12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrimele cazuri de gripă în Oltenia

Primele cazuri de gripă în Oltenia

Numărul pacienților din Oltenia diagnosticați cu rujeolă a crescut în ultimele două săptămâni. În județul Olt au fost confirmate și trei cazuri de gripă.
Numărul pacienților din Oltenia diagnosticați cu rujeolă a crescut în ultimele două săptămâni. În județul Olt au fost confirmate și trei cazuri de gripă.

În ultima săptămână, în Oltenia au apărut primele cazuri de gripă. În județul Olt au fost confirmate trei cazuri. Pacienții au fost internați la Spitalul din Caracal, iar în prezent sunt în afara oricărui pericol. În Dolj, până în acest moment, nu a fost raportat nici un pacient cu gripă, în schimb, în ultimele două săptămâni, aici s-a dublat numărul de cazuri de rujeolă.

După ce anul trecut gripa a făcut ravagii și a omorât 33 de români, acum a reapărut. În București au fost confirmate cele mai multe cazuri, respectiv 56, iar în Constanţa – 28. Nici Oltenia nu este ferită. În ultima săptămână, trei cazuri au fost confirmate în județul Olt. Pacienții au fost internați, iar acum se află în afara pericolului. „Avem confirmate trei cazuri de gripă cu virus sezonier. Toți pacienții sunt în afara pericolului, au ajuns la Spitalul din Caracal, dar au fost externați până în acest moment. Un pacient este din Caracal, unul are domiciliul în București, dar venise la bunici în Olt, și unul este din comuna Vlădila. În acest moment, mai avem câteva cazuri suspecte, dar deocamdată nu s-a confirmat nimic. Există suficiente doze de vaccin antigripal care au fost distribuite medicilor de familie din întreg județul“, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt.
Şi rujeola este o boală infecțioasă care ridică în continuare probleme în Olt. Dacă pe 15 decembrie 2016 fuseseră confirmate de laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino din București 28 de cazuri de rujeolă, în prezent, numărul pacienților a crescut la 37, conform datelor DSP Olt. 95% dintre pacienții cu rujeolă nu fuseseră vaccinați.

110 cazuri de rujeolă în Dolj și multe viroze

Cele mai multe cazuri de rujeolă din Oltenia au apărut în Dolj. Numărul acestora s-a dublat în ultimele două săptămâni. De la 49 de cazuri câte au fost înregistrate pe 15 decembrie, acum au fost raportate 110. În ultima săptămână din 2016, când DSP Dolj a făcut ultima raportare, au fost descoperite și peste 850 de cazuri de viroze respiratorii. Până în acest moment nu a fost depistat însă nici un pacient cu gripă. „Săptămâna trecută, au fost raportate 110 cazuri de rujeolă. Deocamdată, nu avem cazuri de gripă. Ultima dată au fost raportate 865 de cazuri de viroze respiratorii, dar este posibil ca la raportarea care se va face mâine (ieri – n.r.) să avem un număr mai mare de viroze, dat fiind faptul că au fost Sărbătorile și mulți nu au mers în aceste zile la medicii de familie și spitale. Tot la ultima raportare au fost înregistrate și 275 de cazuri de pneumonie“, a spus dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
În total, în acest sezon, au fost vaccinați cu vaccin antigripal aproximativ 14.000 de doljeni. Medicii susţin că există suficiente doze pentru toate persoanele care doresc să fie imunizate.

Primele două cazuri de rujeolă confirmate în Gorj

Gripa nu a afectat până în acest moment nici un mehedințean. Însă, medicii de familie au diagnosticat peste 250 de pacienți cu pneumonie, 12 dintre ei având nevoie de internare. Ministerul Sănătății a distribuit anul trecut 7.400 de doze de vaccin antigripal în Mehedinți. În total, până în acest moment, s-au vaccinat puțin peste 7.200 de persoane.
Numărul pacienților cu rujeolă a crescut în ultimele două săptămâni și în Mehedinți, cu șapte cazuri. „În total, au fost înregistrate, până în prezent, 27 de cazuri de rujeolă. Cele mai multe au apărut în luna decembrie, respectiv 16 cazuri. Cei mai afectați au fost copiii cu vârste între unu și patru ani, fiind înregistrate zece cazuri. În cadrul planului de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă, inițiat de Ministerul Sănătății, la nivelul județului Mehedinți au fost distribuite 800 de doze de vaccin contra rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR)“, au declarat reprezentanții DSP Mehedinți.
Două cazuri de rujeolă au fost confirmate și în Gorj. Până în prezent, aici nici un pacient nu a fost diagnosticat cu gripă.
Conform datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, până pe 29 decembrie 2016, în România au fost confirmate 1.969 de cazuri de rujeolă, din care nouă s-au soldat cu decese (cinci în Arad, două în Timiș, unu Dolj și unu în București). Având în vedere extinderea cazurilor de rujeolă, medicii atrag atenția părinților să meargă în cabinetele medicilor de familie pentru a-şi imuniza copiii.

Copiii pot fi vaccinați și la nouă luni

Ministerul Sănătății a pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei. Prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la nouă luni, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an (rata incidenței este de 68,8/100.000). Copiii vaccinați mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinați conform Programului Național de Imunizare la vârsta de 12 luni și la cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS