16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎncă un pas pentru dotarea cu aparatură a SJU Craiova

Încă un pas pentru dotarea cu aparatură a SJU Craiova

Guvernul și Banca Mondială au anunțat că vor grăbi ritmul de implementare a proiectelor începute în domeniul sănătății. Vizat este și Spitalul Județean de Urgență Craiova care urmează să primească o parte din aparatura de care este mare nevoie pentru tratarea bolnavilor din Oltenia. Aici ajung cazurile cele mai grave din regiune. Cu toate acestea, multe dintre secții au aparatura depăşită.

Ieri a fost făcut încă un pas important prin care SJU Craiova ar urma să fie dotat cu aparatură medicală. Premierul Mihai Tudose, ministrul sănătății, Florian Bodog, și ministrul finanțelor publice, Ionuț Mișa, au avut o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu o delegație a misiunii Băncii Mondiale în România. La întâlnire a fost analizat stadiul proiectelor realizate de guvern cu sprijinul Băncii Mondiale, accentul fiind pus asupra celor din domeniul sănătății, derulate în cadrul Proiectului de îmbunătățire a calității și eficienței sistemului de sănătate, aprobat pentru finanțare în 2014 și implementat de Ministerul Sănătății.
Acum există în procedură de licitaţie, în diverse faze, zece contracte privind achiziţionarea de servicii şi echipamente medicale în valoarea de peste 70 de milioane de euro (achiziţia de computere tomografe, echipamente de rezonanţă magnetică nucleară, PAX-uri, echipamente pentru ATI, echipamente de laborator pentru ANMDM, respectiv echipamente pentru UPU, radioterapie pentru cinci unități sanitare – Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu“ Oradea, Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș).

Accelerator liniar nou pentru bolnavii din Oltenia

După ani de așteptare și SJU Craiova primește aparatură nouă. În Clinica de Radioterapie Oncologică a SJU, unde fac tratament, în medie, pe zi, 150 de bolnavi veniți din întreaga Oltenie și chiar din Ilfov, Pitești sau Petroșani este mare nevoie de un accelerator liniar. În acest moment aici există un astfel de aparat, dar este din 2007 și medicii spun că se poate defecta oricând. După doi ani și jumătate de discuții, recent Ministerul Sănătății a anunțat începerea achiziției unui accelerator liniar pentru Craiova. „Acum în toată Oltenia, adică la aproximativ trei milioane și jumătate de oameni, există un singur aparat care poate iradia bolnavii de cancer. Avem un aparat fabricat anul 2000 și pus în funcțiune în 2007, funcționează de zece ani nonstop. Urmează să aducem un aparat performant. Fără acest echipament și fără aceste modalități noi de tratament, lupta cu cancerul este o luptă pierdută, fără medicație și fără iradiere. De aceea, acest echipament este una dintre investițiile majore din acest spital. Este un echipament scump, investiția se ridică la aproximativ cinci milioane de euro, asta este oferta pe piață. Pe lângă aparat există și clădirile anexe necesare pentru ca acesta să funcționeze, un buncăr special, alt buncăr pentru computerul tomograf simulator și alte componente care fac ca acest aparat să funcționeze“, a declarat în urmă cu o săptămână dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS