Acasă Sanatate Ministerul Sănătăţii introduce încă 12 medicamente oncologice compensate

Ministerul Sănătăţii introduce încă 12 medicamente oncologice compensate

-

Ministerul Sănătăţii va introduce 12 medicamente oncologice noi pe lista medicamentelor compensate, a anunţat ieri instituţia, după ce Alianţa Pacienţilor Cronici a prezentat povestea unui pacient care a murit de cancer fiindcă medicamentul de care avea nevoie nu era inclus pe lista de compensate.
„În data de 23 februarie, Ministerul Sănătăţii a primit de la Agenţia Naţională a Medicamentului o cerere de modificare a HG 720 astfel încât zece produse să fie incluse în noua formă a HG 720 ca să intre în compensare, respectiv gratuitate. Dintre acestea, patru produse erau oncologice, unul era pentru acest pacient (domnul Niţă – n.r.). Pe data de 24 martie a apărut prima formă a HG-ului modificat, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, după care, începând din data de 3 iunie, a plecat pe circuitul de avizare în prima sa formă. De la momentul acela, până luni, 25 iulie, în HG 720 au mai fost introduse, doar pe partea oncologică, încă nouă medicamente şi molecule vitale pentru tratamentul acestor afecţiuni. S-a optat pentru această formulă pentru a evita un nou proces de punere în transparenţă decizională care durează 45 de zile calendaristice, precum şi alte proceduri de avizare. Practic, s-a dorit introducerea mai multor medicamente pe această listă pentru ca mai mulţi pacienţi să aibă acces la medicamente care să-i ajute în tratamentul afecţiunilor pe care le au“, a declarat Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
El a mai explicat că, în acest moment, atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la Guvernul României, există procese lansate pentru optimizarea acestor paşi. „În forma actuală, care va intra cât de curând în şedinţa de guvern, vor fi aprobate nu trei medicamente oncologice, cum era în forma din martie, ci 12“, a precizat Colintineanu.
Mii de pacienţi români cu diverse afecţiuni cronice, a căror viaţă depinde de tratamente medicamentoase, se luptă cu birocraţia din sistemul de Sănătate pentru a avea acces la aceste tratamente, au explicat ieri, la o conferinţă de presă, medici şi reprezentanţi ai Alianţei Pacienţilor Cronici din România. Cezar Irimia, preşedintele Alianţei, a prezentat cazul unui pacient, domnul Niţă, care ar fi murit din cauza acestei birocraţii.
„Domnul Niţă a fost un pacient bolnav de leucemie mieloidă cronică. El a intentat acţiune în justiţie pentru a obţine medicamentul vital de care avea nevoie. Auzise că şi alţi pacienţi şi-au câştigat în instanţă dreptul la viaţă şi s-a hotărât să încerce, dar, din păcate, pentru el a fost prea târziu – pe 14 iulie a decedat“, a declarat Irimia într-o scrisoare deschisă trimisă, ieri, guvernului, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate şi Avocatului Poporului.
În cadrul conferinţei, doctorul Marius Geantă, de la Centrul pentru Inovaţie în Medicină, a prezentat şi datele unui studiu care arată că, pentru 50% dintre români, diagnosticul de cancer este echivalent cu decesul iminent într-o perioadă foarte scurtă de timp.
„Doar 1% din români consideră că statul este principalul sprijin în lupta cu cancerul. De asemenea, o altă statistică arată că, în ultimii opt ani, în Europa, au fost aprobate 62 de medicamente pentru cancer, iar românii au acces numai la şapte dintre acestea“, a atras atenţia Geantă.

ȘTIRI VIDEO GdS

Amenzi aplicate de DSP angajaților a trei unități medicale din Gorj

Angajații a trei unități spitalicești din Gorj au fost amendați recent de către Direcția de Sănătate Publică pentru nerespectarea legislației în domeniul...