5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNoutăți pentru pacienți și medici

Noutăți pentru pacienți și medici

Orice persoană care are până la 900 de lei pensie beneficiază din această lună de medicamente compensate în proporție de 90%
Orice persoană care are până la 900 de lei pensie beneficiază din această lună de medicamente compensate în proporție de 90%

Pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială de până la 900 de lei pe lună beneficiază de luna aceasta de compensarea medicamentelor (din sublista B, prevăzută de HG 720/2008) în proporție de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, potrivit unei noi hotărâri de guvern. Până acum beneficiau de această compensare doar pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei. În plus, este specificată obligația medicilor care lucrează în spitale să scrie pacienților rețetele de care au nevoie după ce au fost diagnosticați, nu să pună bolnavii pe drumuri până la medicul de familie pentru prescrierea medicamentelor.

Luna iulie a adus pentru pacienți noutăți. Schimbările vizează în special pensionarii, care din această lună pot beneficia de un grad mai mare de compensare a medicamentelor. Hotărârea guvernului privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor vine să corecteze câteva aberații legislative, spun medicii. Până acum, beneficiau de această compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei. Acum, medicamente compensate 90% primesc pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială de până la 900 de lei pe lună, chiar dacă mai realizează și alte venituri. „Există mai multe liste de medicamente care stabilesc gradul de compensare. Lista A cu grad de compensare de 90%, lista B cu medicamente compensate 50% și lista D – cu 20%. Problema era delicată la pensionari pentru că aceștia aveau acele cupoane de la privatizarea națională și dacă aveau acțiuni și primeau dividente de un leu pe an, doar pentru că realizau alte venituri din pensii, chiar și un leu, se considera venit suplimentar și nu se încadrau la grad de compensare 90%. Am avut chiar în urmă cu două luni control de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru doi pacienți. În anul 2014, unul a semnat acea declarație cum că nu are alte venituri în afară de pensie, dar în luna noiembrie a vândut vițelul, banii i-a depus la bancă, i-a venit un leu dobândă și pentru asta pe tot anul 2014 serviciile medicale i-au fost imputate de CAS. Situații aberante!“, a spus dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie.
„Orice persoană care are până la 900 de lei pensie beneficiază de această compensare pe lista B“

Odată cu majorarea pen­­siei minime, medicii de familie au ridicat semne de întrebare autorităților pentru a se stabili dacă indemnizația socială primită de pensionar este considerată venit suplimentar și dacă această categorie de asigurați mai poate primi medicamente compensate 90%. „Lucrurile au culminat când doamna doctor Carmen Dogaru, președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj, care a studiat legislația după ce a apărut majorarea pensiei minime, și-a pus problema dacă nu cumva acea indemnizație socială reprezintă un alt venit în afara pensiei. A făcut adresă către CNAS și i s-a răspuns că indemnizația socială nu reprezintă pensie, astfel încât acești oameni au fost excluși de la a primi această compensare de 90%. Ceea ce era o aberație, tocmai pensionarii cu pensiile mici să nu mai beneficieze! Atunci am făcut adrese parlamentarilor, Ministerului Sănătății și așa a apărut această modificare și hotărârea de guvern. Acum orice persoană care are până la 900 de lei pensie beneficiază de această compensare pe lista B“, a explicat dr. Dumitra Gindrovel.

„Cabinetul medicului de familie nu este locul de transcriere a unei rețete“

În plus, în aceeași hotărâre de guvern este specificat faptul că medicul specialist din spital sau ambulatoriu trebuie să îi prescrie rețeta pacientului pe care l-a consultat. Până acum, de cele mai multe ori după ce bolnavul era consultat în spital primea scrisoare medicală și era trimis către medicul de familie, care îi scria rețeta cu medicamentele recomandate de medic. „Cabinetul medicului de familie nu este locul de transcriere a unei rețete. Câtă vreme ei eliberează serviciul medical și încasează contribuția pentru acel serviciu medical, trebuie să finalizeze actul medical prin eliberarea primei rețete și, bineînțeles, după aceea noi suntem cei care continuăm tratamentul. Este un respect între medici. Activitatea medicului de familie este parazitată de multe ori de aceste elemente. Unii zic că nu stau ei să scrie rețeta, pun pacientul să meargă la medicul de familie să o scrie el… Medicul de familie poate, însă, în acest timp să facă prevenție, nu să scrie rețete“, a adăugat medicul de familie.

„Pacienții nu trebuie să mai fie puși pe drumuri“

Reprezentanții pacien­ților salută această inițiativă și spun că dacă aceste măsuri ar fi respectate pacienții ar mai reduce din birocrație și din drumurile între cabinetele medicale. „Medicii din spital trebuie să scrie pacientului rețeta, pacienții nu trebuie să mai fie puși pună pe drumuri. De multe ori, pacienții care ajung în Urgență primesc un bilețel cu medicamentele pe care trebuie să le ia. Medicul care pune diagnosticul trebuie să scrie și rețeta. Cât despre prevederea legată de compensarea medicamentelor, este bună, dar sunt mulți cei care nu se încadrează la acel plafon de 900 de lei“, a spus Vasile Barbu, reprezentantul Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS