25.9 C
Craiova
vineri, 18 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Atenţie la căpuşe!

Atenţie la căpuşe!

Odată cu venirea primăverii şi încălzirea vremii, multă lume iese la iarbă verde. Înainte de a profita de vremea frumoasă şi de timpul petrecut în aer liber, trebuie să ştiţi să vă protejaţi de căpuşele care trăiesc prin iarbă, chiar şi în zonele păduroase. Insectele au ieşit din hibernare şi sunt un pericol pentru amatorii de picnicuri sau plimbări prin parcuri. De asemenea, ele pot fi transmise la om prin intermediul patrupedelor (câini, pisici) atunci când le mângaiaţi sau ieşiţi la plimbare cu ele. Sezonul căpuşelor este în timpul primăverii şi în lunile de vară.
Medicii recomandă ca după fiecare ieșire la iarbă verde să ne verificăm minuțios, ca nu cumva să avem căpuşe sub piele. De obicei, înţepăturile de căpuşe nu sunt dureroase, dar sunt foarte periculoase. Specialiştii ne recomandă să cerem ajutorul medicilor şi nici într-un caz să încercăm să scoatem singuri căpuşele de sub piele.

Boli transmise de căpuşă

Babesioza este o boală provocată de un parazit ce infectează şi distruge eritrocitele (celulele roşii ale sângelui). Se transmite prin intermediul căpuşelor, care se infectează la rândul lor cu parazitul ce produce boala.
Ca şi simptome, cel mai des se întâlnesc cele tipice unei răceli (febră, dureri musculare, senzaţie de oboseală continuă). Nu există vaccin împotriva acestei boli, dar se tratează cu antibiotice.
Boala Lyme (numită şi borelioza Lyme) este cauzată de o bacterie şi este transmisă prin muşcătura de căpuşă. Căpuşele se infectează hrănindu-se cu insecte ce au sângele infectat de bacterie. Boala Lyme se întâlneşte cel mai des în Europa, în America de Nord şi Asia.
Simptomele tipice includ febră, dureri de cap, oboseală şi o erupţie caracteristică la nivelul pielii. Această erupție apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate, pornind de la nivelul muşcăturii. Erupţia apare în decurs de 3-30 de zile de la muşcătură. O particularitate a erupţiei este aceea că se răspândeşte în câteva zile.
Nu există vaccin nici pentru această boală, dar se poate trata, ca şi babesioza, cu ajutorul antibioticelor, tratamentul fiind administrat pe parcursul a câteva săptămâni.
Netratată, aceasta se răspândeşte la nivelul inimii şi a sistemului nervos central. Cea mai bună metodă de prevenire a bolii Lyme este aceea de a îndepărta cât mai repede cu putinţă căpuşa.
Encefalita transmisă de căpuşă este o infecţie virală. Boala se manifestă la nivelul sistemului nervos central şi se întâlneşte în multe zone din Europa, dar şi din Asia.
Boala are doua faze. Se asociază cu simptome precum febră, dureri de cap, ameţeli, dureri ale articulaţiilor. Apar simptome neurologice ce implică meningita (inflamarea foiţelor ce învelesc şi protejează creierul şi măduva spinării) sau encefalita (inflamaţia creierului).
Febra hemoragică de Crimeea-Congo este tot o boală virală, transmisă prin intermediul căpuşei. Se întâlneşte cu precădere în Europa de Est şi în sud-vestul Europei.
Se caracterizează prin temperatură ridicată, ameţeală, sensibilitate anormală la lumină, durere abdominală şi stare de greaţă. Boala a fost indentificată în Bulgaria, Armenia, Albania, Kazahstan, Rusia, Serbia, Ucraina şi Grecia.
Febra ce recidivează este transmisă prin intermediul căpuşelor de dimensiuni mici. Riscul de apariţie este crescut mai ales în Peninsula Iberică. Ca şi simptome, boala se caracterizează prin episoade de febră recurente, adesea însoţite de dureri de cap, dureri musculare şi articulare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

SUA interzice descărcarea aplicaţiilor TikTok şi WeChat

Descărcarea aplicaţiilor chineze TikTok şi WeChat va...

ȘTIRI GdS

Comisia semnează al doilea contract pentru a asigura accesul...

Astăzi, a intrat în vigoare un al doilea contract cu o companie farmaceutică, în urma semnării sale oficiale de către Sanofi-GSK și...

Cazuri Covid la şcolile din Dolj. DSP evită să...

7 elevi şi 5 profesori din Dolj au fost confirmaţi cu coronavirus de la începutul anului şcolar în Dolj. Datele au fost...

Medicamentul rusesc Coronavir, aprobat de autorități

Compania rusă R-Pharm a anunțat astăzi că a primit aprobarea pentru Coronavir. Acesta este medicamentul companiei destinat tratamentului pacienților cu Covid-19 care...

Un nou focar Covid în Craiova

UPDATE: DSP Dolj informează că 22 de cazuri noi au apărut la căminul de seniori după testarea periodică la 14 zile. Primele...

Pacienții cu o boală frecventă la români ajung să...

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta“, trage un semnal de alarmă cu privire la evoluția cazurilor de coronavirus, la formele severe pe...

OMS: Este mai probabil să câştigi la loterie decât...

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că şansele de a scăpa de infecţia cu COVID-19 sunt foarte mici. Doar măsurile de protecţie...