17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatate200 de cazuri de infecții nosocomiale depistate în spitalele doljene - Intri în spital cu o boală și ieși cu două

200 de cazuri de infecții nosocomiale depistate în spitalele doljene – Intri în spital cu o boală și ieși cu două

De la începutul anului, în spitalele din județul Dolj au fost depistate 200 de infecții nosocomiale (Foto: Arhiva GdS)
De la începutul anului, în spitalele din județul Dolj au fost depistate 200 de infecții nosocomiale (Foto: Arhiva GdS)

Intri în spital cu o boală și pleci cu mai multe, aceasta este realitatea de care se lovesc de multe ori bolnavii care ajung în spitalele din România. Infecţiile nosocomiale sunt cauza a milioane de decese în fiecare an, pe tot globul, și reprezintă o mare problemă și pentru unitățile medicale doljene. De la începutul anului, în spitalele din județul nostru au fost depistate 200 de infecții nosocomiale. Cele mai multe au fost raportate de Spitalul Județean de Urgență Craiova.

Raportarea și lupta de a reduce infecțiile luate din spital sunt o adevărată provocare pentru sistemul medical românesc. Numai că pentru a putea lua măsuri este nevoie să recunoaștem că există acea problemă. În multe spitale din România însă, mizeria încă stă ascunsă sub preș, iar motivele pot fi multe.
După scandalul dezinfectanților HexiPharma și pentru că unele dintre victimele incendiului din clubul Colectiv au murit în urma infecțiilor nosocomiale, câteva lucruri au fost puse la punct, dar problema de fond a rămas. Multe dintre modificări s-au făcut doar pe hârtie. Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale a fost pus la punct. A apărut și Ordinul nr. 1101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare, care la art. 4 spune că fiecare unitate sanitară trebuie să elaboreze anual un program propriu de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale. Mai mult, în același ordin este stipulat că „orice daună adusă pacienților prin nerespectarea prevederilor prezentului ordin sau a normativelor profesionale privind asigurarea calității asistenței medicale acordate pacienților în scopul prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale atrage responsabilitatea individuală sau, după caz, instituțională, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare“.
Pacienții cu vârste peste 60 de ani, cei mai afectați

Datele raportate către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj în acest an arată că în spitalele din județ au fost depistate până acum 200 de infecții nosocomiale. Cele mai multe au fost la Spitalul Județean de Urgență Craiova (SJU). Această unitate medicală a raportat 94 de infecții în primul trimestru al anului și 59 în trimestrul al II-lea. Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova a raportat 23 de infecții intraspitalicești, iar Spitalul Municipal „Filatropia“ a declarat 17 infecții. Datele DSP arată că în Spitalul de Neurologie din Craiova au fost descoperite patru cazuri de infecții nosocomiale, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna două cazuri. Cele mai frecvente infecții asociate asistenței medicale (IAAM) au fost cele digestive, urmate de infecțiile de plagă chirurgicală. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în secțiile de Chirurgie, ATI și Pediatrie. „Germenii frecvent întâlniți la copii au fost virusul rujeolic și rotavirus, iar la adulți: Clostridium difficile, Klebsiella, MRSA, Stafilococ aureu hemolitic, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter, Proteus, E coli. Infecțiile cu Clostridium difficile (ICD) au reprezentat aproape 50% din totalul infecțiilor, iar grupa de vârstă mai frecvent afectată a fost a pacienților peste 60 de ani. Cele mai multe cazuri de infecții au fost raportate în secțiile chirurgicale“, a spus Ana Bobârnac, medic primar epidemiolog la DSP Dolj, coordonatorul programului național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale Dolj.
„Aproximativ 80% din totalul infecțiilor, în special ICD, sunt legate de administrarea de antibiotice“

Rata de incidență a infecțiilor nosocomiale în Dolj este de 0,92, în total în România este 0,25, iar în lume este între 5 și 30%. Rata de incidență se calculează la suta de bolnavi externați. Cauzele acestor infecții sunt igiena deficitară, existența de germeni circulanți la nivelul unității, abuzul de antibiotice. „Atunci când într-o unitate medicală există microbi și dai antibiotice de toate felurile, germenii respectivi capătă rezistență la antibioticele respective și trebuie să vii cu alte antibiotice, și așa se ajunge să nu mai fie eficient nici unul. Aproximativ 80% din totalul infecțiilor, în special ICD, sunt legate de administrarea de antibiotice anterior apariției simptomatologiei. Antibioticele mai frecvent incriminate au fost cefalosporinele (ceftriaxona, cefoperazona etc.) și chinolonele (ciprofloxacin, levofloxacin etc.)“, atrage atenția dr. Ana Bobârnac.
Trebuie menționat că restul spitalelor din județ au raportat infecții nosocomiale zero. Este vorba de spitalele din Filiași, Băilești, Dăbuleni, Calafat, Segarcea. Medicul epidemiolog Ana Bobârnac nu crede că pot exista spitale fără infecții. „Nu cred! Infecție nosocomială nu înseamnă o plagă care se suprainfectează. Cineva se poate duce în spital cu o viroză respiratorie, stă în salon cu un pacient care are o boală diareică și face și el. Această infecție nosocomială înseamnă că vii să te tratezi de ceva și pleci cu ceva în plus“, a explicat specialistul.

Spitalele, obligate să supravegheze infecţiile nosocomiale

Ordinul MS 1101/2016 specifică obligația ca spitalele să aibă în structura lor un compartiment care să se ocupe exclusiv de supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale. Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică, trebuie să asigure supravegherea implementării acestui ordin. Epidemiologii DSP trebuie să verifice şi să informeze personalul din spitale în acest sens. Dr. Ana Bobârnac spune că în Dolj toate spitalele au acest nucleu de organizare și control al infecțiilor. Spitalul Județean are cea mai mare structură monobloc din țară, ceea ce înseamnă că este foarte greu de lucrat într-o astfel de clădire. „În echipă există epidemiologi, microbiologi, medici și asistenți care merg la nivelul secțiilor, colectează date, se fac fișe de supraveghere în momentul depistării infecțiilor nosocomiale, laboratorul depistează agentul biologic și se recomandă antibioticul cel mai util pentru ceea ce se găsește în acea secție. Zilnic se fac astfel de controale. Fișa de supraveghere ajunge la compartimentul de epidemiologie al DSP, apoi reprezentanții instituției fac o raportare lunară către Institutul Național de Sănătate Publică“, a explicat medicul epidemiolog.

„Vrem să tragem linie, să descoperim problema și să luăm măsuri”

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova are o echipă de cinci epidemiologi, plus asistenți și medic infecționist.
În plus, la nivelul fiecărei secții din unitatea sanitară există un registru electronic unic de monitorizare a infecțiilor asociate asistenței medicale, în format electronic, iar prin acesta se raportează către conducerea spitalului și, în fiecare zi de marți, pentru săptămâna anterioară, către Direcția de Sănătate Publică (DSP). Conducerea SJU Craiova a început să implementeze un proiect prin care își dorește să depisteze care sunt infecțiile nosocomiale ale spitalului și care sunt cele cu care vin pacienții. „Sunt infecții ale spitalului, germeni pe care pacientul îi poate lua în unitatea medicală, dar și infecții cu care omul trăiește și care se pot dezvolta în anumite condiții și pe care le poate transmite mai departe. Klebsiella, Stafilococul, Piocianic sunt infecții de spital. Dar la Clostridium difficile e greu de spus dacă e infecție nosocomială pentru că omul trăiește cu această bacterie și ea se dezvoltă în anumite situații. De acolo bolnavul poate să transmită infecții mai departe. Noi ne dorim să știm care sunt infecțiile care se găsesc în spital și pe care oamenii le pot lua de aici, și care sunt infecțiile cu care pacienții vin. În acest sens, unui pacient care este internat în secția de ATI, spre exemplu, i se recoltează probe din trahee sau din alte zone. Dacă nu apare nici o problemă și peste o săptămână de la internare pacientul face o infecție și i se recoltează din nou probe, se constată ce infecție are și dacă a luat-o din spital. Astfel vrem să tragem linie, să descoperim problema și să luăm măsuri, să vedem cu ce antibiotice și dezinfectanți putem să intervenim“, susține dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.
„Recomandăm o igienă riguroasă a mâinilor, în special“

Toate unitățile medicale doljene au înlocuit dezinfectanții HexiPharma. Acum, Spitalul Județean Craiova a demarat o nouă licitație pentru achiziționarea dezinfectanților. „Dezinfec-tanți avem în acest moment. După scandalul HexiPharma am cumpărat anumite produse, între timp Ministerul Sănătății a spus că nu trebuie să le mai folosim. Unii dezinfectanți nu au mai primit aviz de la minister. Putem doar până la sfârșitul anului să îi mai folosim. Am demarat o nouă licitație, astfel încât să achiziționăm noi produse“, a explicat dr. Bogdan Fănuță.
Pe lângă măsurile luate de spitale, medicii epidemiologii atrag atenția asupra faptului că au început să apăra mai frecvent infecții cu Clostridium în rândul populației, la persoane care au fost sau nu internate. „Fiecare dintre noi trebuie să aibă foarte mare grijă la igiena proprie. Este vorba, în primul rând, de igiena riguroasă a mâinilor, atât în spitale, cât și în comunitate, acasă. Recomandăm o igienă riguroasa a mâinilor, în special. Pentru infecția cu Clostridium, oamenii trebuie să știe că sunt eficiente dezinfectantele pe bază de clor, nu cele pe bază de alcool“, a conchis Ana Bobârnac, medic primar epidemiolog la DSP Dolj, coordonatorul programului național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS