14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMii de cazuri de viroze în Oltenia

Mii de cazuri de viroze în Oltenia

Numărul cazurilor de viroze și pneumonii a crescut foarte mult în această perioadă, ajungându-se la mii de îmbolnăviri în Oltenia. În ultima săptămână, medicii au depistat și mai multe cazuri de gripă. La nivel european este epidemie de gripă, atrag atenţia reprezentanții Ministerului Sănătăţii. 16 români au murit din cauza gripei, până acum.

De la o săptămână la alta, numărul pacienților din Oltenia cu boli respiratorii de sezon este în creştere. Unitățile medicale încep să se aglomereze. În ultimele patru zile, în Secția de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova au fost consultați peste 200 de copii, majoritatea cu viroză, pneumonie. „Am avut foarte multe consultații în ultimul timp. În ultimele patru zile, medicii din secție au consultat 200 de copii, dintre care 50 au fost internați, iar cei care prezentau febră 39 de grade și alte semne care duceau cu gândul la o eventuală gripă au fost trimiși către Spitalul de Boli Infecțioase Craiova, unde se pot face testări. Cei mai mulți ajung la spital cu bronșiolită, viroze, pneumonie, boli diareice, febră, enteroviroze, în general afecțiuni ale căilor respiratorii joase. În gărzi sunt multe cazuri. Copiii care sunt bolnavi trebuie să fie izolați. Mulți părinți preferă să îi țină acasă să urmeze tratamentul. Unii vin în secție cu mame sau bunici bolnave, nu prea țin cont de ce li se spune din punct de vedere epidemiologic. Trebuie să fie atenți la regimul de viață al copilului în sensul în care să li se administreze vitamine și să evite contactul cu o persoană bolnavă“, spune prof. univ. dr. Ligia Stănescu, șefa Clinicii de Pediatrie din cadrul Spitalului „Filantropia“ din Craiova.

Secțiile de pediatrie, solicitate

Din 19 cazuri suspecte de gripă, un caz a fost confirmat la examenul de laborator cu virus gripal tip B, în ultima săptămână, în Dolj. „Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână (1.869) este crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.339 de cazuri), dar se încadrează în limitele sezonului. Au fost diagnosticate și 550 de pneumopatii acute“, spune dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj. De la începutul sezonului, în Dolj au fost depistate cinci cazuri de gripă. Până acum, nu a fost declarat nici un deces cauzat de gripă. Unii dintre pacienții cu viroză sau pneumonie ajung în Urgența Spitalului Județean Craiova. O parte dintre copii sunt internați în Secția de Pediatrie.
„Avem copii internați pe toate patologiile. Într-adevăr, în ultima perioadă au venit mai mulți cu laringită, febră, tuse, pneumonie. Nu am avut niciun caz de gripă. Am trimis probe la București, dar nu a fost confirmat niciun caz“, spune prof. univ. dr. Ileana Petrescu, șef Secție Pediatrie la Spitalul Județean de Urgență Craiova.
În Dolj, până în prezent au fost vaccinate 30.481 de persoane.

Caz de gripă la un copil de patru ani, în Mehedinți

În Mehedinți, în ultima săptămână, a fost depistat un caz de gripă la un copil în vârstă de patru ani. Nu s-a înregistrat nici un deces prin infecții acute respiratorii. În schimb, medicii au raportat peste 300 de cazuri de pneumonii. 29 de pacienți au avut nevoie de internare. Au fost și 963 de pacienți diagnosticați cu viroze, dintre care 22 au fost internați.
Numărul cazurilor de gripă a crescut și în județul Olt. S-a ajuns, în prezent, la 17 cazuri confirmate, începând din luna octombrie. Numai în ultima săptămână, medicii au depistat patru cazuri noi. Niciunul dintre pacienții în cauză nu a fost imunizat cu vaccinul antigripal. Problema este că mulți continuă să refuze vaccinarea.
Toate cazurile de gripă au fost izolate în Spitalul Județean de Urgență Slatina. Îngrijorător este că a crescut și numărul pacienților care suferă de viroze respiratorii. „În prima săptămână a lunii februarie 2018, în Olt s-au înregistrat 1.545 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 68 de internări, 537 de cazuri de pneumonii, dintre care 95 de pacienți au necesitat internare și patru cazuri de gripă sezonieră“, spune dr. Andrei Iordache, director executiv la Direcția de Sănătate Publică Olt.

„Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea“

Gripa se manifestă prin febră mare și senzația de dureri musculare. Primul simptom este febra, 39-40 de grade, apoi slăbiciunea musculară, durerile de cap, oboseală accentuată, stare de leșin sau amețeală. Răceala și gripa nu se tratează cu antibiotice. La recomandarea medicului se administrează antiinflamatoare, antispastice, antitermice și suplimente alimentare care să susțină sistemul imunitar.
Având în vedere debutul la nivel național a circulației virusului gripal, specialiștii recomandă continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, copii și bătrâni instituționalizați).
„Suntem în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea“, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS