22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMii de femei din Oltenia suferă de cancer de col uterin

Mii de femei din Oltenia suferă de cancer de col uterin

1.871 de doljence care suferă de cancer de col uterin se află în evidențele DSP Dolj

O dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin și aproape 2.000 pierd anual lupta cu această boală. România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană. În Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova (SJU) ajung zilnic, în medie, trei femei cu cancer de col uterin în stadiu avansat. Vaccinarea împotriva HPV și efectuarea testului de prevenție Babeș-Papanicolau sunt metodele prin care cancerul de col uterin poate să fie depistat la timp și tratat.

În România mor cele mai multe femei din Europa din cauza cancerului de col uterin. Multe femei ajung la medic târziu, când cu greu se mai poate face ceva. Un studiu GFK a arătat că doar 15% dintre românce merg la ginecolog o dată la șase luni sau mai des. În Dolj, în anul 2016, din totalul de 2.524 cazuri noi de cancer, 97 au fost de col uterin, această localizare ocupând la femei locul doi după cancerul de sân. Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infecţia cu HPV. De anul trecut, vaccinul HPV pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani este gratuit. Înainte, părinții care doreau imunizarea fetițelor lor trebuia să cumpere vaccinul, care costa în jur de 600 de lei. „Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecţii şi leziuni. Vaccinarea HPV înainte de începerea activităţii sexuale ar putea fi, de asemenea, o soluţie. Din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin; screeningul rămâne în continuare obligatoriu. Vaccinarea anti HPV 16/18 (subtipurile cele mai virulente) alături de screeningul citologic prin testul Babeş-Papanicolau pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%“, spune dr. Popescu Ştefan, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

„Cauza situaţiei alarmante din România este lipsa de aderenţă a populaţiei feminine la screening“

Incidenţa cancerului de col uterin în România este dublă faţă de media europeană şi aproape dublă faţă de cea a Europei Centrale/Est. Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de această afecțiune a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România foarte puține femei beneficiază de programul de screening. Spitalul Județean de Urgență (SCJU) Craiova este centrul regional din Oltenia care derulează programul național de prevenție a cancerului de col uterin. Programul de prevenție a cancerului de col se adresează gratuit tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani. Ca acesta să funcționeze, medicii de familie înscriși în program ar trebui să cheme la control periodic femeile, să le informeze și să le elibereze un formular în baza căruia pot să beneficieze gratuit de testul Babeș-Papanicolau. Problema este că doar jumătate dintre medicii de familie din Oltenia sunt înscriși în acest program și puține femei conștientizează importanța unui control de rutină. Nevoia de prevenție este însă foarte mare. „În ceea ce priveşte cazurile rămase în evidenţă la sfârşitul anului, din cele 23.867 de cazuri de cancer, 1.871 sunt de col uterin. Cauza situaţiei alarmante din România este lipsa de aderenţă a populaţiei feminine la screening, deşi din 2012 este în vigoare Programul Naţional de Screening privind Cancerul Cervical ce a comunicat o rată de acoperire a populaţiei ţintă de numai 8-12%“, explică dr. Popescu Ştefan.

„Prevenția prin testarea Babeș-Papanicolau trebuie să devină un obiectiv vital în medicina de familie”

În Mehedinți, la 31 decembrie 2017 se aflau în evidență 731 de cazuri de cancer de col uterin, din care 49 cazuri noi apărute în acest an (23 – urban, 26 – rural). „Comparativ cu anul 2016, numărul pacientelor cu cancer cervical este în ușoară creștere, fiind înregistrate la 31 decembrie 2016, 698 de cazuri, dintre care 49 de cazuri noi (19 – urban, 30 – rural). Prevenția prin testarea Babeș-Papanicolau după un calendar adaptat vârstei și factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital în medicina de familie“, atrag atenția medicii din cadrul DSP Mehediți.
Cazurile de cancer sunt tot mai frecvente și în județul Olt. 44 de femei au murit din cauza cancerului de col uterin, după cum arată evidențele DSP Olt. „În județul nostru, în ceea ce privește incidența (cazuri noi) cancerului în anul 2017 numărul total de cazuri este de 1.398, dintre care 542 în mediul urban și 847 în mediul rural, iar prevalența (numărul total de cazuri prezente) este de 12.953, dintre care 5.750 de cazuri în mediul urban și 7.203 în mediul rural“, spune dr. Andrei Iordache, director executiv DSP Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS