21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateHepatita B, boala tăcută a ficatului

Hepatita B, boala tăcută a ficatului

Virusul hepatitei B este de 50 până la 100 de ori mai contagios decât HIV, virusul care cauzează SIDA
Virusul hepatitei B este de 50 până la 100 de ori mai contagios decât HIV, virusul care cauzează SIDA

Aproape un milion de români suferă de hepatita B, numită și boala tăcută a ficatului. Cazuri de hepatita B există și în Oltenia. Îngrijorător este că mulți nu știu că au contractat virusul. Medicii spun că mai mult de jumătate dintre pacienți ajung la medic abia atunci când suferă complicații: ciroză sau cancer hepatic. Statisticile arată că în România, din două milioane de bolnavi, câți sunt în evidențe, doar 1% fac tratament. Diagnosticată la timp, afecțiunea poate fi ținută însă sub control cu ajutorul medicamentelor și al dietei.

Hepatita B se transmite de la om la om, prin sânge şi fluide umane. Boala se poate transmite şi prin contact sexual neprotejat, prin administrarea intravenoasă de droguri şi folosirea în comun a acelor de seringă, dar şi de la mamă la făt în timpul sarcinii. De asemenea, virusul hepatitei B poate fi transmis şi prin folosirea obiectelor personale (periuţă de dinţi, lama de râs) în comun cu persoanele infectate. În lipsa unui tratament, boala poate evolua către ciroză, insuficiență hepatică, cancer hepatic și poate duce chiar la deces. Ileana știe ce înseamnă să treci prin șocul de a afla că suferi de hepatită B. Acum patru ani, în urma unui set de analize, medicul i-a depistat boala. Se simțea obosită, nu mai avea poftă de mâncare și începuse să aibă din ce în ce mai des dureri abdominale. A mers la un medic specialist în medicină internă, care i-a recomandat să facă mai multe analize. „Când am mers la medic să mi le citească și mi-a spus că am hepatită nu îmi venea să cred. Mă întrebam de unde am luat boala și ce urmează. Cel mai greu a fost când mi s-a spus că este o afecțiune care nu se vindecă, dar că trebuie să iau tratament și să respect un regim alimentar“, povestește femeia. Ileana a descoperit boala la timp, acum urmează tratamentul dat de medic, are grijă la ceea ce mănâncă și duce o viață normală. Medicii spun însă că este foarte important ca afecțiunea să fie descoperită la timp, când pot fi evitate complicațiile.
Mai mult de două miliarde de oameni sau aproape o treime din populația lumii a intrat în contact cu virusul B. Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cronic cu acest virus, ceea ce face ca hepatita B să fie considerată o problemă de sănătate publică. Trebuie știut că virusul hepatitei B este de 50 până la 100 de ori mai contagios decât HIV, virusul care cauzează SIDA. Medicii spun că se descoperă din ce în ce mai multe cazuri de hepatită, asta și pentru că posibilitățile de diagnostic sunt mult mai mari acum. „Mediatizarea unor cazuri a determinat alți oameni să meargă să facă investigații. Sunt situații în care hepatita dă simptome, dar nu tot timpul. Unii descoperă întâmplător boala în momentul în care fac un set de analize. Se transmite, în principal, de la mamă la făt, dar asta nu înseamnă că o femeie care suferă de hepatită B nu mai poate avea copil. Ea trebuie să anunțe medicul și se iau măsurile potrivite“, spune dr. Florina Toancă, medic specialist gastroenterolog.

Vaccinarea, cea mai bună metodă de prevenție. Vaccinul lipsește!

Vaccinarea împotriva hepatitei B este cea mai bună metodă de prevenție. În România, programul național de imunizare gratuită a copiilor împotriva hepatitei B a fost introdus în anul 1995. Conform calendarului de vaccinare, administrarea primei doze de vaccin se face în primele 24 de ore de la naștere, la maternitate, apoi la două luni și la șase luni. Grav este că de luni bune din maternități lipsește vaccinul care imunizează copiii împotriva hepatitei. Vaccinul împotriva hepatitei B va lipsi din România până în ianuarie 2018.
În cazul unei persoane cu hepatită cronică B, organismul produce zilnic miliarde de noi copii ale virusului hepatitei B. De aceea, evaluarea rezistenței este foarte importantă în monitorizarea tratamentului unui pacient cu hepatită B. „În momentul în care un pacient este diagnosticat cu virusul B trebuie să vedem care este stadiul bolii, dacă este activ sau vorbim doar de un purtător. La cei care sunt purtători de virus B, recomandat este să se monitorizeze periodic o dată la șase luni starea de sănătate și să reducă consumul de alcool, să aibă o dietă sănătoasă. În schimb, la pacienții care au boala activă trebuie făcute analize suplimentare printre care și viremia, care evidențiază câte copii din virusul respectiv are pacientul în organism. În funcție de valoarea viremiei și a celorlalte analize se instituie tratamentul“, adaugă medicul specialist gastroenterolog.

Tratamentul este decontat de stat

Tratamentul pacienților care suferă de hepatită B este decontat integral de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). 419 bolnavi, care suferă de diverse forme de hepatită, primesc în acest moment tratament decontat de stat. „Se face un dosar care se trimite la CAS și pacientul primește tratamentul care are ca scop menținerea sub control a viremiei. Dacă nu este ținută sub control, boala evoluează și pacientul poate ajunge să facă ciroză sau chiar cancer hepatic. În general, afectați sunt adulții care au luat boala în trecut și de care nu au știut. Copiii sunt vaccinați la Maternitate, dar cei care au peste 40 de ani sunt mai afectați pentru că în trecut nu erau atâtea forme de protecție și nici de diagnostic“, explică dr. Florina Toancă.
Nu există însă deocamdată tratament care să vindece pacientul de hepatita B. „Se fac studii pentru un medicament asemănător cu cel descoperit pentru hepatita C. Momentan, tratamentul pe care îl avem ține sub control boala. Nu există nici în alte țări tratament care să vindece această afecțiune“, spune medicul gastroenterolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS