Românii mor de boli care pot fi prevenite. Legea vaccinării blocată în Parlament

În Oltenia există copii care nu au fost imunizați împotriva rujeolei, boală care a dus la zeci de decese în țară


Rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani, o recunoaște chiar actualul ministru al sănătății. Cu toate acestea, Legea vaccinării este, de luni bune, blocată în Camera Deputaților. Între timp, în țară 49 de copii au murit din cauza rujeolei – o boală care poate fi evitată prin vaccinare. În Oltenia, numărul copiilor vaccinați a mai crescut în ultimul timp. Cu toate acestea, pentru câteva sute de copii, părinții încă au refuzat vaccinarea. Mai mult, în ultimul sezon gripal, România a avut, confirmate de laborator, 1.734 de cazuri de gripă care au avut drept consecință pierderea a 124 de vieți, acestea putând fi salvate prin vaccinare.

Toate războaiele din secolul trecut au luat aproape 200 de milioane de vieți. Poliomielita, variola, tetanosul, tusea convulsivă au luat cam 600 de milioane de vieți. Descoperirea vaccinurilor a fost soluția. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că vaccinarea este esențială pentru protejarea sănătății populației. Toate țările au propriile scheme naționale de vaccinare împotriva bolilor infecțioase. În România, vaccinarea copiilor începe de la vârsta de două ore, cu administrarea primei doze de vaccin împotriva hepatitei B. În ultimul an, una din bolile care poate fi prevenită prin vaccinare, rujeola, a îmbolnăvit peste 12.000 de copii.

„Doar în anul 2017, în Europa au fost raportate 14.600 de cazuri de îmbolnăviri prin rujeolă. Cele mai multe cazuri au provenit din România (5.608 cazuri – 38%), Italia (5.098 de cazuri – 35%), Grecia (967 de cazuri – 7%) și Germania (929 de cazuri – 6%). În opinia noastră, este inacceptabil că în acest context, tot la nivel european, au decedat 37 de persoane din cauza rujeolei, din care 26 provin din România“, spune Dina Mergeani, președintele Societății Naţionale de Medicină de Familie (SNMF).

„10% din copiii din Dolj nu s-au prezentat la medicul de familie pentru vaccinarea ROR“

În Oltenia există în continuare copii care nu au fost imunizați împotriva rujeolei, boala care a dus la zeci de decese în țară. În Dolj, în perioada 2016-2018, până la 1 aprilie 2018, au fost confirmate 703 cazuri de rujeolă, dintre care șapte decese. „În anul 2017, în judeţul Dolj, în cadrul Programului Naţional de Imunizare s-au realizat 12 campanii lunare de vaccinare, la nivelul cabinetelor medicilor de familie şi în cele șapte maternităţi din judeţ. În acest an s-au administrat 17.168 de doze de vaccin ROR. De la începutul anului, din numărul total de copii catagrafiați în Dolj, pentru 6% s-a refuzat vaccinarea. 6% au avut contraindicații temporare de vaccinare,iar 10% nu s-au prezentat la medicul de familie pentru vaccinarea ROR“, spune dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj.

„Marea problemă este că pierdem în continuare copii“

Dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie în comuna doljeană Sadova, consideră că România nu își permite ca demersurile legislative de a reglementa vaccinarea să fie încetinite pentru că asta poate duce în viitor la apariția altor îmbolnăviri care pot fi evitate și care se pot solda cu pierderi de vieți. „Din punct de vedere al acoperirii vaccinale, sunt staționari. Rujeola evoluează acum mai mult în partea de est a țării. Marea problemă este că pierdem în continuare copii. Numai în ultimele săptămâni au murit trei copii. Legea vaccinării stagnează în Camera Deputaților de la sfârșitul lunii octombrie. Cauza este atitudinea ofensivă antivaccin a parlamentarilor și au reușit în acest fel să blocheze procesul. Suntem în continuare țara din UE cu cel mai mare număr de decese cauzate de rujolă“, spune dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie și vicepreședinte SNMF.


În Gorj, din cei 2.238 de copii catagrafiați, peste 538 nu au fost vaccinați. Nici în județul Olt situația nu este mai roz. „Până în martie 2018, în județul Olt au fost vaccinați 655 de micuți împotriva rujeolei. Pentru 143 de copii, părinții au refuzat vaccinarea“, spun reprezentanții DSP Olt.

Sorina Pintea: „Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri“

Cele mai grave cazuri de boli infecțioase și implicit cazurile de rujeolă sunt la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Cadrele medicale care lucrează aici spun că, în ultimul timp, numărul pacienților cu rujeolă a mai scăzut, dar pericolul este în continuare mare.

„La noi în spital, de la începutul anului au fost confirmate cinci cazuri de rujeolă, din cele 15 suspecte. Anul trecut, numărul copiilor bolnavi de rujeolă care au fost internați în această unitate medicală a fost însă mult mai mare, 66 de cazuri“, explică Luminița Poenaru, director îngrijiri medicale în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Craiova.

În prezent, la nivel național, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare, care se situează sub limita de 95% recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare. La nivelul anului 2016, pentru copiii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel național și pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 95,4% pentru BCG, 87,8% pentru HepB, 68,1% pentru DTP, HiB și VPI, și respectiv 76,8% pentru ROR. Situația dramatică este recunoscută și de ministrul sănătății. „Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri. Decizia părinților cu privire la vaccinarea copiilor trebuie să fie luată în urma informării, în mod responsabil. Să nu uităm că prin vaccinare au fost eradicate multe boli și datorită vaccinurilor astăzi nu mai avem poliomielită sau alte afecțiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii. Cred că nu s-au făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii să se informeze despre beneficiile vaccinării. Până la apariția unui cadru legal, intenționăm să demarăm campanii de vaccinare în zonele cu focare de rujeolă și populație vulnerabilă“, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 25 aprilie 2018

Actualitate

» Senatul a adoptat ordonanța privind comisia naţională pentru trecerea la moneda euro
» Ministrul Comunicaţiilor: Proiectul de Lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal ar putea ajunge la Cameră săptămâna viitoare
» Sevil Shhaideh, inculpată în dosarul Belina
» Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind detenția în weekend sau acasă pentru pedepse de până în 5 ani
» PNL a depus un proiect de lege privind abrogarea TVA Split: Este o frână inutilă pusă mediului de afaceri
» Cercetătorii au rezolvat un mister vechi de 350 de ani despre pasărea Dodo
» Fostul preşedinte al CJ Teleorman Adrian Gâdea, audiat la DNA
» Sevil Shhaideh, la DNA. Ar putea fi audiată în dosarul Belina
» Dosarul lui Liviu Dragnea, amânat pentru 15 mai
» Ce obligații au bicicliștii care circulă pe drumurile publice, potrivit Poliției Române

Publireportaj

» Anunţ de presă privind finalizarea proiectului cu titlul “Achiziţii utilaje de construcţii în cadrul societăţii Cosrom Impex SRL”

Local

» Balcon, la un pas să cadă pe trecători
» Percheziţii la traficanţi de persoane

Dolj

» Tânăr tăiat, dosar „mutat“
» Toyota răsturnată de un Logan pe Calea Unirii
» Program normal de lucru la APIA Dolj pe 30 aprilie şi 1 mai
» Întreruperi energie electrică de mâine
» RAT își deschide linie de credit de 3.000.000 de lei
» Craiova: Protest spontan la Electroputere
» Craiovenii protestează în Piaţa Mihai Viteazul împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui
» CSM: Judecătoarea Alina Manuela Baciu de la Tribunalul Dolj – exclusă din magistratură pentru abateri discplinare
» Craiova: Se întrerupe temporar furnizarea gazelor pe trei străzi în data de 26 aprilie
» Mehedinţi: Reţinut pentru un accident mortal produs la Vânju Mare
» Craiova: Expoziție “In Memoriam Dinu C. Giurescu” la Biblioteca “Aman”

Gorj

» Gorj: Sărbătoarea salcâmului la Văgiuleşti
» Peste 1.700 de cetăţeni aşteaptă repartizarea unei locuinţe
» Corpul de Control al prefectului a descins la Primăria Albeni
» Noi semafoare pe bază de buton, date în folosinţă
» Deszăpezire pe cea mai înaltă şosea din România, Transalpina
» Victor Ponta şi Laurenţiu Ciurel îşi aşteaptă joi verdictul în dosarul „Turceni – Rovinari“
» Dumbrava Drăgoieni, pregătită pentru serbarea câmpenească
» Gorj: Incendiu la un autoturism pe Calea Bucureşti din Târgu Jiu
» Gorj: Bărbat găsit mort lângă o fostă centrală termică din Târgu Jiu

Olt

» Slatina: Elemente decorative de pe un bloc, îndepărtate de pompieri

Sport

» Fotbal / Real Madrid a depășit-o pe Bayern chiar la Munchen
» Fotbal / Pandurii au luat doar un punct cu Sportul Snagov
» Doar CSO Filiași s-a ales cu ceva în etapa a 24-a
» Fotbal / „Leii“ au dovedit Ardealul, „școlarii“ au cedat
» În regres! Premianții clubului SCM au încheiat sezonul departe de podium
» Baiaram și Boștină au rezolvat victoria cu Ardealul Cluj
» Spectacolul se mută în Liga Europa
» Handbal (f): SCM Craiova, învinsă la Roman
» Fotbal / CSO Filiași, ținută în șah de Șoimii Lipova
» Fotbal / Baiaram și Boștină au rezolvat victoria cu Ardealul Cluj
» Craiovenii au câștigat 49 de medalii la Campionatul Mondial de karate Shotokan (WSF) din Turcia

Bani & Afaceri

» „Investitori în viitorul economiei locale“, la Craiova

Sanatate

» Pacienți învingători într-un sistem bolnav

Magazin

» Craiova: Lista spectacolelor programate joi la Festivalul Shakespeare
» Horoscop
» Bancul zilei

Top