21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFumatul la mâna a treia afectează creierul şi ficatul

Fumatul la mâna a treia afectează creierul şi ficatul

Un nou studiu care dovedeşte că fumatul la mâna a treia este un lucru real şi că ar putea să dăuneze grav sănătăţii familiei şi prietenilor a fost dat recent publicităţii. Fumatul îţi poate distruge aspectul fizic şi te poate supune unui risc mare de diabet. Majoritatea populaţiei a auzit că fumatul pasiv (aşa-numitul „fumat la mâna a doua“) îi supune şi pe nefumători la multe riscuri.
Fumatul la mâna a treia este, cel mai probabil, mortal, la fel ca şi alte forme de fumat, potrivit unui nou studiu alarmant de la Universitatea California, Riverside, potrivit doc.ro.
La mult timp după ce ai stins o ţigară, toxinele din compoziţia ei încă persistă pe covoare, mobilier, lenjeria de pat, haine, piele şi păr, şi pot dăuna grav sănătăţii celor care petrec timp în acel mediu, scrie rd.com.
Fumul de la ţigări se acumuleaza pe suprafeţe, reacţioneaza cu aerul şi se transformă în substanţe chimice cancerigene, explică autorii studiului. Aceste toxine pot să rămână pe suprafeţele din încăpere chiar şi ani de zile şi nu numai că nu au un miros detectabil, ci sunt rezistente chiar şi la cei mai puternici agenţi de curăţare.

Pericolul fumatului la mâna a treia

Cercetătorii Yuxin Chen şi Manuela Martins-Green, împreună cu studentul Neema Adhami, au decis să testeze dacă aceşti compuşi ar putea reprezenta sau nu probleme de sănătate. Vreme de şase luni, ei au expus şoareci de laborator la agenţi cancerigeni, iar rezultatele au fost alarmante. În decurs de o lună de la expunerea la fumatul la mâna a treia („thirdhand smoke“), cercetătorii au început să detecteze efectele nocive asupra şoarecilor, care au continuat să se intensifice pe durata studiului. Şoarecii studiaţi au suferit: deteriorarea celulelor ficatului, deteriorarea celulelor creierului, niveluri crescute de cortizol (supranumit hormonul stresului, care este asociat, printre altele, cu creşterea în greutate), slăbirea sistemului imunitar, creşterea rezistenţei la insulină.
Ultimele trei caracteristici sunt toate asociate cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
Deşi studiile au fost efectuate pe şoareci de laborator în circumstanţe care au exagerat uşor expunerea tipică din lumea reală în care trăim, cercetătorii cred că această dinamică prezintă o importantă consecinţă potenţială a expunerii pe termen lung la fumatul la mâna a treia.
Cercetătorii subliniază că nu se ştie aproape nimic despre efectele expunerii la fumatul la mâna a treia de-a lungul timpului, aşa că studiul lor „poate servi pentru a educa publicul în legătură cu pericolele fumatului la mâna a treia“, au spus oamenii de ştiinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS