Acasă Sanatate Boli cauzate de lipsa somnului

Boli cauzate de lipsa somnului

-

Somnul insuficient afectează sănătatea organismului uman mai mult decât ne-am imagina. Un om obişnuit poate rezista fără aer trei minute, fără apă trei zile şi fără hrană trei săptămâni. Specia­liştii americani au făcut o listă cu afecţiunile provocate de lipsa de somn, bazându-se pe studiile efectuate de-a lungul anilor.

Alzheimer, depresie, sinucidere

Potrivit unui studiu realizat în 2013, la Universitatea Johns Hopkins, lipsa somnului nu doar că duce la apariţia Alzheimerului, însă are un impact important asupra agravării bolii. Privarea de somn scade abilitatea creierului de a se debarasa de toxine, ceea ce grăbeşte apariţia demenţei.
Somnul şi starea de spirit sunt reglate de aceleaşi substanţe din creier. Prin urmare, orele insuficiente de odihnă determină alterarea stării de spirit. Acest lucru este confirmat şi de un studiu efectuat în 2002.
Conform acestei cercetări, aproximatix 21% dintre persoanele care dorm puţin se declară nemulţumite de viaţa lor. De asemenea, dintre aceştia, aproximativ 12% se declară chiar furioşi. Mai mult de 60% au afirmat că sunt nerăbdători atunci când sunt obligaţi să aştepte la rând sau în trafic. Prin comparaţie, doar 7% dintre persoanele care dormeau opt ore pe noapte s-au declarat nefericite, doar 20% sunt nervoase când sunt blocate în trafic.
Persoanele care se confruntă cu depresia pot ajunge la sinucidere în cazul în care au probleme cu somnul. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Stanford University, după ce 20 dintre cei 420 de participanţi la un studiu legat de depresie s-au sinucis după ce au avut tulburări de somn.

Boli cardiovasculare şi diabet

Un studiu prezentat la întâlnirea anuală a membrilor Societăţii Europene de Cardiologie (EuroHeartCare) a concluzionat că tulburările de somn pot creşte de 2,6 ori riscul de a face infarct miocardic şi de 1,5 până la de 4 ori riscul unui atac cerebral. Nivelul cortizolului, hormonul stresului, este, de asemenea, foarte mare în organismul unei persoane care doarme frecvent doar cinci ore pe noapte. Conform cercetătorilor de la Universitatea din Chicago, prezenţa acestui hormon în cantitate mare provoacă şi creşterea tensiunii arteriale şi a glicemiei. La Universitatea din Chicago s-au efectuat studii care au scos la iveală faptul că somnul de proastă calitate poate cauza obezitate și, în cele din urmă, diabet. Femeile care dorm mai puţin de cinci ore pe noapte au un risc cu o treime mai ridicat de a face diabet, arată un studiu realizat pe aproximativ 70.000 de femei, timp de zece ani. Cercetătorii cred că somnul insuficient poate reduce nivelul de leptină, un hormon responsabil de saţietate. Prin urmare, din cauza puţinelor ore de somn, organismul are tendinţa de a mânca mai mult, fără control. În cadrul unui alt studiu, mai mulţi subiecţi nu au fost lăsaţi să doarmă două nopţi consecutiv. Testaţi ulterior, s-a dovedit că aceşti subiecţi aveau un nivel crescut de grelină în organism. Grelina este un hormon care provoacă foame.

Cancer de colon sau de prostată

Persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt supuse riscului de adenom colorectal (tumoare benignă). Acest risc este mai mare cu 50% în cazul acestor persoane compa­rativ cu cele care dorm cel puţin şapte-opt ore pe noapte. Adenoamele pot degenera în tumori maligne dacă nu sunt tratate. Conform unui studiu reali­zat în SUA, această creştere a riscului apariţiei adenoamelor colorectale este comparabilă cu riscul de a avea o rudă de gradul unu bolnavă de cancer de colon. Legătura exactă dintre lipsa somnului şi cancerul de colon ar putea fi aceea că odihna insuficientă nu permite producerea de melatonină, hormon al cărui rol este de a „repara“ ADN-ul.
Un studiu a scos la iveală faptul că pacienţii care au avut probleme cu cancerul de prostată au raportat şi tulburări de somn. Cercetătorii spun că melatonina, hormonul care reglează somnul, suprimă înmulţirea celulelor tumorale.

Risc de accidente

Orice activitate care se desfăşoară în ziua care urmează unei nopţi de nesomn nu este efectuată cu maximum de concentrare. Poate fi vorba despre şofat, lucrat sau chiar citit. Specialiştii americani susţin că şofatul în stare de somnolenţă, după o noapte sau mai multe în care organismul nu s-a odihnit, scade viteza de reacţie şi acuitatea reflexelor. Există chiar persoane care afirmă că şofatul în aceste condiţii e la fel de riscant ca şi condusul unui automobil în condiţii de ebrietate.

Tulburările de somn, o epidemie globală

În România, aproape un milion de oameni suferă de tulburări de somn. Tulburările de somn sunt apreciate ca o epidemie globală ce ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii a 45% din populaţia lumii. Majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau tratate, dar până acum mai puţin de o treime dintre persoanele cu tulburări de somn caută ajutor specializat.

ȘTIRI VIDEO GdS

Ocupații tradiționale din Oltenia la Casa Băniei

Muzeul Olteniei - Secţia de Etnografie (Casa Băniei) vernisează vineri, ora 12.00, expoziția temporară „Ocupații tradiționale din Oltenia – în fotografii document”. ...