16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateObiceiuri sănătoase care vă scapă de gazele intestinale în exces

Obiceiuri sănătoase care vă scapă de gazele intestinale în exces

 

Gazele intestinale sunt o parte normală din procesele digestive ale organismului, ele rezultând din carbohidraţii nedigeraţi care sunt fermentaţi de bacterii. De aceea, chiar şi multe alimente sănătoase, precum fructele şi legumele, pot produce gaze în exces din pricina conţinutului mare de carbohidraţi.
Pe lângă aceştia, există şi alţi factori ai stilului de viaţă, de la greutatea corporală până la fumat şi consumul gumei de mestecat, care joacă un rol important în acumularea excesivă de gaze intestinale, ce degenerează în balonare, eructaţie (râgâit) şi flatulenţă. În perioada sărbătorilor, gazele intestinale pot reprezenta o problema majoră din pricina alimentelor diversificate şi dificil de digerat de la mesele festive. Câteva obiceiuri sănătoase vă pot ajuta să scăpaţi cu succes de toate neplăcerile asociate cu gazele stomacale acumulate în exces:

1. Introduceţi treptat în dietă cantităţi mari de fibre

Dacă v-aţi hotărât să creşteţi aportul de fibre în regimul alimentar obişnuit, aveţi grijă să măriţi această cantitate în mod treptat. Schimbările majore în dietă presupun un timp de acomodare a sistemului digestiv cu acestea, altfel pot să apară probleme legate de acumularea gazelor intestinale.

2. Mâncaţi încet

Cantitatea de aer înghiţită în timpul mâncatului este decisivă pentru apariţia disconfortului provocat de gazele intestinale excesive. Iar cum mâncatul în ritm rapid sau vorbitul în timpul mesei favorizează înghiţirea de aer, renunţarea la aceste obiceiuri şi înlocuirea lor cu consumul lent de hrană, în linişte, înseamnă şi prevenirea eficientă a balonării sau a flatulenţei. Mâncaţi încet, mestecaţi hrana corespunzător şi relaxaţi-vă la masă, altfel riscaţi ca alimentele consumate să vă producă ulterior o serie de suferinţe.

3. Evitaţi băutul cu paiul şi mestecatul gumei

Băutul lichidelor cu paiul şi mestecatul frecvent al gumei sunt două obiceiuri care pot produce sau agrava acumularea de gaze în intestine, întrucât predispun înghiţirea unei cantităţi mari de aer. Până şi băutul din sticle cu gură foarte îngustă este periculos, întrucât poate agrava durerile provocate de gazele intestinale. În schimb, băutul normal dintr-un pahar reduce semnificativ din aerul care ar putea pătrunde prin esofag, către stomac şi intestine.

4. Nu vă întindeţi în pat după masă

Atunci când vă întindeţi în pat imediat după ce aţi mâncat, împiedicaţi organismul să digere corespunzător alimentele consumate. Iar când procesul digestiei este îngreunat şi se întinde pe o perioada mai lungă de timp decât este normal, se pot instala balonarea şi flatulenţa. Un obicei sănătos este să rămâneţi în picioare cel puţin o jumătate de oră după masă.

6. Faceţi mişcare după ce mâncaţi

Un alt obicei sănătos, care previne acumularea excesivă de gaze intestinale, este mişcarea uşoară după fiecare masă. Orice tip de activitate fizică ajută tractul digestiv să proceseze mai bine alimentele, fie că este realizată prin spălatul vaselor sau o plimbare scurtă în aer liber. Accelerarea tranzitului intestinal este cel mai uşor de realizat prin mişcare, iar un alt avantaj al exerciţiului fizic după masă este şi arderea mai bună a grăsimilor şi tonifierea musculară.

7. Evitaţi să fumaţi după masă

Evitaţi să fumaţi în general, în favoarea sănătăţii dumneavoastră, dar mai ales ocoliţi acest viciu după o masă copioasă. Fumatul nu este doar nesănătos, ci şi un factor agravant al balonării şi flatulenţei, deoarece conduce la înghiţirea de aer în exces.

8. Alegeţi cu atenţie băuturile

Băuturile carbogazoase şi apa minerală introduc gaze în intestine, agravând o predispoziţie deja existentă pentru balonare şi flatulenţă. Băuturile prea reci împiedică procesul digestiv să îşi îndeplinească rolul în mod optim, astfel că şi ele trebuie evitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS