Cancerul omoară copilării! (IV) – România – pe primul loc la mortalitatea copiilor cu cancerLi se topesc copiii pe picioare. Dureros, dar asta este crunta realitate. Pe lângă lupta pe care sunt nevoiţi să o ducă părinţii copiilor diagnosticaţi cu cancer, aceştia fac eforturi supraomeneşti pentru a face rost de medicamentele ce le ţin copiii în viaţă. În prezent, mai multe tratamente sunt greu de procurat pentru că nu se mai găsesc. În România sunt 5.000 de copii bolnavi de cancer. Anual însă sunt depistate alte 500 de cazuri noi.

Săptămâni întregi de spitalizare, citostatice, suferinţă. Doar speranţa că se vor face bine le dă putere să lupte. Copiii dovedesc tărie de caracter, sunt cei care ridică moralul părinţilor să nu clacheze. Este greu însă pentru o mamă să ştie că poate mâine sau luna viitoare, viaţa copilului ei va fi la mâna destinului din cauza crizei de medicamente. „Este cumplit să afli la un control de rutină că micuţul tău este grav bolnav. E un şoc. Apoi, diagnosticul de cancer este greu de acceptat. Câteva zile, săptămâni chiar refuzi să accepţi, apoi însă privindu-ţi copilul găseşti putere să lupţi. Începi să citeşti, să te documentezi, să consulţi cât mai mulţi specialişti, să intri în legătură cu alţi părinţi aflaţi în situaţia ta. Apoi, te izbeşti de o nouă problemă: lipsa medicamentelor. Suntem disperați și nu mai avem ce să mai pierdem mai mult“, a spus Cristina M., mama unui copil diagnosticat cu tumoră cerebrală. Tumorile cerebrale sunt cele mai frecvente în rândul copiilor.

„În Constituție, copiii au garantat accesul gratuit la tratament. În realitate nu se întâmplă deloc așa“

Reprezentanţii Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România ştiu cel mai bine suferinţa şi problemele celor diagnosticaţi cu diferite tipuri de cancer. Potrivit acestora, problema lipsei medicamentelor a început în 2015, când s-a decis ieftinirea medicamentelor și în loc să se rezolve s-a acutizat. „Este criză de medicamente. Sunt șapte tratamente pentru copii care nu se mai găsesc. În Constituție, copiii au garantat accesul gratuit la tratament. În realitate nu se întâmplă deloc așa. Părinții sunt disperați, se împrumută ca să poată să își cumpere medicamentele din străinătate. Situația în ceea ce privește copiii de cancer este fără precedent. La asociație avem un call center la care părinții sună întruna. Nu mai știm ce să le spunem. Facem tot ce putem să îi ajutăm să își găsească medicamentele de care au nevoie, dar sunt foarte mulți, unii nu știu de asociație și nu apelează. Pentru că este o situație fără ieșire pentru unii tot ce mai pot spun este: «Cum o vrea bunul Dumnezeu!»“, a spus Cezar Irimia, președintele FABC România.

Din disperare, sunt părinţi care au decis să se mute în străinătate. Doar pentru a-şi salva copiii. „Ministerul Sănătăţii promite accesul la tratament ieftin sau gratuit, iar noi nu mai găsim deloc medicamentele în farmacii. Sunt familii cu un copil bolnav de cancer care s-au mutat în alte țări astfel încât să poată să le asigure copiilor dreptul la tratament și îngrijire de calitate. O farmacistă din Dolj, care avea copilul bolnav de cancer, s-a mutat în altă țară cu familia pentru că în România copilul nu avea nici o șansă. Acum este foarte bine. Cei care nu au bani și nu își permit să asigure copiilor tratamentul pur și simplu își văd copilul topindu-se din picioare. România este pe primul loc în Europa la mortalitatea copiilor cu cancer, iar guvernanții fac doar legi să își albească dosarele“, a adăugat Cezar Irimia.

„Sunt mulți copii care vin din zona Olteniei la tratament la București“

Altă problemă sesizată de părinţi este accesul limitat la radioterapie. Mulţi dintre copiii din Oltenia care au nevoie de şedinţe de radioterapie sunt trimişi la alte centre din ţară. „În România, copiii bolnavi de cancer fac o radioterapie improvizată. Se lucrează pe aparatele de la adulți care nu sunt adaptate pentru copii. În Polonia, de exemplu, există aparate cu protoni pentru radioterapia copiilor (radioterapia cu protoni poate oferi un tratament mai eficient în cazul unei tumori, reducând doza primită de țesuturile învecinate -n.r.). Sunt mulți copii care vin din zona Olteniei la tratament la București. Acum avem o speranță în prof. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie din Craiova, care a fost numit președintele comisiei de oncologie de la Ministerul Sănătății. Este un medic corect și care luptă pentru pacienți, să sperăm că va fi lăsat să își facă treaba“, a spus reprezentantul pacienţilor.

„Cei care au nevoie de asistență merg în alte țări cu formulare onorate de CAS“


Şefa Secției de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic București, conf. dr. Monica Dragomir, susţine că în ţară copiii cu cancer au posibilitatea să facă radioterapie la Institutul Oncologic București şi la Institutul Oncologic Cluj. „Nu există aparate de radioterapie special pentru copii. Aparatele care sunt au softuri însă pentru orice, medicul calculează dozele care se administrează copilului, tehnica de iradiere. Ce nu avem și în două-trei luni o să dăm în folosință la București este posibilitatea de a adormi copiii mici ca să stea imobilizați la radioterapie. Aparatele cu protoni sunt câteva în Europa și se spune că fac radioterapie făcând mai puțin rău structurilor din jur. Legat de copii însă, poziția Societății Internaționale de Oncologie Pediatrică, recent afirmată, a fost împărțită: nu există experiență pe copii legat de radioterapia cu protoni și nu se știe ce se întâmplă după radioterapia cu protoni în timp“, a spus conf. dr. Monica Dragomir. Radioterapia are efecte secundare mai mari la copii şi mai mici la adulți. Ele sunt urmărite la cinci, 10, 15, 20 de ani, astfel încât se ajustează planurile de tratament, iar copilul care supraviețuiește să aibă efecte secundare foarte mici.

Mulţi pacienţi fac radioterapie de înaltă performanță cu aparate care nu există în sistemul de stat, în centre private care au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). „Peste 95% din copiii cu cancer au posibilitatea să fie tratați în țară conform standardelor internaționale. Cei care au nevoie de asistență în altă parte merg în alte țări cu formulare onorate de CAS în 48 de ore. Ideea este să aibă cu adevărat nevoie de tratament în străinătate, nu să fie doar o opțiune a familiei“, a precizat şefa Secţiei de Oncologie.

Cosmogen – medicament greu de găsit din octombrie

În ceea ce priveşte problema medicamentelor, conf. dr. Monica Dragomir spune că din octombrie 2016 au apărut derapaje de aprovizionare. Nu cunoaşte motivele pentru care au apărut aceste probleme. Susţine însă că singura problemă a fost cea cu medicamentul Cosmogen.

„Un medicament care a dispărut de pe piață din octombrie și care nu s-a putut aduce încă în țară a fost Cosmogen pentru care am făcut nenumărate intervenții la Ministerul Sănătăţii. Din câte am aflat, au fost niște probleme legate de stabilirea preţului. Este un medicament cu regim privilegiat adus numai de Unifarm. L-am cumpărat din străinătate cu ajutorul asociațiilor și fundațiilor ca să aibă copiii tratament. Am avut mereu medicamentele citostatice. Este posibil să lipsească unele medicamente de întreținere“.

Legislație modificată

Cazurile de tumoare cerebrală s-au înmulţit de cinci ori în ultimii zece ani. Dacă în urmă cu câţiva ani un neurochirurg găsea o tumoră cerebrală la câteva luni, acum identifică aproape săptămânal una pe tomografiile pacienţilor. În general, tumorile au crescut la toate vârstele, dar segmentul cel mai afectat este cel al copiilor, în special a celor cu vârste între 0 – 3 ani. În funcţie de tipul tumorii şi de promptitudinea diagnosticului, rata de supravieţuire la copii variază între 40 şi 80%.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 1 martie 2017

Actualitate

» Coldea, audiat la Parchetul General în dosarul privind înregistrările lui Sebastian Ghiță
» Valoarea tichetelor pentru Programul Rabla va creşte de la 6.500 de lei la 8.000 de lei
» Guvernul pregăteşte o şedinţă comună cu Executivul de la Budapesta – surse
» Proiect de lege al Alinei Gorghiu: Supraveghere cu brăţară electronică şi executarea pedepsei în weekend, măsuri alternative la detenţie
» Avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române au efectuat prima realimentare în zbor deasupra României
» SRI: Doi germani, declarați indezirabili după ce au aderat la ideologia organizaţiei Stat Islamic
» Transnistria a decis ca drapelul rusesc să fie arborat pe toate clădirile oficiale
» RISE Project: Dragnea, Fortăreaţa din Brazilia / Ce a descoperit investigaţia pornită de la sinuciderea în avion a milionarului Costel Comana
» ANAF a elaborat ordinul pentru implementarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020
» România, inclusă de Parlamentul European în rândul ţărilor care au blocat introducerea unor teste relevante de emisii pentru maşini
» Vasile Turcu, fost acţionar la Dinamo, a încercat să se sinucidă. A fost resuscitat şi se află la spital
» Activitatea economică în zona euro, la cel mai ridicat nivel de la criza datoriilor
» Doljean, specializat în furturi din locuință, reţinut
» Procurorii cer pedepse spre maxim pentru inculpații din dosarul “Gala Bute”

Publireportaj

» CJ Gorj organizează o sesiune de informare privind finanţările în cadrul POR
» Câştigă cu Farmaciile Pharma Plus şi Radio Sud
» NETROM, parte a unei echipe internaţionale care schimbă radical practica din învăţământul superior

Local

» Asfaltare în stil oltenesc

Dolj

» Cât plăteşte un fermier pentru serviciile prestate de Direcţia Agricolă
» Asfaltare pe sărite pe DJ 643C
» Doi primari și doi viceprimari de comune, găsiți incompatibili de ANI
» Școli din Craiova, suprasolicitate pentru clasele pregătitoare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Marile semne de întrebare de la cartierul chinezesc din Craiova
» Ambasadorul Rusiei, la Craiova: „Nu există nici un plan de amenințare împotriva României“
» Tarife la Directia Agricola
» Începe curatenia de primavara
» Craiova: Furnizarea gazului va fi oprită temporar, în data de 2 martie, pe două străzi
» “Sancţiuni” cu mărţişoare şi flori aplicate de poliţiştii din judeţele Olteniei
» Craiova: Volumul ”Cultură, personalitate, vocație”, lansat în ediție revzuită
» Doljean arestat la domiciliu pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Gorj

» Asociaţiile de proprietari din Motru, date în judecată
» Alte disponibilizări colective, în Gorj
» Trei directori medicali într-o lună şi jumătate, la Spitalul Judeţean
» Procesul în care Condescu este judecat pentru spălare de bani se apropie de final
» Deputatul de Gorj, Mihai Weber, şeful Comisiei de control al SIE
» Gorj: A început luna curăţeniei

Olt

» Olt: Incendiu la o casă din Sprâncenata

Sport

» Volei (m): SCM-U Craiova a ratat calificarea în Top 12 din Liga Campionilor
» Doljenii, pregătiţi pentru retur
» Sănătate și educație la container
» Fraseniuc, ultimul plecat de la SCM-U
» Volei (m): SCM-U Craiova, învinsă la SKRA Belchatow
» Fotbal / CS Universitatea Craiova – Gaz Metan Mediaş se joacă la Piteşti

Sanatate

» Prof. univ. dr. Liliana Novac: „Anul trecut au fost 83 de minore care au născut“
» Analize medicale – plătești sau aștepți până data viitoare

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Program Colours Cinema în perioada 3-9 martie
» Zilele Babelor, obiceiuri şi superstiţii

Top