Mii de minori cu dizabilităţi au nevoie de recuperare medicală

În timpul recuperării medicale
Autori


Mii de copii doljeni au probleme grave de sănătate, motiv pentru care sunt încadraţi în diferite grade de handicap. Au nevoie de sprijin, de kinetoterapie, masaj, terapie. Mulţi trăiesc în mediul rural, la zeci de kilometri distanţă de Craiova. Au nevoie de foarte multe şedinţe de terapie, însă părinţii nu îşi permit și doar puţini ştiu că micuții lor pot beneficia de servicii de recuperare gratuite acasă, o dată pe săptămână, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

Cel mai grav caz la care ajunge Echipa mobilă de Intervenție în Regim de Urgență pentru Copilul cu Dizabilități, din cadrul DGASPC Dolj, este al unei fetiţe de şase ani. Este diagnosticată cu paralizie cerebrală – tetrapareză spastică, epilepsie simptomatică, encefalomalacie multichistică (aspect RMN), microcefalie. Problemele medicale ale acestei copile nu se pot rezolva uşor, este nevoie de foarte multă muncă, de nenumărate şedinţe de recuperare medicală. Are nevoie de atenţie specială, nu poate să îşi ţină capul, nu urmăreşte cu privirea, nu comunică, face frecvent crize epileptice. Este hrănită exclusiv cu biberonul. Beneficiază în prezent de kinetoterapie, consiliere psihologică şi consiliere socială. „Pentru fiecare copil realizăm o schemă individuală, cu obiective foarte clare. În cazul acestui copil urmărim îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, conştientizarea schemei corporale, inhibarea spasticităţii, prevenirea retracţiilor musculo-tendinoase. Facem consiliere psihologică cu familia în vederea identificării nevoilor psiho-sociale ale beneficiarului. Munca noastră este 10%, cea a părinţilor rămâne de 90%. Mulţi dintre ei au devenit adevăraţi terapeuţi, îşi cunosc cel mai bine copiii, lucrează foarte mult cu ei exerciţiile pe care noi le recomandăm. O dată la câteva luni realizăm o nouă evaluare a copilului pentru a vedea dacă obiectivele pe care le-am propus s-au realizat“, a spus Mihaela Filip, şef Complex Servicii de Recuperare Echipă Mobilă, din cadrul DGASPC Dolj.

54 de copii din Dolj așteaptă specialiștii

Foto: Claudiu Tudor

Foto: Claudiu Tudor

În prezent, sunt 54 de copii de toate vârstele care au nevoie de recuperare și la care Echipa mobilă de intervenţie ajunge o dată pe săptămână, timp de şase luni. Este compusă din doi asistenţi sociali, un fizio-kinetoterapeut, un kinetoterapeut, un psiholog și un educator specializat. Pentru a face faţă cererilor mari, cele două maşini cu specialişti grupează cazurile în funcţie de localităţile din care sunt. „Cuplăm practic mai multe localităţi, realizăm un traseu şi împărţim specialiştii pe rând la copii. Avem şi opt copii într-o zi, la care ajunge o singură maşină. În prezent, avem beneficiari la Ghercești, Apele Vii, Gângiova, Valea Stanciului, Robănești, Ișalnița, Sadova, Murgași. Ne bucurăm când într-un timp relativ scurt vedem rezultate semnificative la copiii la care mergem. Un exemplu în acest sens este o fetiță de șase ani cu dipareză spastică prin prematuritate. Beneficiază de kinetoterapie, educație specială, suport social, consiliere psihologică. Are o evoluție clinică și funcțională bună. S-a înregistrat creșterea tonusului muscular, scăderea spasticității, creșterea mobilității articulare, dobândirea poziției ortostatice cu sprijin minim. Merge fără sprijin pe distanțe mici“, a explicat Mihaela Filip.

Echipa mobilă pentru adulţi nu este funcţională


În anul 2016, au beneficiat de serviciile Echipei Mobile de Intervenție în Regim de Urgență pentru Copilul cu Dizabilități 62 de copii, iar în prima jumătate a acestui an au beneficiat de servicii specializate de abilitare/reabilitare 60 de copii. Paralizia cerebrală și tetrapareza spastică sunt cele mai frecvente afecțiuni ale micuților. „Dispunem de o echipă complexă de profesioniști și de o bază materială modernă pentru intervenții de recuperare: stepper, bicicletă ergonomică, aparat portabil laser, combină portabilă ultrasunete și laser, saltele kinetoterapeutice, masă pliabilă pentru masaj, materiale pentru activități de stimulare: cuburi, jocuri Lego, jocuri tip puzzle. Complexul Servicii de Recuperare Echipa Mobilă are în componenţă atât Compartimentul Echipa Mobilă de Intervenţie pentru Copilul cu Dizabilităţi, dar și Compartimentul Echipa Mobilă pentru Persoana Adultă Aflată în Dificultate. Din păcate, cea din urmă nu este încă funcțională. Sperăm ca până la finele anului să putem răspunde şi nevoilor persoanelor adulte cu dizabilităţi, deoarece avem foarte multe solicitări“, a mai spus Mihaela Filip.

Părinţii copiilor cu diverse dizabilităţi din Dolj pot solicita medicului specialist recomandare pentru recuperarea necesară copilului. Dosarul trebuie să ajungă la CAS Dolj. Pentru recuperare la domiciliu sunt doi furnizori în contract cu CAS care oferă servicii de kinetoterapie.

Documentele necesare pentru solicitarea serviciilor echipei mobile 

Actele necesare admiterii în programul centrelor de recuperare sunt următoarele: cerere tip, hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului Dolj de încadrare în grad de handicap, certificatul de încadrare în grad de handicap, planul de recuperare, contractul cu familia, certificatul de naştere al copilului, cartea de identitate a părinţilor, ancheta socială întocmită de primăria de domiciliu, adeverinţă eliberată de unitatea de învăţământ pe care o frecventează copilul, sentinţa civilă de plasament la asistent maternal – acolo unde este cazul, certificatul medical eliberat de medicul specialist, alte acte medicale doveditoare ale bolii, fişa medicală sintetică eliberată de medicul de familie, aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 12 iulie 2017

Actualitate

» Organizatorii de nunţi şi alte evenimente, sancţionaţi de ANAF cu 1,2 milioane de lei
» Judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, audiată la DNA
» Ministerul Educației a publicat rezultatele repartizării în licee
» AEP: Partidele au beneficiat în iulie de peste 2,2 milioane de lei subvenții de la bugetul de stat
» Președintele Comitetului Militar al NATO – vizită oficială în România
» Mehedinţi: Portofel găsit şi restituit proprietarului
» Parchetul General a clasat dosarul disjuns de DNA, care-l viza pe Victor Ponta pentru evaziune fiscală
» Surse: CCR a admis sesizarea PNL privind modificarea legii de funcționare a SRR și SRTv
» Dacia recheamă în service peste 2.000 de maşini Duster din cauza unor posibile probleme la claxon
» Peste 600 de copii vor merge la grădinițele estivale deschise de Salvați Copiii
» Proiect de lege la Guvern: persoanele care au suferit condamnari penale dar au fost reabilitate pot fi membri ai Guvernului

Publireportaj

» Șemineul sau cel mai modern obiect de decor
» Derulare proiect “Dezvoltarea durabilă a firmei STYH A & A SRL”
» “Dezvoltarea durabilă a firmei SC EUROTRANS CC-CI SRL”
» De ce ai nevoie de marketing online?
» Intră în echipa Dumagas Transport!

Local

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Comuna Stoicăneşti visează la bunăstarea de altădată
» CNAIR anunţă lucrări de întreţinere pe mai multe drumuri din Oltenia

Dolj

» Câți pui de lup au murit la Zoo Craiova?
» Concurența la titularizare: 82 de candidați pe un post de educatoare
» Condiţii indecente în staţiile RAT Craiova
» Sensuri unice noi în Craiova, din 14 iulie
» Trei polițiști de frontieră, achitați la Tribunalul Dolj
» 1,91 – ultima medie de admitere la liceu în Dolj
» Pedepse cu închisoarea pentru asigurări false și piese contrafăcute
» Poveste învăluită în mister: Cum și-a luat SRI Dolj teren pentru sediu
» Primarul Genoiu: Mai este de lucru la stadion
» Traversarea Dunării cu bacul, prin portul Bechet, suspendată pe timpul nopţii
» Facultatea de Mecanică din Craiova – 40 de ani de existență
» Statii doar cu numele
» Ramane cum am stabilit
» Craiova: Furnizarea gazelor se întrerupe temporar pe strada Răşinari
» Craiova: “Matineu muzeal de vacanță”, la Muzeul Olteniei
» Sensuri unice noi în Craiova, din 14 iulie
» Craiova: Muncitor rănit în timp ce lucra în curtea unei case
» Craiova: Incendiu de vegetaţie în cartierul Făcăi
» Craiova: “Fun in Summer” la Biblioteca Aman
» Pompierii doljeni sting un incendiu din judeţul Olt

Olt

» Admitere liceu 2017: Un elev din Olt cu medie peste 9 nu a fost repartizat după prima sesiune de admitere

Vâlcea

» Oltchim cumpără gaze naturale de peste 33 milioane lei de la Romgaz
» Cinci militari americani, doborâţi de caniculă în România. Trei dintre ei au ajuns la Spitalul Judeţean din Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Cinci bărbaţi, prinşi în flagrant în timp ce furau lemne
» Vâlcea: Casele de pariuri, casele de schimb valutar şi casele de amanet, verificate de poliţişti

Sport

» Cleonia Rîciu, la primul său aur balcanic
» Craiova și-a prezentat achizițiile

Bani & Afaceri

» De ce folosesc românii bani „gheaţă“ la cumpărături

Educatie

» Angajatorii ce încadrează ucenici primesc o sumă majorată de bani de la buget pentru fiecare ucenic încadrat

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top