Planta sacră ce învinge durereaVerbina, cunoscută la noi sub denumirea de „spornic“ sau „veronică“, era preţuită încă din Antichitate, nu numai pentru proprietăţile sale tămăduitoare, ci şi pentru faptul că este o plantă magică. Este o plantă întâlnită pretutindeni, pe toate continentele lumii, enigmatică în felul său pentru că pare apărută de nicăieri, având în vedere faptul că nu i s-a putut determina zona de origine. Cu toate acestea, caracterul sacru al acestei plante este relevat din timpuri străvechi, motiv pentru care persanii, egiptenii şi romanii o numeau „iarbă sacră“.

Ca să îşi dezvăluie proprietăţile tămăduitoare, verbina se culege numai în nopţile de sărbătoare, de Înălţare sau Ispas, de Sânziene şi de Sfântul Petru şi Pavel. Mai mult decât atât, indiferent de scopul în care este folosită, verbina trebuie scoasă din pământ numai cu un obiect de argint, în nopţile amintite şi vegheată până la ivirea zorilor. În popor se crede că, dacă culegi această plantă înainte de asfinţitul soarelui, tot anul care urmează nu mai ai dureri de cap.

Verbina este de mare ajutor în ameliorarea şi tratarea multor boli, însă excelează în privinţa aportului său adus bolilor care ţin de sistemul nervos şi de psihic. Planta are efect calmant, alină durerea, reduce tensiunea psihică şi diferitele tulburări de tip depresiv.

Depresie, tulburări depresiv-anxioase

Se administrează tinctură de verbină, câte trei – patru linguriţe pe zi. Tratamentul durează două – trei luni şi are efecte tonice psihice puternice, îndepărtând stările de tristeţe fără motiv aparent, favorizând apariţia calmului, ajutând la refacerea psihică rapidă.

În cazul migrenelor care apar pe fond de stres, de suprasolicitare nervoasă, se bea zilnic un litru de infuzie combinată, în cure de minimum zece zile. Încă nu este clar determinat mecanismul neurochimic prin care se produce acest fenomen, dar verbina are proprietăţi sedative certe, înlăturând pe moment durerea, diminuând excitabilitatea şi favorizând relaxarea.

Alzheimer şi astenie

Potrivit neurologilor de la Universitatea din Hong Kong, verbina este printre foarte puţinele remedii cu acţiune neuroprotectoare. Această plantă împiedică degradarea celulelor sistemului nervos odată cu vârsta, acţionând favorabil, mai ales asupra creierului şi asupra măduvei spinării.

Se administrează sub formă de tinctură, câte patru linguriţe pe zi, în cure de 49 de zile, cu două săptămâni de pauză. Este foarte eficientă combinarea sa cu rozmarinul şi cu tratamentul cu polen de albine.

Pentru astenie fizică şi psihică se administrează o doză unică de verbină, de două linguriţe, dimineaţa. Dacă în doze medii verbina este un sedativ blând, în doze ceva mai mari această plantă devine un puternic stimulent. Luată dimineaţa, pe stomacul gol, ea favorizează activitatea cerebrală, măreşte tonusul psihic şi fizic, fiind un remediu puternic împotriva asteniei provenind din diverse cauze.

Insomnie şi anxietate


Seara, cu jumătate de oră înainte de culcare, se ia o linguriţă de tinctură de verbină. Ca somnifer, verbina s-a dovedit un remediu selectiv, adică se potriveşte doar anumitor persoane, asupra cărora are un efect excelent, în timp ce alţii rămân practic indiferenţi la administrarea sa.

Pentru anxietate şi atacuri de panică se administrează de trei ori pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara, câte o linguriţă din combinaţia de pulberi de verbină şi de rozmarin.

Crampe abdominale, enterita, colita

Ca remediu de prim ajutor pentru crampe abdominale, enterită, colită se administrează infuzia fierbinte de verbină, obţinută prin opărirea unei linguriţe de plantă cu o cană de apă clocotită – are efecte antispastice digestive şi calmante puternice. Ulterior, se continuă tratamentul cu pulbere, câte o linguriţă pe zi.

Pentru hepatită şi icter se face un tratament de o lună cu infuzie combinată de verbină, câte două – trei căni pe zi. Are efecte tonice şi drenoare hepatice, stimulează apetitul alimentar la persoanele care au pierdut mult în greutate din cauza bolii.

Eczeme, dermatite, căderea părului

Pentru eczeme, dermatite se pune pe locul afectat o cataplasmă cu verbină. Are efecte antiinflamatoare, calmante, accelerează vindecarea.

Pentru ca părul să se regenereze, se spală cu o infuzie combinată de verbină, obţinută din patru linguriţe de plantă mărunţită la o cană de apă. Ultimul clătit se face cu infuzie combinată de verbină, pentru ca părul să se îndesească şi pentru ca firul să devină puternic şi rezistent.

Verbina este contraindicată femeilor însărcinate, deoarece provoacă adesea contracţii uterine. Administrată în doze mari, verbina provoacă vomă.Comenteaza acum

Alte stiri

11 mai 2019

10 flori care îți colorează grădina toată vara

Brumărelele sunt originare din America de Nord. Ele sunt ușor de recunoscut, datorită formei rotunde sau de ciorchine a mănunchiului de flori. Petalele brumărelelor au culori diverse: roz, violete, roșii și albe. Unele specii au o caracteristică ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 24 martie 2018

Actualitate

» Pârâul Nadeş, poluat cu mii de litri de motorina scursă dintr-o cisternă care s-a răsturnat
» Astăzi se stinge lumina timp de o oră în 180 de ţări, inclusiv în România
» Dunărea s-a apropiat de cota de inundaţie la Giurgiu
» Oltenia, a doua regiune din UE în topul scăderii gradului de ocupare a forţei de muncă
» Un avion a aterizat de urgenţă pe aeroportul Otopeni, după ce o pasageră a făcut infarct
» Autorităţile franceze au reţinut un al doilea suspect pentru atacul terorist din Trebes
» Amenzi de 1,5 milioane de lei în 24 de ore
» Percheziții la sediul firmei Cambridge Analytica
» O tigară aprinsă, cauza exploziei care a ucis doi mineri la Uricani
» Peste 6 kilograme de heroină descoperite de polițiștii de frontieră de la Calafat
» Olt: Casă mistuită de flăcări în comuna Băbiciu
» Risc de avalanşă, ninsori şi vizibilitate scăzută în toate masivele montane
» UPDATE: Poliţiştii şi angajaţii din penitenciare protestează la București
» Trenuri și zboruri anulate de la Craiova
» Jandarmul care a luat locul unei ostatice în atacul terorist de vineri a murit
» Primăvara întârzie să apară în Oltenia
» În această noapte România trece la ora de vară

Dolj

» A început Olimpiada Națională de Limba Germană la Craiova
» Alte 150 de băncuțe pentru „odihna și recreerea“ craiovenilor

Gorj

» Gorj: Focar de râie la Centrul de recuperare neuropsihiatrică Bâlteni

Olt

» Legumicultori rămași fără solarii în urma viscolului

Vâlcea

» Mai multe tentative de înșelăciune prin metoda ”accidentul” în Râmnicu Vâlcea

Sport

» Tenis / Simona Halep, eliminată de Radwanska la Miami. Raluca Olaru și Marius Copil au ieșit și ei din cursă
» Fotbal / Bancu și Mitriță l-au salvat pe „Guriță“. România a făcut un joc bun în Israel
» Fotbal / Teddy Băluță a marcat pentru România U19 în meciul cu Suedia U19. Tricolorii, primii în grupa 4!
» Fotbal / Bancu și Mitriță au pus umărul la victoria României în Israel
» Fotbal / „Tineretul“ a pierdut testul cu Anglia U21
» Fotbal / Liga a II-a, etapa a 26-a
» Fotbal / Se știu toate datele meciului cu FC Botoșani din Cupă
» Fotbal / Țicleanu le cere tricolorilor săi să învingă Ungaria

Sanatate

» Planta sacră ce învinge durerea

Top