14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCoacăzul negru - „cortizonul“ natural

Coacăzul negru – „cortizonul“ natural

Coacăzele au conţinut caloric redus, dar sunt bogate în carbohidraţi, proteine, fibre, acid folic, niacină, acid pantotenic, piridoxină, riboflavină, tiamină, vitamine (A, C, B1, B2, B3 si B6), acizi organici, pectine, ulei gras, substanţe flavonoide şi au conţinut ridicat de minerale şi săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, cupru, magneziu, fier, mangan, fosfor, zinc). Aceste substanţe oferă proprietăţi mineralizante, vitaminizante, bactericide, diuretice, răcoritoare, laxative, antristigente, depurative, hemostatice, antiinflamatoare, imunostimulatoare. Preparatele din coacăz negru sunt recomandate de foarte mulți fitoterapeuți în tratamentul afecțiunilor alergice și inflamatorii, îndeosebi a celor care vizează aparatul respirator.
Eficiența sa se datorează acțiunii sale asupra glandelor suprarenale. Mai precis, coacăzul negru stimulează celulele cortexului să secrete cortizol, o substanță cu efecte antiinflamatoare și antialergice.
Acesta este cunoscut din vechime ca un reglator suprarenal excelent. Exercită o activitate asemănătoare cortizonului sintetic, însă fără efecte secundare și risc de toxicitate.
Compușii din frunzele de coacăz negru cresc secreția de cortizon de către glandele suprarenale, stimulând activitatea sistemului parasimpatic, fapt care ajută la tratarea afecțiunilor asociate cu stresul.
Semințele sunt bogate în acid gamalinoleic, care crește producția de prostaglandină E-1, o substanță asemănătoarea unui hormon, care reduce inflamația (în artrită, lupus și alte boli inflamatorii).
Coaja fructelor conține cantități mari de antocianini, bioflavonoide cu efecte antioxidante puternice.
Fructele și frunzele au, de asemenea, proprietăți antifungice și antibacteriene, motiv pentru care sunt recomandate în diareea cauzată de E. coli. Mugurii de coacăz negru sunt bogați în hormoni vegetali (fitohormoni), enzime, minerale și aminoacizi, care au efecte regeneratoare și reglatoare asupra țesuturilor, celulelor și organelor corpului. Mai mult, aceștia ajută la eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism, ducând astfel la vindecarea bolilor. Mugurii de coacăz negru constituie una dintre cele mai bune alternative naturale la cortizonul de sinteză. Cortizonul este un hormon natural pe care glandele suprarenale îl eliberează în situații de stres fizic sau psihic.

Cum se consumă

Coacăzele negre pot fi consumate proaspete, conservate sau sub formă de suc şi sirop. Sucul proaspăt de coacăze negre este foarte recomandat şi în cazul de fragilitate capilară şi varice.
Infuzia de frunze şi fructe de coacăz negru se obţine amestecând 1 lingură frunze/muguri/ fructe coacăz negru uscat şi mărunţite cu 200 ml apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat pentru 10-15 minute, după care se strecoară şi se bea uşor, cu înghiţituri mici. Ceaiul de frunze de coacăz negru este foarte recomandat pentru detoxifierea organismului, eliminarea retenţiei de apă şi pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge.
Tinctura poate fi preparată în casă din praf de plantă (frunze, muguri, fructe uscate şi măcinate) cu alcool obţinut din fructe sau secară cu concentraţie alcoolică ridicată (peste 50 %). Preparatul trebuie lăsat la macerat pentru două săptămâni. După această perioadă trebuie strecurat şi depozitat în sticluţe sterile. Poate fi consumat după masă, ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, este un antihistaminic natural.
Siropul poate fi cumpărat de la magazinele naturiste sau preparat în casă. Peste fructele de coacaz negru se adaugă zahăr, amestecul trebuie pus la foc mic, când preparatul de omogenizează se adaugă apa. Când lichidul se leagă uşor, poate fi luat de pe foc şi filtrat. Siropul poate fi consumat în afecţiunile virale, bronşice sau digestive.
Unguentul de coacăze indicat pentru tratarea afecţiunilor externe poate fi obţinut prin amestecarea prafului de coacăze cu unt proaspăt, topit la foc mic. După ce pulberea este bine înglobată, amestecul se ia de pe foc şi se lasă la odihnit pentru 24 de ore. A doua zi se încălzeşte şi se filtrează. Unguentul obţinut trebuie depozitat în spaţii uscate, la temperatură scăzută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS