Acasă Sanatate Cancerul mamar și chimioterapia

Cancerul mamar și chimioterapia

-

Bogdan Gozman, director medical al Spitalului Onco Card

La nivel global, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei: se estimează că una din opt femei ar putea face o afecțiune mamară malignă de-a lungul vieții. În România, 7.500 de femei se îmbolnăvesc anual de cancer de sân, iar 3.500 își pierd viața din cauza maladiei.

Dacă este depistat la timp, cancerul mamar are un mare potențial de vindecare. Orice femeie trebuie să-și monitorizeze atent starea de sănătate a sânilor. Autopalparea trebuie făcută începând cu vârsta de 20 de ani, la trei – cinci zile de la terminarea ciclului menstrual. În plus, orice nodul, secreție anormală sau pată de pe pielea din zona mamară trebuie semnalate medicului. De asemenea, orice femeie trebuie să facă un control anual al sânilor. Specialiștii recomandă și investigații precum ecografia și mamografia în funcție de vârstă: examinarea și ecografia sânilor trebuie făcute între 20 și 50 de ani, iar mamografia se recomandă după vârsta de 40 de ani. Respectarea programului de investigații crește șansele depistării la timp și pe cele ale vindecării pe termen lung, pe o perioadă mult mai mare de cinci ani.
„Terapia cancerului de sân este extrem de complexă și include mai multe specialități: chirurgia, oncologia medicală, radioterapia, imagistica medicală. Terapiile medicamentoase sunt bineînțeles individualizate în funcție de vârsta pacientei, stadiul bolii, factorii de prognostic anatomo-patologici. Acestea sunt chimioterapia, terapia moleculară țintită, hormonoterapia. În stadiile incipiente și fără factori de risc, terapia medicamentoasă poate cuprinde doar tratament hormonal (sub formă de tablete), în timp ce în stadiile avansate, tratamentul va include aproape întotdeauna și chimioterapia intravenoasă. Anul 2018 aduce indicații noi ale unor medicamente existente de care vor beneficia un număr mai mare de paciente. Așteptăm date din studiile clinice despre eficiența imunoterapiei și în cancerul mamar, rezultatele par foarte promițătoare“, remarcă medicul primar oncolog Bogdan Gozman, director medical al Spitalului Onco Card.

Efecte adverse eliminate

Și în România sunt disponibile, în prezent, medicamente și tehnologii de ultimă generație care fac posibilă tratarea cancerului de sân, cu cât mai puține efecte adverse.
„Tratamentele moderne au scăzut riscul de apariție a grețurilor și vărsăturilor, scăderea globulelor albe și roșii este controlată prin utilizarea medicamentelor care stimulează producerea de leucocite și hematii. Căderea părului poate fi prevenită cu ajutorul unui aparat special care împiedică pătrunderea citostaticelor în vasele de sânge de la nivelul scalpului. Una dintre problemele cu care se confruntă pacientele care fac chimioterapie este flebita, adică inflamația venelor periferice care implică puncții venoase repetate pentru montarea căii de acces venoase. Această complicație poate fi evitată prin montarea unei camere implantabile «port a cath» înainte de începerea chimioterapiei. Rolul camerei este de a introduce medicația direct în fluxul venos central, evitând inflamația venelor periferice și a pericolului ieșirii citostaticelor pe lângă calea de acces venos“, spune medicul primar oncolog Bogdan Gozman.
Extrem de atente la sănătatea sânilor trebuie să fie femeile cu rude de gradul 1 cu cancer mamar. De asemenea, femeile care moștenesc genele BRCA1 și BRCA2 au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de sân, aproximativ 10% din numărul cazurilor fiind ereditare. Grijulii trebuie să fie și fumătoarele.
Există și alți factori care cresc riscul de cancer mamar, iar dintre aceştia specialiștii menționează vârsta (peste 70 la sută dintre cazuri apar după 50 de ani), prima menstruație mai devreme de 11 ani, menopauza tardivă după 55 de ani, prima naștere după 30 de ani, terapiile cu hormoni de substituție, obezitatea, consumul de alcool, leziunile premaligne, mutațiile genetice și densitatea crescută a glandei mamare.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscopul de weekend

Berbec Unele crize de furie şi iritabilitate pot pune la pământ înţelegerile, negocierile de ordin financiar. Vă arătați croit prea dintr-o bucată...

Bancul zilei

Un polițist oprește un student pe stradă pentru a-i verifica actele: Așa, văd că nu lucrăm….Așa este.Înseamnă că trândăvim...

Confesiunile secretarului-general al PSD, Paul Stănescu

Noul secretar-general al PSD, Paul Stănescu, a vorbit, într-o conferință de presă susținută la Slatina, despre motivele rezultatului foarte slab la nivel...