21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinistrul Sănătăţii, la Craiova: „Nu sunt suficiente cadre medicale în secția ATI de la Boli Infecțioase”

Ministrul Sănătăţii, la Craiova: „Nu sunt suficiente cadre medicale în secția ATI de la Boli Infecțioase”

Șase copii din Dolj au murit în ultimele luni din cauza rujeolei. Ieri, o fetiță de doar patru luni a decedat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova din cauza rujeolei. Cu toate că Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova are o secție de Terapie Intensivă, copiii cu rujeolă care se află în stare gravă sunt trimiși în continuare la secția ATI de la Spitalul Județean, unde nu există posibilități de izolare și pericolul de transmitere a bolii către ceilalți pacienți internați este foarte mare.
Prezent astăzi la Craiova, în cadrul unei vizite de lucru la Spitalul Municipal Filantopia, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a fost întrebat cum este posbil ca autoritățile să tolereze o asemenea situație și care este rezolvarea. A dat vina pe finanțare, dar și pe lipsa cadrelor medicale. „Am avut discuții repetate despre această situație. Am convenit ca spitalul de Boli Infecțioase Craiova să deschidă Secția de Terapie Intensivă. Sunt probele legate de personal în secția ATI de la Boli Infecțioase, nu sunt suficiente cadre medicale. Nu e vorba că nu se poate, este vorba de finanțare. Am avut o discuție și cu managerul Spitalului Județean Craiova și cu managerul de la Spitalul de Boli Infecțioase și îi vom include împreună în program astfel încât secția ATI de la Boli Infecțioase să beneficieze de finanțare așa cum se întâmplă la SJU Craiova”, a spus Florin Bodog.

„Legea vaccinării urmează să intre în dezbatere la Parlament”

Totodată, Ministrul Sănătății a precizat că vaccinarea este singurul mod prin care se poate preveni rujeola. 110.000 de doze de vaccin ROR au fost trimise în țară în aceste zile. „Suntem în curs de achiziționare a peste 300.000 de doze pentru a asigura tot necesarul. În ţară se desfăşoară o campanie de informare. Legea vaccinării urmează să intre în dezbaterea Parlamentului. Sunt foarte mulţi părinţi care îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că în colectivităţile în care merg copiii lor ar putea să apară copii nevaccinaţi care să pună în pericol viaţa şi sănătatea copiilor lor”, a declarat Florin Bodog.

Ce se întâmplă cu Spitalul Regional Craiova?

Ministrul Sănătăţii a vorbit și despre situația spitalelor regionale. Florian Bodog susține că Spitalul Regional din Craiova este cel mai înaintat din punct de vedere al actelor necesare înainte de începerea efectivă a lucrărilor. „Hotărârea de Guvern este dată și există și certificatul de urbanism. Spitalele din Cluj și Iași sunt în fază de elaborare a Hotărârii de Guvern. O să lucrăm împreună cu autoritățile locale. În momentul în care o să începem lucrările acestea o să meargă în paralel cu utilitățile, de aceea ne dorim să existe o bună colaborare”, a mai spus ministrul.

„Pentru toate citostaticele din programele naționale de sănătate, MS va porni proceduri de achiziție centralizată”

O mare problemă este lipsa medicamentelor necesare bolnavilor de cancer. În acest moment, fiecare spital are propria politică de achiziție a acestor medicamente. Ministrul Sănătății (MS) spune că a luat deja măsuri. „Pentru toate citostaticele din programele naționale de sănătate, MS va porni proceduri de achiziție centralizată. Deocamdată, fiecare spital își face propria politică de achiziții, iar în situația în care unele citostatice lipsesc din spitale atunci când ni se semnalează noi le aducem prin procedură de nevoie specială prin Unifarm”, a încheiat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS