16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateChirurgul Alin Demetrian, premiu pentru invenție în medicină

Chirurgul Alin Demetrian, premiu pentru invenție în medicină

Doctorul Alin Demetrian și echipa sa au fost premiați la nivel internațional pentru invenţia unui instrument medical – esotraheoscop. Medicii au fost premiați la Salonul Internaţional de invenţii IPITEX 2018 din Thailanda. Dr.

Demetrian este șeful Clinicii de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. Tânărul medic şi echipa sa au făcut până acum trei operaţii în premieră naţională. O performanţă greu de atins. Acum meritele sale au fost recunoscute și la nivel internațional. „Am fost premiați pentru invenția numită esotraheoscop. Am fost ajutați foarte mult să punem pe hârtie ideea noastră de minunatul profesor doctor inginer Augustin Semenescu de la Universitatea Politehnică București“, spune dr. Alin Demetrian.


Esotraheoscopul este un instrument care ajută medicii în realizarea la înalte standarde a intervențiilor chirurgicale minim invazive. „Se pot face gesturi chirurgicale simultane și coordonate în cele două organe vecine, traheea și esofagul. Aveam de mult ideea în minte, dar a fost nevoie de colaborarea cu domnul profesor de la Universitatea Politehnică să o putem pune în practică. Am lucrat câteva luni la acest proiect. Acum așteptăm să primim brevetul și să începem să punem în practică invenția“, a explicat medicul specialist în chirurgie toracică.
În proiect, alături de dr. Demetrian, s-au aflat și cadrele didactice de la Universitatea Politehnica: Augustin Semenescu, Oana Chivu, Mihnea Costoiu, Camelia Demetrian ( medic specialist Pneumologie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babes Craiova), Ileana Mateș, Silviu Dumitrescu care au constituit echipa de  dezvoltare a invenției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS