10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLipsesc mii de medicamente de care depinde viața bolnavilor

Lipsesc mii de medicamente de care depinde viața bolnavilor

În jur de 2.000 de medicamente au dispărut de pe piața farmaceutică în România în ultimii doi ani (Foto: ziarulstirea.ro)
În jur de 2.000 de medicamente au dispărut de pe piața farmaceutică în România în ultimii doi ani (Foto: ziarulstirea.ro)

Bolnavii de diabet aleargă din farmacie în farmacie să găsească insulina de care depinde viața lor. De doi ani, pacienții români se chinuiesc pentru că multe dintre medicamentele de care au nevoie nu se mai găsesc. Toate acestea pentru că distribuitorii sunt nemulțumiți de politica medicamentului din România și pentru că ceea ce primează este profitul și nu viața bolnavilor. 

Numărul românilor bolnavi de diabet s-a dublat în ultimii zece ani. În prezent, sunt înregistraţi cam 800.000 de pacienţi cu diabet, medicii spun însă că numărul lor este mult mai mare, mulți fiind încă nediagnosticați. Peste 38.000 de doljeni suferă de diabet. Diabetul zaharat este prima cauză de pierdere a vederii, dar poate provoca şi boli renale. De aceea, tratamentul luat la timp este singura soluție pentru acești bolnavi. Problema este că din 2015, multe medicamente au început să dispară de pe piață. „Cu insulina au fost de mai multe ori probleme. Sunt doar câteva farmacii la noi care aduc această injecție. Dar, în general, sunt multe medicamente care lipsesc. Nu cred că există o patologie pentru care să nu se găsească ceva cu greu. Din 2015, de când au scăzut prețurile, problemele nu se opresc. Sunt medicamente pentru care nu există nici înlocuitor. Noi facem comenzi și de cele mai multe ori distribuitorii ne trimit cantități foarte mici de medicamente, nu ceea ce avem noi nevoie. Sunt situații în care pacienții nu mai găsesc în farmacii medicamentele de care au nevoie și trebuie să meargă din nou la medic să le schimbe“, spune Elena Călin, președintele Colegiului Farmaciștilor Dolj.

„Este o problemă cu insulina. Mereu lipsește din cauza exportului paralel“

Pacienții din România au cel mai redus acces la tratament, din Europa. Din cauza ieftinirii prețurilor, aproape 2.000 de medicamente, multe dintre ele vitale pentru pacienți, nu se mai găsesc. Producătorii și distribuitorii au ales să nu le mai comercializeze în România pentru că nu mai au interes financiar. În tot acest timp, Ministerul Sănătății (MS) nu a schimbat nimic, nu a regândit politica medicamentului, nu a luat măsuri de restabilire a prețurilor. Pacienții sunt prinși între interesele financiare ale companiilor farmaceutice și lipsa de reacție a MS.
Lipsesc multe medicamente pentru afecțiunile neuropsihice, cele cardiovasculare, dar și pentru afecțiunile de care suferă copiii. „Este o problemă cu insulina. Mereu lipsește din cauza exportului paralel. Sunt perioade în care pacienții o găsesc în farmacii și perioade în care nu mai este. Foarte multe medicamente au dispărut de pe piață. Sunt pacienți disperați care nu știu ce să mai facă. Au fost luate doar măsuri «artificiale» până acum. S-a interzis exportul paralel, dar nu sunt și măsuri coercitive, așa că în continuare fiecare face ce vrea. Până acum, Ministerul Sănătății nu a sancționat pe nimeni că a revândut medicamentele din România în alte țări. Este nevoie de soluții care se pot aplica, nu de măsuri populiste. Este nevoie să se lucreze la metodologia de calcul a medicamentelor. Ar trebui implicată și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care să își asume responsabilitatea pentru a le asigura pacienților asigurați medicamentele de care au nevoie. Problema este și faptul că CNAS face plățile cu întârziere“, spune Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP).

„Sănătatea în România este un haos total“

Medicii de familie sunt cei la care pacienții apelează cel mai des atunci când nu își găsesc medicamentele de care au nevoie. „Sănătatea în România este un haos total. Subfinanţare, mult populism şi incompetenţă din partea unora, în special a decidenţilor. Ar trebui întoarsă invers România ca lucrurile să meargă. Cu medicamentele, situaţia este la fel de mult timp. Se găsesc greu medicamente precum Vessel Due, Betaloc, Euthyrox, Tobradex unguent, Betabioptal unguent. Acum a apărut o problema cu Biorinil spray pentru nas, corticoid. După ce că noi, medicii de familie, nu putem da medicamente fără scrisoare medicală decât Biorinil şi Pivalone, acum Biorinil dispare din piaţa pharma. La valul de rinite alergice din România, vă imaginați cum este să nu avem ce să le prescriem copiilor. Toate spray-urile cu cortizon compensate se pot prescrie doar cu scrisoare medicală, de exemplu Nasonex, Rhinocort aqua, Mometasone etc. Pacientul vine la medicul de familie să ia trimitere către Alergologie, Pneumologie, ORL, Pediatrie, apoi de la medicul specialist vin înapoi la medicul de familie cu scrisoare medicală pentru un banal spray nazal antiinflamator. Se cheltuiesc bani şi timp aiurea din cauza unor prevederi legislative de-a dreptul hilare, emise de medici de la vârful sistemului fără legătură cu practica medicală din cabinete“, conchide dr. Dalida Mosorescu, medic de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS