12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFocar de hepatită A în comuna doljeană Coțofeni

Focar de hepatită A în comuna doljeană Coțofeni

Medicii au descoperit un focar de hepatită A în Dolj, patru familii sunt afectate (Foto: Arhiva GdS)
Medicii au descoperit un focar de hepatită A în Dolj, patru familii sunt afectate (Foto: Arhiva GdS)

În România apar în fiecare an în jur de 2.500 de cazuri noi de hepatită A, în vreme ce media europeană este de 600 de cazuri. Numărul celor infectaţi ar putea fi însă mult mai mare. Acum este focar de hepatită A în Dolj, în comuna Coțofeni. Este vorba de 13 persoane, adulţi şi copii, care provin din patru familii. Unii dintre pacienți au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, acolo unde se tratează cele mai multe cazuri. Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj au intervenit în focar și spun că prevenţia cea mai bună în această afecțiune se face cu apă şi săpun.

În comuna doljeană Coțofeni este focar de hepatită A. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj au intervenit, iar unii dintre pacienți au fost internați la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova.
Hepatita A continuă să fie o problemă de sănătate publică în România. Și în Oltenia această afecțiune încă îmbolnăvește mulți oameni. În județul Olt, numai anul trecut au fost înregistrate 90 de cazuri de hepatită A, iar în primul trimestru al acestui an 18 oameni au fost depistați cu această afecțiune. Și în județul Mehedinți au fost depistate în ultimul timp cazuri de hepatită A. „Am avut 13 cazuri de hepatită A în anul 2016. Anul acesta, în trimestrul I au fost înregistrați opt pacienți cu această afecțiune“, a spus Cristina Chiriloiu, purtător de cuvânt la DSP Mehedinți. Boala a fost descoperită și la nouă gorjeni anul trecut, iar anul acesta în județ au fost depistate două cazuri. În Dolj este acum focar de hepatită A. „Este un focar de hepatită în Coțofeni. Colegii mei sunt pe teren. Urmează să vă oferim mai multe date în momentul în care le avem. S-a intervenit în focar și au fost luate măsurile care se impun în această situație, au fost testate persoanele din comunitate“, susține dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt la DSP Dolj.
Cei mai mulți pacienți depistați cu hepatită A sunt internați la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova. „La noi ajung multe dintre cazurile de hepatită A. Sunt mai frecvent întâlnite primăvara și vara. Medicii de familie îi depistează și îi trimit la noi. În general, avem cam un caz-două pe lună. Hepatita A este boala mâinilor murdare. Sursa este igiena precară. Am avut anul trecut un focar cauzat de apă. Acum este un focar de hepatită A în Dolj, unii dintre pacienți au ajuns la noi“, a spus Constantin Ecobici, purtător de cuvânt la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova.

„Oamenii trebuie să înțeleagă cât de important este banalul spălat pe mâini“

Specialiştii spun că ţara noastră ocupă locul întâi în Europa într-un clasament al incidenţei hepatitei A. Din această cauză, numărul bolnavilor cu afecţiuni la ficat este în creştere.
Hepatita A mai este cunoscută și ca „boala mâinilor murdare“. Calea principală de transmitere este cea digestivă, prin alimente și apă contaminate cu fecale de la o persoana infectată și rareori prin contact cu sânge infectat.
Condiţiile sanitare precare, nerespectarea regulilor de igienă şi apa de fântână sau de robinet contaminată în anumite zone sunt incriminate pentru cele mai multe cazuri de hepatită A.
Reprezentanții pacien­ților susțin că pentru a preveni îmbolnăvirea cu hepatita A este nevoie să se investească în educația medicală a populației. „Oamenii trebuie să înțeleagă cât de important este banalul spălat pe mâini. Apoi și sursa de apă poate să reprezinte o problemă, în multe localități apa nu este potabilă, cei care locuiesc în astfel de zone trebuie măcar să fiarbă apa cât recomandă medicii, să o răcească și abia apoi să o consume. Sunt, în continuare, multe cazuri de hepatită A în România. Este nevoie de campanii de informare și educare a oamenilor, iar autoritățile ar trebui să susțină aceste acțiuni. Fiecare dintre noi trebuie să se implice. Specialiștii care lucrează în cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică la serviciul de informare publică trebuie să se ocupe de acest lucru. Din păcate sunt puțini, unul maximum doi într-o instituție. Un rol important îl joacă aici și asistenții comunitari, care se pot implica“, a declarat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice.

„În unele localități doljene, apa nu este bună de consum și oamenii trebuie să aibă foarte mare grijă“

Ceea ce este foarte important de reţinut în cadrul acestei forme de hepatită este faptul că transmiterea bolii se face pe cale orală, prin contact direct cu rezervorul de infecţie. Una dintre cauzele cel mai des întâlnite sunt mâinile murdare, motiv pentru care hepatita virală A este cunoscută şi ca „boala mâinilor murdare“. O altă cale de transmitere este prin contact indirect, prin obiecte contaminate, cum ar fi vase de noapte, muşte, instrumentar medical. Rezervorul virusului este constituit în exclusivitate de om. Boala nu se ia prin: strănut, tuse, statul lângă persoana bolnavă sau îmbrăţişare. „Oamenii trebuie să fie foarte atenți. În unele localități doljene, apa nu este bună de consum și oamenii trebuie să aibă foarte mare grijă. În momentul în care apare un focar, medicii merg în teren, fac testări și dezinfecție. Boala poate să afecteze atât copiii, cât și adulții. Noi am făcut cât de des s-a putut acțiuni de informare, oamenii trebuie însă să fie conștienți că mai ales când e vorba de o astfel de afecțiune ceea ce contează este igiena, de care fiecare este responsabil“, a explicat dr. Narciza Dinică, medic specialist în sănătate publică în cadrul DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS