A crescut numărul copiilor care se nasc cu malformații

Medicii care lucrează în cele două secții spun că, în ultimul timp, tot mai mulți copii din zonă se nasc cu probleme de sănătate (Foto:Lucian Anghel)


În jur de 2.500 de copii, aproape populația unei comune, s-au născut anul trecut în cele două Secții de Ginecologie ale Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova. Dotările făcute în ultimul tip determină tot mai multe doljence să își aducă pe lume bebelușii aici. Dotări s-au făcut, cu toate că aparatura este scumpă. Este însă loc de mai bine. Îngrijorător este că se nasc tot mai mulți copii cu malformații.

Cel mai mic copil care a ajuns în Maternitatea Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova a avut 800 de grame. Nu s-a născut aici, ci a fost trimis de la Vâlcea. După o perioadă petrecută în incubator și tratament adecvat, bebelușul a ajuns acasă cu bine. Este unul dintre miile de cazuri „reușite“, după cum spun medicii. În cele două Secții de Ginecologie și în Secția de Neonatologie se lucrează la foc continuu. Adresabilitatea a crescut mult în ultimii ani. În 2016, aici au avut loc în jur de 2.500 de nașteri, un număr aproape dublu față de anii anteriori.

Medicii spun că educația sanitară a gravidelor este deficitară în România, din această cauză se nasc și mulți copii prematuri. „Întâlnim tot mai multe probleme legate de afecțiuni asociate sarcinii, dar și de malformații ale copilului. Este vorba de copii cu greutate mică la naștere care nu pot avea o adaptare la viața extrauterină. Deși este un proces fiziologic, sarcina implică un set de investigații“, spune dr. Lorena Dijmărescu, medic ginecolog și directorul medical al spitalului.

„Afecțiunile pot să aibă legătură și cu stilul de viață al mamei“

Medicii care lucrează în cele două secții spun că, în ultimul timp, tot mai mulți copii din zonă se nasc cu probleme de sănătate. Cei mai mulți vin pe lume cu malformații cardiace. În Oltenia, micuții care au malformații cardiace și au nevoie de intervenții chirurgicale nu pot fi operați. Pentru asta ar trebui să existe un Institut bine dotat, dar și o echipă de medici și de asistenți pregătiți să efectueze intervențiile chirurgicale. Cazurile care au nevoie de intervenție chirurgicală sunt trimise la Târgu Mureș. „Sunt mult mai multe probleme apărute la copii în comparație cu anii trecuți. Numărul copiilor care se nasc cu malformații a crescut foarte mult. Întâlnim multe cazuri de sindroame congenitale, sindrom Down, sindrom Edwards, malformații cardiace, gastrice, atrezii de esofag. Afecțiunile pot să aibă legătură și cu stilul de viață al mamei și modul în care s-a derulat sarcina“, completează dr. Lorena Dijmărescu.

„Diagnosticul de malformație la copil trebuie să fie pus înainte de naștere“

Dr. Valeriu Gheorman, șeful Secției Ginecologie II din cadrul Spitalului „Filantropia“, lucrează de peste 30 de ani în sistemul medical și spune că în comparație cu ceea ce se întâmpla în urmă cu 15 ani, dotările tehnice le permit medicilor să descopere afecțiunile de care suferă copilul înainte de naștere. „Acum diagnosticul de malformație la copil trebuie să fie pus înainte de naștere. În ultima fază a sarcinii noi trebuie să știm dacă există malformații, de ce natură sunt, cât de grave sunt. Există malformații care pot fi recuperate în scurt timp, de exemplu malformațiile cardiace, și este bine să fie depistate la timp. În ultimii zece ani s-a pus accent foarte mult pe performanța în supravegherea sarcinii. Screeningul unei gravide presupune investigații de care în urmă cu zece ani abia aflasem. Acum nu se mai acceptă nici un «rebut», asta însemnând un eșec în evoluția firească a sarcinii. Morfologia fetală, dublu test, triplu test, testele genetice acum zece ani erau doar o informație teoretică“, explică șeful Secției Ginecologie II.

Una dintre sălile de nașteri ale Spitalului „Filantropia“ Craiova (Foto:Lucian Anghel)

Una dintre sălile de nașteri ale Spitalului „Filantropia“ Craiova (Foto:Lucian Anghel)

„Mai există și alte metode de investigare în sarcină de care nu dispunem“


În ultimii ani, blocul operator al Secțiilor de Ginecologie a fost modernizat. Multe dintre aparatele vechi de zeci de ani au fost înlocuite. În spital există și opt incubatoare pentru copiii născuți prematur sau cu diverse probleme. Unele dintre incubatoare sunt însă vechi și ar trebui înlocuite. „În principiu, avem cam toată aparatura de care este nevoie într-o maternitate de gradul nostru. Am primit ecografe noi care ne ajută în diagnosticul prenatal. Există însă loc și pentru aparatură mai performantă. Fără tehnică de calitate și diagnosticul este mai puțin precis“, declară dr. Lorena Dijmărescu.

Dotările din Maternitatea Spitalului „Filantropia“ se situează peste media națională, dacă ne referim la spitalele de același nivel. Dacă ne raportăm însă la centrele de excelență mai sunt multe de făcut, spune dr. Gheorman. „Din punct de vedere al aparaturii, avem un fel de nivel bassic. Avem posibilitatea unei investigații ecografice, parțial a unei intervenții endoscopice, dar mai există și alte metode de investigare în sarcină de care nu dispunem“.

O singură asistentă pe tura de noapte trebuie să se ocupe de 40 de paturi

Lipsa asistentelor și infirmierelor este cea mai mare problemă în secții. În Secția Ginecologie I există o singură asistentă pe tura de noapte care trebuie să se ocupe de 40 de paturi. Directorul medical al spitalului spune că multe posturi sunt blocate de asistentele plecate în străinătate. „Avem deficit de asistente și infirmiere. În secția în care lucrez s-ar putea dubla numărul asistentelor și infirmierelor. Acum pe o Secție de lehuze de 40 de paturi există în tura de noapte o singură asistentă. Sunt situații în care posturile sunt blocate de asistente plecate la muncă în străinătate și care, conform legii, pentru o perioadă pot ține postul ocupat. Pe aceste posturi noi putem angaja personal doar pe perioadă determinată și nu prea vrea nimeni să vină în această situație. Este nevoie și de modificarea normărilor la patul bolnavului, adică să nu mai fie normat doar o asistentă la șapte paturi. Am făcut memorii în acest sens, dar fără rezolvare“, mai precizează dr. Lorena Dijmărescu.

Finanțarea pe caz rezolvat, o treime din cât ar trebui să fie

Dr. Valeriu Gheorman este de părere că finanțarea în Secțiile de Ginecologie ar trebui să se facă în funcție de performanță. Pentru un caz care necesită intervenție chirurgicală, Casa de Asigurări de Sănătate decontează de șapte, opt ori mai puțin decât se cheltuie cu adevărat. „În amândouă secțiile au fost aduși pe lume în jur 2.500 de copii, aproape populația unei comune, și am primit finanțare de două milioane de euro în total. Sistemul actual de DRG (finanțarea bazată pe caz rezolvat) nu favorizează Secțiile de Ginecologie. De exemplu, pentru o gravidă care se internează pentru o sarcină patologică și primește tratamentul, finanțarea este foarte mică, o treime din cât ar trebui să fie“, a precizat șeful Secției Ginecologie II din cadrul Spitalului „Filantropia“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 11 ianuarie 2017

Actualitate

» Craiovenii ori curăţă zăpada, ori iau amendă
» Comisia Europeană a aprobat 11 proiecte din România, în valoare de 500 de milioane de euro
» Sărăcie cruntă: 119.606 doljeni au pensie sub 1.000 de lei
» Trump recunoaște că Rusia ar putea fi în spatele atacurilor cibernetice din campania electorală
» ANAF organizează concurs pentru angajarea a 132 de inspectori antifraudă fiscală
» Iohannis: Nu va fi deloc uşor de construit un buget cu încadrarea într-un deficit de 3 %, dar el este obligatoriu
» Iohannis a anunţat că va promulga legea privind scutirea pensionarilor de la plata CASS și neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei
» Iohannis: Nu poate fi vorba de o gaură în buget, e vorba de o sumă care nu s-a putut realiza
» CCR dezbate joi sesizarea privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe
» CFR Călători: 148 de trenuri au fost anulate astăzi
» Întâlnirea Iohannis – Grindeanu – Ștefan a început la Palatul Cotroceni
» INS: Numărul de pasageri transportați a crescut cu 6,2%, în primele 9 luni din 2016
» Vremea extremă afectează traficul poştal
» Cătălin Homor, directorul general CNAIR, revocat din funcţie
» Intensificări ale vântului, zăpadă spulberată şi polei până pe 13 ianuarie
» MAI: Situaţia actualizată a traficului rutier, feroviar, maritim, fluvial şi aeriana
» Buzău: DN2C şi DN2A au fost redeschise

Local

» Olt: Restricţii pe DN 54 A, la limita cu judeţul Dolj, pentru autovehiculele cu greutatea peste 12,5 tone
» Olt: Unele primării nu au avut asigurată permanența în perioadele cu avertizări meteo
» Vâlcea: Circulaţie întreruptă pe DN 64 din cauza unui accident
» 65 de şcoli din Olt au cursurile suspendate joi şi vineri
» Vâlcea: Accident mortal pe DN 7

Dolj

» Liceele fac înscrieri pentru cursurile de seral
» Cinci bebeluşi abandonaţi în spitalele doljene în 2017
» Gerul şi supermarketurile păgubesc pieţarii
» Case vândute de mai multe ori, pedepse cu suspendare
» Stadionul „Oblemenco“ – amânat din nou
» Craiova: Protest împotriva lui Victor Ciorbea în Piaţa Mihai Viteazul
» Doi inculpați au încheiat cu DNA acorduri de recunoaștere a vinovăției în dosarul “Craiova Waterpark”
» Craiova: Gerul şi gheaţa au băgat în spital aproape 100 de oameni în trei zile
» Craiova: Locuitorii de pe strada Vântului, fără căldură, joi, din cauza unei avarii
» Dolj: Toate drumurile judeţene şi naţionale sunt deschise circulaţiei, începând cu ora 14.00
» Craiova: Catedrala mitropolitană se pregăteşte de hram
» Craiova: Minori prinşi în flagrant când furau din fostul imobil al Grădiniței ”Nicolae Romanescu”

Gorj

» Gorjenii au ieşit la deszăpezit
» Gerul a lăsat fără apă comuna Muşeteşti din judeţul Gorj
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Gorj: Japonezii de la fabrica de cabluri, consternaţi: 6000 de CV-uri pentru 500 de locuri de muncă!
» Gorj: Avarie la un grup energetic de la Rovinari

Mehedinţi

» Mehedinţi: Pompierii au deblocat din nămeţi o ambulanţă care preluase un pacient
» Autoturism căutat de poliţiştii doljeni, descoperit de colegii mehedinţeni

Sport

» După ce a învins Brăila, Vâlcea vrea să câștige și în Bănie
» Handbal / Cristina Neagu, desemnată cea mai bună sportivă a lumii în 2016 în ancheta Handball Planet
» Fotbal / Partizan Belgrad, exclusă trei sezoane din cupele europene
» Fotbal / Absolvenții cursului de licență UEFA B+A și-au primit diplomele
» Fotbal / Flavius Stoican, prezentat la Pandurii
» Fotbal / Exclusiv: Bucurică ar putea semna în această seară cu CS Universitatea. Sunt tratative și cu Bunoza

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Program Inspire Cinema Craiova în săptămâna 13 – 19 ianuarie

Top