Bolile colectivității și rolul medicului școlar

Dr. Gabriela Rădulescu, medic de familie și medic școlar în cadrul Colegiului Național „Ștefan Velovan“ Craiova, a vorbit, în cadrul emisiunii „Ora de sănătate“ de la Alege TV, despre rolul medicului școlar în cazul apariției bolilor de colectivitate, care sunt tot mai frecvente Bolile colectivității (Foto: Bogdan Grosu)


Varicelă, scarlatină, viroză, rujeolă, hepatita A, paraziţii intestinali sunt doar câteva dintre bolile pe care copiii le dobândesc din colectivitate și care, în ultimul timp, sunt tot mai frecvente. De multe ori este de ajuns ca un copil din grădiniță sau școală să sufere de o boală contagioasă ca să îi îmbolnăvească și pe ceilalți. În aceste situații, medicii școlari și autoritățile sanitare trebuie să respecte o serie de proceduri. Dacă în țările civilizate se pune mare accent pe educația medicală școlară, în România medicii din unitățile de învățământ abia reușesc să ajungă în fața copiilor de două ori pe an, cel mult.

Rolul medicinei şcolare este legat, în principal, de prevenţie. Cu toate acestea, medicii și asistenții din unitățile de învățământ sunt priviți superficial, uneori cu neîncredere. În timp ce în alte state educația medicală pornește din grădinițe și școli, în România medicii școlari nu au reglementat prin lege astfel de ore. „Este nevoie de educație medicală. Noi avem datoria să facem ore de educație pentru sănătate, în funcție de vârstă, de problemele care apar. Orele de educație medicală sunt însă sporadice, se fac la mica înțelegere între medic și profesorul diriginte sau învățător, dacă el dorește să intrăm la clasă. Poți să faci o oră poate o dată sau de două ori pe an. Nu avem o ritmicitate, nu există o repetiție a noțiunilor și o verificare a însușirii lor. Ar trebui să existe un cadru mult mai organizat pentru că aceste ore de educație medicală pot avea un impact major asupra copiilor care vor fi generațiile viitoare de adulți“, explică dr. Gabriela Rădulescu, medic de familie și medic școlar în cadrul Colegiului Național „Ștefan Velovan“ Craiova.

„Respectarea normelor de igienă este esențială“

Între educația medicală a copilului și familiei și apariția bolilor infecțioase există o mare legătură. Bolile colectivității la copii sunt, de cele mai multe ori, de natură infecțioasă, fiind contactate prin transmiterea de virusuri, bacterii și alte microorganisme de la un copil bolnav, la unul sănătos. Cel mai bun exemplu este hepatita A, considerată și boala mâinilor murdare. Cele mai multe cazuri de hepatita A în Dolj apar la copii care locuiesc în localitățile din apropierea Dunării. „Prin faptul că hepatita A este o afecțiune care necesită spitalizare și un repaus îndelungat, afectează destul de mult copilul. Există și o dificultate de integrare școlară, recuperarea copilului poate să dureze între șapte și nouă săptămâni. El este izolat la spital, apoi stă acasă până la refacerea totală a stării de sănătate și pierde ore. Este o boală care lasă organismul slăbit, iar copilul trebuie supravegheat și după aceea. Noi ultimul caz l-am avut în școală în urmă cu aproximativ trei ani. Sunt însă cazuri mai frecvente prin județ. Respectarea normelor de igienă este esențială în aceste cazuri“, spune Gabriela Rădulescu, medic școlar.

„Apar în fiecare an câteva cazuri de scarlatină“

Recent, în Dolj au fost confirmate două cazuri de scarlatină. În aceste cazuri în care, în colectivitate, un copil este depistat cu o boală contagioasă, unitatea de învățământ este obligată să facă dezinfecție și anchetă epidemiologică. Până în urmă cu doi ani, copilul era obligat ca la intrarea în colectivitate să facă exudatul faringian și să ducă rezultatul. Acum s-a renunțat la acest lucru. „Apar în fiecare an câteva cazuri de scarlatină. Anul acesta, până acum nu am avut în școală nici un caz de scarlatină. Dacă apar astfel de cazuri trebuie făcut exudat faringian copiilor. Era o măsură bună obligativitatea realizării exudatului faringian la intrarea în colectivitate, mai ales la cei mici. În cazul în care se depistează caz cu boală contagioasă trebuie făcută dezinfecție în clase. Dacă este grădiniță cu program prelungit trebuie curățate toate dormitoarele, lenjeriile, prosoapele, jucările. În plus, se urmărește în colectivitate dacă mai apar cazuri în clasa respectivă și la clasa care este în contratură“, declară medicul școlar.

„De la apariția a cinci cazuri într-o colectivitate se consideră epidemie“


Cine are obligația să anunțe dacă un copil este diagnosticat cu o boală contagioasă? Medicul școlar spune că, dacă copilul se internează în spital și suferă de o boală contagioasă, atunci unitatea spitalicească anunță Direcția de Sănătate Publică (DSP) și aceasta anunță mai departe unitatea de învățământ. „Poate să vină și părintele să anunțe, dar nu are această obligativitate prin lege. În cazul varicelei sau a bolilor care nu necesită internare, ar fi corect ca medicul de familie sau părintele să anunțe în ideea de a limita răspândirea boli și declanșarea unei epidemii. De la apariția a cinci cazuri într-o colectivitate se consideră epidemie, restul se consideră cazuri izolate chiar dacă sunt două în aceeași clasă. Ancheta epidemiologică se face pe clasa respectivă, se închide clasa până se curăță totul, copiii fac ore în altă clasă, după care revin în clasa lor și se dezinfectează clasele în care au fost mutați“, precizează dr. Gabriela Rădulescu.

Medicul școlar nu mai face nici un vaccin

În cadrul grădinițelor cu program prelungit, triajul trebuie făcut zilnic la intrarea în colectivitate a copilului, iar în cazul școlilor triajul epidemiologic se face după vacanță. „În cazul în care copilul se simte rău în timpul orelor, atunci învățătorul sau profesorul îl trimite la cabinetul medical școlar însoțit. Noi anunțăm părinții și, dacă este cazul, îl trimitem direct la spital, chemăm Salvarea. Așa se întâmplă în caz de urgență“, spune dr. Rădulescu.

De mai bine de un an, vaccinările copiilor şi elevilor nu mai sunt făcute în cabinetele şcolare, sarcina revine exclusiv medicilor de familie. Înainte copiii erau vaccinați la școală în timpul campaniei de vaccinarea care se desfășura în aceeași perioadă în toată țara. „Faptul că de aproximativ doi ani vaccinarea nu se mai face în școală, ci a trecut la medicul de familie, face să apară uneori întârzieri în imunizarea copiilor. Inițial, când erau campaniile școlare, timp de o lună sau șase săptămâni, toată populația țintă pentru acel vaccin era imunizată în aceeași perioadă în toată țara. De exemplu, vaccinul ROR care se face la șase ani. Acum se vaccinează la medicul de familie în luna în care copilul este născut și apar astfel întârzieri, unii sunt vaccinați la șapte ani, alții încă nu“, spune dr. Gabriela Rădulescu, medic de familie și medic școlar în cadrul CN „Ștefan Velovan“ Craiova.

Pe drumuri după fișa cu vaccinurile

Dacă un copil se mută de la o unitate de învățământ la alta trebuie să plimbe cu el și fișa cu vaccinurile. Pentru că o parte din ele s-au făcut la medicul școlar și altele la medicul de familie, copiii și părinții lor sunt nevoiți să umble până rezolvă situația. Pentru evitarea acestei situații, la un moment dat a fost implementat Registrul Electronic Naţional de Vaccinări. „Există o lacună în comunicare pentru că medicii de familie ne cer ce vaccinări s-au făcut la școală. Ei fac acum vaccinările, dar nu ne mai trimit, iar când copilul se mută de la o școală la alta trebuie să primească fișa cu vaccinările de la cabinetul școlar. A fost pus în practică la un moment dat registrul electronic de vaccinări, am avut acces la el, dar la un moment dat s-a renunțat. Acum copiii se tot mută de la o școală la alta și toate fișele trebuie să circule odată cu ei și mai apar inadvertențe“, conchide dr. Gabriela Rădulescu.Comenteaza acum

Alte stiri

16 aprilie 2019

Gorj: Bărbat de 80 de ani, anchetat pentru violenţă în familie

Un bătrân, în vârstă de 80 de ani, din Văgiuleşti, Gorj, este anchetat pentru violenţă în familie. Astfel, poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Motru au sesizaţi ieri de reprezentanți ai spitalului din municipiul Motru, cu privire la ...

Sumarul ediției de marţi, 28 martie 2017

Actualitate

» Camera Deputaților: Judecătorii CCR nu pot fi urmăriți penal, reținuți sau arestați decât cu încuviințarea plenului CCR
» Scoţia: Parlamentul cere un nou referendum de independenţă
» Comisia juridică a Senatului: Aleşii locali care refuză să semneze un act fără motiv vor fi traşi la răspundere
» ANRE: Prețul final al gazelor pentru populație va crește cu cel mult 2% de la 1 aprilie
» Preşedintele Iohannis i-a retras lui Mihai Necolaiciuc Ordinul Național “Steaua României”
» Dosar “Gala Bute”: Elena Udrea, obligată să plătească aproape 3 milioane euro
» Ministrul Sănătății: Operațiile de transplant pulmonar pentru pacienții români, reluate la AKH Viena
» Elena Udrea, 6 ani de închisoare cu executare în dosarul “Gala Bute”. Decizia nu este definitivă
» Mehedinţi: Elevii şcolii “Petre Sergescu”, în vizită la Detaşamentul de Pompieri
» Turcan: Astăzi a apărut dovada supremă că Ordonanța 13 a fost dată pentru Liviu Dragnea
» Înalta Curte sesizează CCR, în urma solicitării formulate de Bombonica Prodana, privind introducerea unui prag al prejudiciului peste care abuzul în serviciu constituie infracţiune
» România reia exportul de ovine și bovine către Israel
» Cei 20 de români blocați într-un autocar în Mexic revin pe 4 aprilie în România
» Proiectul de lege pentru modificarea definiţiei constituţionale a familiei, scos de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
» Dosarul lui Dragnea: al patrulea inculpat care recunoaşte acuzaţiile DNA
» România și Bulgaria, țările din UE cu cel mai mare număr de decese rutiere la un milion de locuitori
» Secretarul de stat Cătălin Rotea, susținut de PSD Olt, a fost eliberat din funcție
» Un copil de 11 ani din judeţul Dâmboviţa s-a spânzurat. Băiatul povestea că joacă „Balena Albastră”

Publireportaj

» Festivalul Contex dă startul primăverii

Dolj

» Cum împarte CJ Dolj 25 de milioane de euro din bugetul pe 2017
» Şcoala Specială „Sf. Mina“ – un nou val de acuzaţii – Minoră însărcinată, elevi cu păduchi cazaţi într-un cămin execrabil
» Județul Dolj, pe ruta unei grupări internaționale de contrabandiști cu țigări
» Întreruperi energie electrică de mâine
» S-a ales cu dosar penal după ce și-a parcat BMW-ul pe linia de tramvai
» Împreună putem dărui viaţă! – Sute de persoane au donat bani la concertul „Hope and Rising Slope“
» Concert caritabil
» Cenuşă peste Mischii
» Se zboara si Craiova – Tel Aviv
» Dolj: Sfaturi preventive ale poliţiştilor
» Craiova: Un şofer s-a ales cu dosar penal după ce şi-a parcat maşina pe linia de tramvai
» Wizz Air introduce ruta Craiova – Tel Aviv din 19 iunie
» Descinderi simultane în Spania şi România, inclusiv în Dolj, la o rețea de contrabandă cu țigări

Gorj

» Drumarii au ajuns la zăpada de câţiva metri de pe Transalpina
» Managerul CEO şi-a prezentat bilanţul activităţii de la numirea în funcţie
» Gorj: Sute de elevi vor primi burse de studiu, de performanță, de merit și burse sociale
» Gorj: Accident cu două victime la Târgu Jiu
» Gorj: Angajată a CEO, rănită într-un accident rutier

Olt

» Olt: Aproape 14.000 șomeri în judeţ şi doar 175 locuri de muncă disponibile pentru bursa din 7 aprilie

Vâlcea

» ANL a recepţionat 105 locuinţe pentru tineri în Râmnicu Vâlcea
» Percheziții în București, Vâlcea şi alte trei județe într-un dosar de evaziune și spălare a banilor
» Vâlcea: Trei tineri, cercetaţi pentru distrugere după ce au făcut praf un foişor

Sport

» Meci de „care pe care“ la Zalău
» Scoateți „câinii“ din Cupă!
» Fotbal / Cupa României – sferturi de finală
» Fotbal / Haţegan arbitrează Craiova – Dinamo în Cupă

Bani & Afaceri

» Povestea unui antreprenor care a atras fonduri europene: „Mi-am vândut casa ca să fac rost de cofinanțare“

Sanatate

» În epidemie de rujeolă, medicii de familie au rămas fără vaccin

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Colours Cinema Craiova în perioada 31 martie – 6 aprilie

Top