10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRadioterapia din Oltenia așteaptă un accelerator

Radioterapia din Oltenia așteaptă un accelerator

Bolnavii de cancer care au nevoie de radioterapie trebuie să aştepte și două luni până să aibă acces la ședințele care îi mai pot ține în viață. În Clinica de Radioterapie Oncologică a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova fac tratament, în medie, pe zi, 150 de bolnavi veniți din întreaga Oltenie și chiar din Ilfov, Pitești sau Teleorman. Clinica are însă un singur accelerator liniar, vechi, iar atunci când se strică activitatea este blocată.
Sleiți de puteri, cu organismul măcinat de boală, peste 150 de bolnavi, mulți veniți de la sute de kilometri distanță, așteaptă zilnic în fața aparatelor din Clinica de Radioterapie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. Mare parte dintre ei abia mai merg, sprijinindu-se de zidurile clădirii. Fac tot posibilul să reziste ședințelor chinuitoare cu speranța că durerile se mai reduc și poate vor învinge cancerul. Sunt oameni care așteaptă salvarea de la aparate șubrezite, suprasolicitate.
În clinica din Craiova există un singur accelerator liniar, care se strică des pentru că este vechi. Situația este cam la fel în toată țara. Din 50.000 de bolnavi de cancer care au nevoie de radioterapie, doar 17.000 ajung la tratament. „Numărul de aparate de radioterapie este mic în comparație cu nevoia. La noi, bolnavii sunt programați, sunt liste de așteptare care se întind pe o lună, chiar două. Din păcate, sunt mulți pacienți cu metastaze cerebrale, osoase, cazuri urgente pe care nu ai cum să le programezi. Încercăm să tratăm urgențele. Atunci când aparatul nu merge, pe mulți îi trimitem la București, unde statul decontează și în sistemul privat ședințele de radioterapie, la Cluj, Târgu Mureș“, a explicat Veronica Diţă, şefa Clinicii de Radioterapie a SJU Craiova.

Aparatul se strică, bolnavii așteaptă

Acceleratorul liniar este în clinică din 2007, se defectează des, iar întreţinerea lui este foarte costisitoare şi de aceea ar fi nevoie de unul nou. „Acceleratorul are an de fabricație 1999-2000, a ajuns în perioada de casare, pentru că normal trebuie să funcționeze zece ani. Este foarte costisitoare întreținerea unui astfel de aparat vechi. Piesele sunt foarte scumpe. Dacă se strică un cablu, care costă 30.000 de lei, stai până spitalul are bani și cumpără altul nou. În acest timp, bolnavii așteaptă, întrerup tratamentul. În plus, există o singură firmă în țară care asigură mentenanța pentru aceste aparate“, a adăugat dr. Veronica Diţă.
Reprezentanții spitalului au făcut un memoriu la Ministerul Sănătății (MS), prin care cer reînnoirea aparaturii, și au primit semne că situația s-ar putea rezolva. „Am solicitat de anul trecut aparatură nouă. Reprezentanții MS au venit de două ori în clinică, au făcut un inventar al aparaturii. Se derulează un program cu Banca Mondială pentru achiziționarea de aparatură de radioterapie și sperăm să primim și noi.

Aparatul de brahiterapie urmează să fie repus în funcțiune

De aproximativ patru ani, în Clinica de Radiologie nu mai funcționează aparatul de brahiterapie. Brahiterapia (sau radioterapia internă) este o formă de radioterapie, un tratament avansat pentru afecţiunile oncologice, care presupune plasarea de semințe sau surse radioactive în interiorul sau în apropierea tumorii.
Începând de luna aceasta, aparatul urmează să fie repus în funcțiune pentru a asigura brahiterapia în cazurile de cancer uterin. „Luna aceasta vine sursa radioactivă și putem pune în funcțiune aparatul. Pentru iradierea externă, avem autorizație de funcționare pe o perioadă de cinci ani pentru aparatul cobaltron. Aparatul este vechi, îl avem din 1983, dar funcționează și în prezent. În urmă cu cinci ani, am adus sursă de cobalt nouă și putem face paleație cu rezultate bune“, a completat dr. Diță.

„Avem nevoie de personal medical“

În timp ce numărul pacienților este în creștere, medicii din Clinica de Radioterapie sunt tot mai puțini. Aici lucrează patru medici, dar necesarul este de cel puțin șase. „Avem nevoie de personal medical. Abia peste doi ani așteptăm să vină doi medici. Un medic urmează să se pensioneze în curând și nu știu cum ne vom descurca. Sunt puțini specialiști de radioterapie în țară. Este o specializare grea, pe care puțini o mai aleg, iar cei mai mulți dintre ei pleacă în străinătate“, a declarat șefa clinicii.
Medicii spun că dotarea Clincii de Radioterapie cu aparatura necesară este o necesitate pentru Oltenia. În lipsa ședințelor de radioterapie ce s-ar putea face în Craiova, bolnavii care nu au bani să meargă în alte orașe sunt condamnați la moarte. „Este foarte greu să îi spui unui om bolnav de cancer că nu merge aparatul. Nu știi când să îi zici că se va repara. În astfel de situații, încercăm să luăm legătura cu toți medicii oncologi din zonă, iar la bolnavii la care se mai poate, se face chimioterapie până pot începe ședințele de radioterapie“, a mai spus Veronica Diţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS