16.4 C
Craiova
luni, 13 iulie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu: 30% din spitalele din România funcţionează în clădiri cu risc seismic

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu: 30% din spitalele din România funcţionează în clădiri cu risc seismic

Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Aproape 80% din spitalele din România ar trebui să fie închise, dacă regulile ar fi aplicate, a reiterat ieri ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, precizând că aproape 30% din spitale funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II.

La începutul mandatului, ministrul sănătăţii declara că aproape 80% din spitale ar trebui să fie închise dacă s-ar aplica toate regulile, afirmaţie pe care ministrul o susţine şi în momentul de faţă.
„A fost o declaraţie care i-a şocat pe mulţi. Cred, însă, că trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Coafând realitatea nu facem un serviciu nimănui, nici medicilor, nici decidenţilor şi, cu siguranţă, nici pacienţilor“, a susţinut ministrul Vlad Voiculescu, în cadrul unei dezbateri.
Vlad Voiculescu a mai afirmat că 30% din spitalele naţionale din România funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II.
„Nu avem bani în România pentru a clădi toate spitalele de care această ţară are nevoie. Avem un studiu pe care îl vom prezenta săptămâna viitoare, cel mai probabil, un studiu al stării infrastructurii naţionale de sănătate. Circa 30% din spitalele naţionale din România funcţionează în clădiri cu risc seismic unu sau doi. Deci, avem nevoie de investiţii masive în infrastructura de sănătate din România, iar, în opinia noastră, fondurile pot veni foarte bine şi de la sectorul privat, iar eficienţa pe care o poate aduce sectorul privat este esenţială“, a precizat ministrul sănătăţii.
Lucrurile esenţiale pentru investiţii sunt reprezentate de maparea serviciilor de sănătate din România şi pregătirea proiectului, a mai declarat ministrul, pregătirea proiectului implicând stabilirea locului unde vor fi făcute proiectele şi realizarea studiilor de fezabilitate.
„Aceste lucruri le facem pentru cele trei spitale regionale pe care le avem înscrise în acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană. Avem selectate două terenuri la Cluj şi la Craiova, pe care le-am primit de la Ministerul Apărării Naţionale. De asemenea, un al treilea, la Iaşi, va fi stabilit foarte curând, strict pe criterii tehnice“, a explicat Vlad Voiculescu.
În legătură cu parteneriatul public-privat, Voiculescu a precizat că spitalele nu vor fi privatizate, ci vor beneficia de tehnica din domeniul privat.
„Privatul nu intră în actul medical, actul medical rămâne în responsabilitatea statului, însă ceea ce face partenerul privat este să pună la dispoziţie, să finanţeze, să construiască şi apoi să pună la dispoziţia statului clădirea spitalului şi echipamentul şi să se asigure că partea tehnică a spitalului funcţionează aşa cum trebuie“, a explicat ministrul sănătăţii.
Legea vaccinării este finalizată, va fi pusă curând în dezbatere publică

Referitor la legea vaccinării, ministrul a susţinut că aceasta este „aproape finalizată“. „Legea vaccinării e aproape finalizată. O vom pune în transparenţă foarte curând“, a adăugat Vlad Voiculescu. „Avem stocuri pentru toate vaccinurile în acest moment. Există însă probleme de aprovizionare, asta nu este un secret, au existat dintotdeauna. Unul dintre scopurile Legii vaccinării este tocmai acesta – de a ne asigura, de a ne da baza legală, de a oferi Ministerului Sănătății baza legală pentru a face stocuri. Legea vaccinării presupune că o să avem stocuri de un an pentru toate vaccinurile“, a precizat Vlad Voiculescu.
Referindu-se la contractele de management pentru spitale, el a afirmat că se lucrează la mai multe ordine de ministru în acest sens, dar și la o ordonanță de urgență care va preciza cine poate concura și ce va trebui să facă un manager de spital. „Lucrăm la cele opt ordine de ministru. Vom avea o ordonanță de urgență care va putea schimba ceva în Legea 95 referitor la cine va putea concura, cine poate să devină manager de spital și pe ce ar trebui să se concentreze un manager de spital. Părerea noastră fermă este că un manager de spital trebuie să se concentreze pe managementul de spital“, a arătat Voiculescu.
Întrebat despre sistemul informatic al cardului național de sănătate, ministrul a spus că există un contract de mentenanță câștigat de firma Team Net în urmă cu mai bine de o lună, contract care va fi semnat până săptămâna viitoare. „Dacă Team Net nu o să semneze contractul, așa cum este legal, atunci cu siguranță ne vom schimba strategia, Casa își va schimba strategia. Va exista o altă măsură. (…) Casa are nevoie de o firmă care să asigure fiabilitatea sistemului. Dacă nu va fi o firmă, va fi alta“, a spus ministrul sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Atmosferă de vis în Bănie. Fanii au cântat și...

Așa echipă, așa suporteri! După ce alb-albaștrii...

ȘTIRI GdS

„U“ Craiova – FCSB 2-1 | Alexandru Cicâldău: Am...

Alexandru Cicâldău, marcatorul de serviciu al Universității Craiova în ultima perioadă, se bucură foarte mult pentru victoria cu FCSB.

„U“ Craiova – FCSB 2-1 | Dan Nistor: Sper...

Mijlocașul Universității Craiova, Dan Nistor, a sărbătorit cu un gol în poarta FCSB-ului cel de-al 300-lea meci din Liga 1.

„U“ Craiova – FCSB 2-1 | Cristiano Bergodi: Avem...

Strategul Universității Craiova, Cristiano Bergodi, a fost încântat de victoria înregistrată în fața FCSB-ului, o echipă pe care o respectă foarte mult....

Universitatea Craiova – FCSB 2-1 | Bogdan Vintilă: Trebuie...

Antrenorul formației FCSB, Bogdan Argeș Vintilă, consideră că echipa sa nu merita să piardă duminică seară, scor 1-2, în Bănie, în fața liderului Universitatea Craiova.

Horoscop

BerbecO zi cu distracții și voie bună. Sunteţi pus pe șotii, aveţi chef de aventuri, dar şi cu ceva iz de amor....

Bancul zilei

Un tânăr, la petrecerea de Anul Nou, se întoarce către prietenul lui și îi cere o țigară. Acesta îi spune: