21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCare sunt noile servicii medicale gratuite pentru pacienți?

Care sunt noile servicii medicale gratuite pentru pacienți?

    Asiguraţii vor putea obţine medicamentele cu şi fără contribuţie personală de la oricare farmacie din ţară

Protestele medicilor de familie din ultimele luni au determinat reprezentanții Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să vină cu soluții în ceea ce privește accesul pacienților asigurați la serviciile medicale. Principalele nemulțumiri sunt legate de birocrația excesivă, ce pune bolnavii pe drumuri între cabinetele medicale, și de transparentizarea activităţii medicale. Noul Contract-cadru pentru 2018 aduce modificări.

Pacientul își poate ridica medicamentele de la oricare farmacie din ţară 

De la 1 iulie 2018, asiguraţii vor putea obţine medicamentele cu şi fără contribuţie personală de la oricare farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Actuala reglementare, conform căreia farmacia trebuie să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul prescriptor, va mai fi aplicată doar pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat.
Trebuie știut că fiecare asigurat are dreptul să fie informat cel puţin o dată pe an, prin casele de asigurări de sănătate, despre serviciile de care beneficiază, nivelul de contribuţie personală şi modalitatea de plată, precum şi despre drepturile şi obligaţiilor sale, după cum este specificat în art. 4 din HG nr. 972/2006.

Măsurarea continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore (Holter-TA), la medicul de familie 

În pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi se introduc noi servicii ce vor fi oferite de medicul de familie, cum ar fi măsurarea continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore (Holter-TA) care până acum se făcea doar de către medicul specialist, eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj şi eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat în grad de handicap. Mai mult, investigaţiile paraclinice recomandate de medicii aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate vor putea fi efectuate de la 1 iulie la oricare furnizor de profil din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află acesta în relaţii contractuale.

Bolnavii de cancer se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă

Pentru a evita plimbatul pacienților, bolnavii cu diagnostic oncologic confirmat, aflaţi în Programul naţional de oncologie, se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă. Asiguraţii vor putea transmite casei de asigurări de sănătate şi prin poştă documentele necesare pentru aprobarea unui dispozitiv medical. „Pentru debirocratizarea activităţii furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, în proiectul noului Contract-cadru unele obligaţii contractuale sunt eliminate sau revizuite, iar procesul de contractare este simplificat prin eliminarea unora dintre documentele solicitate în prezent şi trecerea la transmiterea documentelor numai în format electronic. Totodată, se prevede obligaţia existenţei semnăturii electronice pentru toţi medicii care furnizează servicii în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate“, spun reprezentanții CNAS.

Unitatea medicală sancționată dacă nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului

Spitalul care nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului va fi sancţionat cu reţinerea sumei de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligaţiei. O sancţiune similară se aplică şi în cazul furnizorilor din asistenţa medicală ambulatorie pentru specialităţi clinice, inclusiv celor de medicină fizică şi de reabilitare.

Cine este asigurat, dar nu contribuie?

Anumiți pacienți beneficiază de analize şi de tratamente gratuite fără să plătească acea contribuţie lunară la asigurările de sănătate. Până la vârsta de 18 ani, toţi copiii au acces gratuit la servicii medicale. La fel şi tinerii cu vârste între 18 şi 26 de ani, care sunt elevi sau studenţi şi care nu realizează venituri din muncă, femeile însărcinate şi lăuzele, femeile aflate în concediul de creştere a copilului (doi ani), pensionarii, veteranii şi văduvele de război, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate (până la vindecarea respectivei afecţiuni) şi care nu au venituri din muncă, pensie sau din alte resurse. Şi cei neasiguraţi au unele drepturi. În situaţia în care nu plătești contribuţia lunară la asigurările sociale de sănătate, trebuie să ştii că beneficiezi totuşi de servicii medicale de urgenţă (inclusiv stomatologice) şi de servicii de planificare familială. La acestea se adaugă diagnosticul şi tratamentul bolilor cu potenţial endemo-epidemic. Pentru restul analizelor şi tratamentelor, trebuie să suporţi contravaloarea lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS