3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum afectează diabetul organismul

Cum afectează diabetul organismul

Diabetul zaharat este o boală care ne poate afecta toate organele, mai ales dacă nu respectăm tratamentul şi regimul recomandat de medic. Totodată, dacă este lăsată netratată, afecţiunea poate avea urmări grave. Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventă formă a bolii, afectând în special persoanele trecute de 40 de ani.
Organismul diabeticilor fie nu produce suficientă insulină, fie nu poate folosi insulina cum ar trebui, ceea ce determină o acumulare de zaharuri în sânge, având efecte nefaste.

Diabetul afectează inima şi vederea

Persoanele cu diabet au un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare, precum hipertensiune arterială şi ateroscleroză. Şi nivelul de colesterol „rău“, LDL, din sânge, poate să fie mai ridicat. Multe dintre aceste probleme de sănătate nu dau niciun simptom, de aceea cei afectaţi nici nu ştiu că sunt bolnavi, până în momentul în care pot să sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Bolile oftalmologice, precum glaucomul, cataracta şi retinopatia, pot fi o complicaţie a diabetului lăsat netratat. Sunt afecţiuni care, pe măsura trecerii timpului, pot duce chiar şi la pierderea vederii.

Grad ridicat de infecţii

Sistemul imunitar slăbit este o problemă comună a celor care suferă de diabet, ceea ce înseamnă că aceste persoane sunt mai predispuse la infecţii, mai ales la nivelul pielii, precum foliculita şi micozele. Şi rănile se pot vindeca mai greu, pentru că organismul nu are capacitate maximă să lupte. Diabeticii pot suferi de picior diabetic, ceea ce înseamnă că pot apărea ulcerații la nivelul piciorului, infecţii, dar şi afectarea treptată a oaselor şi articulaţiilor de la nivelul piciorului. Lăsată netratată, afecţiunea poate să ducă până la amputarea piciorului.
Apariţia cariilor dentare este o altă problemă de sănătate cu care se pot confrunta persoanele diagnosticate cu diabet. De aceea, este important ca persoanele afectate de această boală să facă tratament cu insulină, pentru a reduce din gradul de risc, de a dezvolta carii. O altă problemă care poate apărea este inflamaţia gingiilor.

Probleme ale rinichilor şi ale sistemului nervos

Una dintre cele mai grave complicaţii date de diabet este nefropatia diabetică, care se manifestă prin apariţia de leziuni la nivelul rinichilor. Această boala este cauzată de nivelul ridicat de insulină din sânge. Boala afectează aproximativ o treime dintre diabetici. Nefropatia diabetică poate să ducă la insuficienţă cronică renală, ceea ce înseamnă că poate să fie nevoie de dializă.
Alte probleme care apar, la aproximativ 70% din cei diagnosticaţi cu diabet, sunt tulburări ale sistemului nervos. Neuropatia diabetică se instalează lent şi are consecinţe neplăcute asupra diabeticilor, cărora le scade sensibilitatea nervoasă.
Pot apărea leziuni la nivelul sistemului nervos central şi periferic, ducând la scăderea sensibilităţii tactile. De asemenea, poate fi afectată capacitatea de mişcare şi pot să apară deformări la nivelul articulaţiilor picioarelor.
Diabetul netratat corespunzător poate să ducă şi la complicaţii la nivelul sistemului digestiv. Diareea, stările de greaţă şi constipaţia sunt câteva dintre manifestările bolii. Şi incidenţa infecţiilor urinare este mai mare la cei diagnosticaţi cu diabet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS