16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateO femeie a murit, vaccinul antitetanos lipsește în continuare

O femeie a murit, vaccinul antitetanos lipsește în continuare

Vaccinul antitetanos lipsește de mai bine de un an din Urgența Spitalului Județean (SJU) Craiova (Foto: arhiva GdS)
Vaccinul antitetanos lipsește de mai bine de un an din Urgența Spitalului Județean (SJU) Craiova (Foto: arhiva GdS)

Vaccinul antitetanos, care se administrează în cazul pacienților cu tăieturi, înțepături și mușcături pentru a preveni infecția cu tetanos, lipsește de mai bine de un an din Urgența Spitalului Județean (SJU) Craiova. Infecția cu tetanos poate fi mortală, iar în acest moment pacienții sunt în risc major pentru că vaccinul se găsește cu greu și în farmacii. De la sfârșitul lunii decembrie, și Spitalul „Filantropia“ a rămas fără vaccin, dar medicii susțin că s-au făcut toate procedurile de achiziție și aşteaptă acum ca dozele să ajungă la spital. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj spun că vaccinul antitetanos trebuie să existe în orice Unitate de Urgență. Deși pare greu de crezut, din cauza tetanosului încă se moare. Anul trecut, și în Dolj o femeie și-a pierdut viața din această cauză.

Vaccinul antitetanos se administrează, de obicei, în Urgență, pentru a preveni o infecție foarte gravă cu bacteria numită Clostridium tetanii, care se găsește în pământ. Boala este foarte gravă și poartă numele de tetanos. Tetanosul se manifestă prin contractura puternică a întregii musculaturi, având urmări grave precum rupturile musculare, fracturile osoase și, în cele mai grave cazuri, oprirea respirației și moarte. În 2016, o femeie din comuna doljeană Verbița a murit de tetanos. Medicii spun că în zilele noastre decesele cauzate de această afecțiune sunt o raritate și asta pentru că există forme de protecție. La naștere, copilului i se face vaccin împotriva tetanosului, iar atunci când o persoană are o plagă cu potențial tetanigen trebuie să i se administreze vaccinul pentru prevenirea bolii. Problema este că, de mai bine de un an, la Spitalul Județean Craiova, locul unde ajung cele mai grave cazuri din Oltenia, vaccinul antitetanos nu se mai găsește.

„Orice Unitate de Primiri Urgențe trebuie să aibă doze de vaccin antitetanos“

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj spun că femeia respectivă a ajuns la Urgența SJU Craiova cu plaga infectată. I-a fost administrat ser antitetanic adus din altă țară, dar a fost prea târziu. „În 2016, în Dolj a fost înregistrat un deces din cauza tetanosului. Este vorba de o femeie din comuna Verbița, care avea în jur de 40 de ani și care nu a ajuns la timp la spital. A avut o plagă cu potențial tetanic, nu a făcut vaccinul, a ajuns la UPU de la Spitalul Județean Craiova după mai multe zile de la infectare, când se afla deja în stare gravă. În cazul ei, vaccinul nu mai avea nici un efect pentru că acesta se face numai preventiv. A fost nevoie de ser antitetanic, s-a făcut rost de acest ser și i s-a injectat, dar nu s-a mai putut face nimic. Trebuie știut că orice Unitate de Primiri Urgențe trebuie să aibă doze de vaccin antitetanos. Până în urmă cu șapte-opt ani, toate Urgențele primeau vaccinul gratuit de la Ministerul Sănătății. Acum fiecare unitate trebuie să îl achiziționeze singură“, a spus dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

„Este foarte important acest vaccin”

Lunar, UPU Craiova ar avea nevoie de aproximativ 1.500 de doze. Cu toate acestea, pacienții care ajung aici și au nevoie de vaccin pentru a opri infecţia ce poate fi letală sunt lăsați să se descurce cum pot. Unii cumpără din farmacii, dar și aici este foarte greu de găsit, iar o doză costă în jur de 70 de lei. „În Urgență nu mai avem de foarte mult timp vaccinul antitetantos. Este foarte important acest vaccin pentru că în Urgență ajung foarte mulți pacienți cu plăgi, iar pentru toți cei ale căror plăgi au potențial tetanigen este nevoie de vaccin“, a explicat dr. Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt la SJU Craiova.
Întrebată de ce până în acest moment nu s-a rezolvat problema achiziției vaccinului antitetanos, dr. Luciana Rotaru, medic-şef la Unitatea de Primiri Urgenţe – SMURD Craiova, a spus că „procedura de achiziție se face de către spital. Noi am făcut solicitări“.

„Am cerut aproximativ 500 de doze de vaccin antitetanos pentru trei luni“

Până la 31 decembrie 2016, mulți dintre pacienți au găsit doze de vaccin antitetanos la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal „Filantropia“. Șefa compartimentului susține că urmează să primească, din nou, câteva sute de doze. „Vaccinul se poate achiziționa. Noi am avut în 2016 și le-am spus și colegilor de la SJU Craiova, și celor de la Spitalul de Boli Infecțioase să trimită cazurile la noi, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să cumpere vaccinul din farmacii. Este destul de scump, în jur de 70 de lei, din câte știu. Noi am avut doze care ne-au ajuns până pe 31 decembrie. Am făcut comandă și acum așteptăm să ne vină alte doze. Anul trecut, când toți pacienții știau că aici avem vaccin, aveam în jur de 200 de bolnavi veniți de la alte unități medicale. Acum am cerut aproximativ 500 de doze de vaccin antitetanos pentru trei luni“, a spus dr. Maria Fortofoiu, medic primar-șef Compartiment Primiri Urgențe al Spitalului Municipal „Filantropia“.

Încă se moare de tetanos! Vaccinul este esențial

Deși mulți pacienți, atunci când suferă tăieturi, înțepături sau mușcături merg la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova pentru administrarea vaccinului antitetanos, aici, de fapt, nu se mai face acest vaccin de aproape zece ani. „La noi nu se face vaccinul anititetanos de ani buni. Pacienții care ajung la noi sunt trimiși către SJU Craiova și de acolo, dacă este cazul, mai departe. Sunt destul de mulți pacienți care au nevoie de vaccinul antitetanos“, a declarat dr. Constantin Ecobici, purtător de cuvânt la Spitalul de Boli Infecțioase Craiova.
Dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie și medic coordonator în Grupul de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), spune că vaccinul nu se găsește nici în cabinetul medicilor de familie sau în centrele de permanență.
„Acest vaccin este foarte important pentru că trebuie administrat obligatoriu. Face parte din recomandarea standard de intervenție în cazul în care întâlnim un pacient cu o plagă ce reprezintă risc tetanigen. Este de preferat să se intervină în primele șase ore, altfel acel pacient poate să fie la risc. Încă se moare de tetanos, anul trecut cred că au fost patru decese la nivel național. Tetanosul nu este o boală care poate fi eradicată pentru că bacilul tetanic trăiește în pământ“, atrage atenția medicul de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS