21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNemulțumirile pacientului, sesizate prin SMS

Nemulțumirile pacientului, sesizate prin SMS

Ministerul Sănătății (MS) a schimbat sistemul prin care este evaluat gradul de satisfacţie a pacienţilor internaţi în spitale
Ministerul Sănătății (MS) a schimbat sistemul prin care este evaluat gradul de satisfacţie a pacienţilor internaţi în spitale

Românii se declară cei mai nemulțumiți de sistemul lor de sănătate, în comparație cu locuitorii din alte state ale Uniunii Europene. Mizerie, tratamente fără rezultate, lipsă de comunicare și informare, infecții luate din spital, corupție, mortalitate ridicată, acestea sunt problemele cel mai des întâlnite de pacienți. Pentru a scoate mizeria de sub preș și din fiecare unitate medicală, Ministerul Sănătății a schimbat sistemul prin care este evaluat gradul de satisfacţie a pacienţilor internaţi în spitale.

Pacienții pot să vorbească liber despre problemele de care s-au lovit în spitale. Ministerul Sănătății a gândit un mecanism prin care cei care au trecut prin unitățile medicale să poate să își exprime nemulțumirile. Se dorește ca hibele sistemului medical să fie scoase la iveală, iar oamenii să nu se mai teamă să spună prin ce au trecut. Și până în prezent existau chestionare de satisfacție prin care pacienții puteau să își exprime părerile. Un ordin al ministrului sănătăţii din 2015 aproba implementarea Mecanismului de feedback al pacientului în spitalele publice. Ulterior publicării acestuia, Compartimentul de Integritate din Ministerul Sănătăţii a coordonat implementarea noilor prevederi legale. Chestionarele la care au răspuns pacienţii erau, însă, completate cu cadrele medicale „în ceafă“ şi transportate, fără a fi sigilate, de personalul medical către un angajat al spitalului, care introducea datele în sistemul centralizat al Ministerului Sănătăţii.

„Oamenii trebuie să aibă motivația că nu este în zadar ceea ce spun“

De data aceasta, pacienţii vor fi întrebaţi, printr-un SMS, cum au fost trataţi în spital. Ministerul Sănătăţii a stabilit un chestionar cu nouă întrebări la care oamenii pot răspunde după externare, prin e-mail sau SMS. Cele nouă întrebări cuprinse în chestionar se referă la gradul de mulţumire faţă de serviciile medicale oferite de spital, faţă de activitatea şi implicarea medicului, de curăţenia din spital, precum şi faţă de activitatea şi implicarea asistentelor medicale.
Pentru că una dintre marile probleme ale spitalelor este lipsa medicamentelor, în chestionar pacientul este întrebat și dacă a cumpărat medicamente sau alte materiale sanitare pe durata internării, dar și dacă a primit explicaţii clare cu privire la diagnostic şi tratament, dacă ar recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acelaşi spital şi dacă starea sa de sănătate este mai bună după externare.
Reprezentanții pacienți-lor spun că principalele nemulțumiri ale bolnavilor sunt legate de mizeria din spitale și de faptul că trebuie să meargă zeci de kilometri până la un specialist. „Este un lucru foarte bun acest mecanism de măsurare a satisfacției pacienților. Astfel se pot vedea țintit problemele din sistem. Pacientul are posibilitatea să spună exact prin ce a trecut. Este foarte important să fie luate în calcul toate spitalele, cele universitare, dar și cele județene și orășenești. În plus, trebuie să se răspundă corect, având în vedere că de această dată pacientul răspunde la întrebări de acasă, nu mai există nici un fel de presiune. Oamenii vor să aibă siguranța că nu li se dau datele, că le este asigurată confidențialitatea. În plus, trebuie să aibă și motivația că nu este în zadar ceea ce spun și că pot ajuta la schimbarea lucrurilor. Astfel de mecanisme există în sistemele de sănătate din alte țări, ei au deja experiență în domeniu, iar oamenii sunt mult mai deschiși“, a spus Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Spitalele transmit numerele de telefon ale pacienților

În acest moment, cadrele medicale din spitale solicită pacienților numărul de telefon. La Spitalul Județean de Urgență Craiova, la fiecare sfârșit de săptămână se trimit datele pacienților internați în săptămâna anterioară. „Există mai multe metode prin care se încearcă aflarea problemelor de care se lovesc pacienții atunci când ajung în spitale. Transmiterea datelor prin SMS este o noutate. Noi adunăm numerele de telefon ale pacienților care ajung în spital și care sunt de acord. Apoi, la fiecare sfârșit de săptămână, trimitem datele pacienților internați în săptămâna anterioară. Acestea ajung la Ministerul Sănătății, nu la noi. Avem și în spital trei chestionare de feedback pe care bolnavul trebuie să le completeze. Unul este dat de Casa de Asigurare de Sănătate, altul conține anumite întrebări al căror răspuns contează atunci când spitalul trebuie să obțină acreditarea, iar cel de-al treilea este chestionarul Consiliului de Etică din spital. Toate sunt completate de pacient la externare“, a explicat dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.

Rezultatele chestionarelor, publicate trimestrial

La finalul chestionarului, pacientul poate să raporteze printr-o sesizare incidente de etică şi integritate care au avut loc în spitalul public. Astfel, Compartimentul de Integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii este notificat de Platforma informatică securizată a Mecanismului de Feedback al Pacientului şi va intra în legătură cu pacientul pentru a clarifica speţa şi, după caz, va sesiza autorităţile abilitate. Rezultatele chestionarelor vor fi publicate trimestrial pe pagina web transparenta.ms.ro, administrată de Ministerul Sănătăţii şi dezvoltată şi întreţinută de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS