17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePană de curent? Spitalele trebuie să fie dotate cu generator!

Pană de curent? Spitalele trebuie să fie dotate cu generator!

În cazul în care într-un spital apare o pană de curent, soarta bolnavilor aflați pe masa de operație depinde de un generator electric, care trebuie să existe în dotarea fiecărei unități medicale (Foto: arhiva GdS)

O pană de curent în timpul unei intervenții chirurgicale poate să facă diferența între viață și moarte. În situația în care într-un spital apare o întrerupere de curent, soarta bolnavilor aflați pe masa de operație depinde de un generator electric, care trebuie să existe în dotarea fiecărei unități medicale. În urmă cu două zile, Spitalul Județean de Urgență Craiova s-a confruntat cu o astfel de situație. GdS a vrut să vadă cât de pregătite sunt cele mai mari spitale din Oltenia în astfel de momente și ce măsuri se pot lua pentru siguranța pacienților.

O pană de curent apărută miercuri la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova a produs panică în rândul pacienților, aparținătorilor și cadrelor medicale. Rudele pacienților s-au temut pentru cei care ar fi putut fi în sala de operație. Ce s-a întâmplat, de fapt, și cât de pregătit este cel mai mare spital din Oltenia pentru astfel de situații? Furnizorul de energie electrică nu a dat o explicație clară pentru pana de curent. Cel mai probabil, spun cadrele medicale, totul s-a produs din cauza unei tensiuni mari de curent. La Spitalul de Urgență există un generator de curent electric care funcționează pe bază de motorină într-una din încăperile de la parter. Aici lucrează în permanență o echipă de electricieni. „Primim curent din două linii de tensiune diferite, tocmai pentru situații în care una dintre ele pică, să fim acoperiți. Spitalul are trei transformatoare. Dacă pică toate trei, avem generator. Există un generator care deservește spitalul și a fost cumpărat în 2009 și mai avem unul separat și un UPS (sursă neîntreruptibilă de curent -n.r.) pentru noua Clinică de Chirurgie Vasculară și UPU. Generatorul spitalului are un rezervor pe bază de motorină, care ține aproape 12 ore, poate fi alimentat în permanență cu motorină, astfel încât să fii independent energetic, dar nu în totalitate“, explică dr. Bogdan Fănuță, managerul spitalului.

„Avem în permanență un om în stația electrică“

Sălile de operație, secțiile ATI și Neonatologia sunt zonele prioritare în astfel de situații. Conducerea SJU Craiova spune că generatorul pornește automat în mai puțin de o secundă, totul se face imediat cu ajutorul unui UPS. Miercuri însă tensiunea mare de curent a ars acest UPS. „Miercuri, problema a fost că în momentul în care a venit curentul cu tensiune mare a dat în transformator, dar și în UPS, care era în stația electrică a spitalului. În acel moment, trecerea automată a curentului de la CEZ la generatorul spitalului se făcea prin acest UPS. În mod normal, când se ia curentul, UPS-ul intră automat și desface circuitul pentru generator ca să pornească. Acum a trebuit să apăsăm noi pe buton să pornească. A durat doar câteva minute. Avem echipă de electricieni. Dimineața, când este solicitare mai mare, sunt mai mulți pe tură. După-amiază rămâne unul. Avem în permanență un om în stația electrică“, explică managerul SJU Craiova.

„Aparatele de anestezie, ventilație au baterii care le permit să funcționeze câteva ore“

Multe dintre aparatele medicale sunt prevăzute cu baterie astfel încât în cazul unei pene de curent activitatea medicală să nu fie pusă în pericol. „Generatorul funcționează doar pentru anumite circuite, în saloane, holuri nu mai este lumină și totul este dus către sălile de operație și ATI. Dacă generatorul nu merge, aparatele de anestezie, de ventilație pe care le avem cumpărate au în ele UPS, un fel de baterii, care le permit să funcționeze o perioadă de timp în mod independent, fără nici un fel de curent. Merg între trei și șase ore în funcție de vechimea bateriei“, adaugă dr. Bogdan Fănuță.

„La orice spital, blocul operator este pe generator“

În fiecare zi, în sălile de operație de la Spitalul „Filantropia“ Craiova este activitate intensă. Medicii spun că anul trecut curentul a fost întrerupt de câteva ori, dar nu au fost probleme în activitatea medicală. În spital există un generator care deservește unitatea. „La orice spital, orice bloc operator este pe generator. Și la noi, anul trecut, a fost pană de curent de două-trei ori, dar nu am avut probleme cu generatoarele. Au intrat în funcțiune imediat. Avem un generator la nivel de spital, care intră automat pe sectoare. Pe saloane intră doar cu avertizările de urgență, adică limitat. Pe blocul operator, pe Neonatologie și ATI intră în totalitate. Nu este lumină în saloane, pe holuri, dar intră instant cu toată puterea pe secțiile de mare importanță. Generatorul are autonomie de trei – patru ore. Avem contract de mentenanță și se fac mereu revizii. Avem un inginer care se ocupă numai de asta. Nu am avut probleme până acum“, susține dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“.

Și SJU Slatina are un generator

La Spitalul Județean De Urgență (SJU) Slatina există un generator și o echipă de electricieni. „Am avut, pe perioade scurte, întreruperi de curent. De obicei, furnizorul de energie electrică ne anunță în momentul în care întrerupe curentul în zonă. Nu am avut situații în care generatorul nu a pornit. Avem departament tehnic, electricienii de acolo se ocupă de aceste probleme. Aparatura funcționează însă cu ajutorul bateriilor o perioadă de timp, chiar dacă nu este curent. În general, cam toate aparatele care au fost aduse în spitale în ultimii ani au astfel de baterii“, conchide dr. Cătălin Pătru, directorul medical al SJU Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS