13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateO echipă de medici francezi operează la SJU Craiova

O echipă de medici francezi operează la SJU Craiova

Echipa condusă de profesorul doctor Christophe Barrat de la Centrul Integrat de Tratament al Obezității Morbide din Franța operează timp de trei zile la Spitalul Județean de Urgență Craiova alături de medicii de la Chirurgie I (Foto: Lucian Anghel)
Echipa condusă de profesorul doctor Christophe Barrat de la Centrul Integrat de Tratament al Obezității Morbide din Franța operează timp de trei zile la Spitalul Județean de Urgență Craiova alături de medicii de la Chirurgie I (Foto: Lucian Anghel)

Medicii Clinicii Chirurgie I a Spitalului Județean de Urgență Craiova și o echipă de doctori francezi au realizat ieri două intervenții deosebite din domeniul chirurgiei obezității. Doi pacienți de 116 și 185 de kilograme au fost operați. Până vineri vor fi operați, în total, nouă pacienți cu obezitate morbidă.

Mai bine de jumătate dintre români sunt supraponderali sau obezi. Unul din trei români este supraponderal, spun statisticile, iar unul din cinci este obez. Obezitatea este una dintre cele mai grave probleme de sănătate din zilele noastre. Chirurgia obezității, cunoscută și sub denumirea de chirurgie bariatrică, reprezintă tratamentul modern indicat pacienților care suferă de obezitate. Ieri, în Clinica Chirurgie I a Spitalului Județean de Urgență Craiova, medicii craioveni și o echipă de doctori francezi au realizat două intervenții chirurgicale complexe din domeniul chirurgiei obezității. Astfel de intervenții sunt greu de realizat și costisitoare. Având în vedere că numărul pacienților care suferă de obezitate este din ce în ce mai mare, medicii craioveni fac eforturi să învețe de la specialiști în domeniu cum se fac astfel de operații.
În spatele statisticilor îngrijorătoare se află poveștile unor pacienți pentru care greutatea a devenit o povară, unii abia se mai mișcă, în cazul altora obezitatea este asociată cu diabet, hipertensiune și alte afecțiuni. Singura şansă la o viaţă normală era operaţia de micşorare a stomacului. Echipa condusă de profesorul doctor Christophe Barrat de la Centrul Integrat de Tratament al Obezității Morbide din Franța, un centru recunoscut la nivel internațional, a revenit ieri la Craiova pentru astfel de intervenții, după ce, anul trecut, a operat aici patru pacienți. „Este pentru a doua oară când facem astfel de intervenții.
Primele operații de acest fel cu echipa de medici din Franța au avut loc în luna martie, anul trecut. De data aceasta, amploarea este mai mare. Este vorba de pacienți cu obezitate morbidă și diverse comorbidități, cu hipertensiune arterială, cu afecțiuni articulare cauzate de greutate, cu diabet zaharat de tip II“, spune dr. Valeriu Șurlin, șeful Clinicii de Chirurgie I din cadrul SJU.

Obezitatea, o mare problemă de sănătate

Intervențiile chirurgicale sunt programate pe parcursul a trei zile. Ieri au fost operați un pacient de 32 de ani și 116 kilograme și un altul de 41 de ani și 185 de kilograme. Astăzi vor fi operați pacienți care au fiecare peste 200 de kilograme. Clinica de Chirurgie I deține toată aparatura necesară pentru realizarea unor astfel de intervenții chirurgicale complexe. Consumabilele necesare, destul de costisitoare, au fost însă primite din sponsorizări. Medicii își doresc ca aceste intervenții să poată fi făcute mai des în clinica în care lucrează. „Obezitatea este o mare problemă de sănătate. Procentul populației obeze crește nu numai în țările puternic industrializate, ci și către Europa de Est pe măsură ce oamenii adoptă un stil de viață nesănătos. Încercăm prin aceste intervenții să punem și Craiova pe harta României din punct de vedere al intervențiilor în domeniul chirurgiei obezității“, adaugă dr. Valeriu Șurlin.
Intervențiile chirurgicale pentru pacienții cu obezitate sunt costisitoare. În România nu există un program național prin care să fie suportate costurile acestora. Medicii spun că ultima tentativă de a pune pe picioare un program care să susțină cheltuielile unor astfel de intervenții a fost anul trecut, dar nu s-a materializat.
„Au fost făcute efoturi de către toate echipele de medici care fac chirurgia obezității pentru crearea unui program special pentru pacienții care au nevoie de astfel de operații. Prin acesta ar trebui să fie acoperite consumabilele necesare care sunt foarte scumpe. Cu cât operația este mai puțin invazivă pentru pacient cu atât consumabilele sunt mai costisitoare. Sperăm că adăugând și Craiova în rețeaua orașelor unde se fac astfel de intervenții autoritățile publice sanitare să conștientizeze că este nevoie de un astfel de program și să susțină pacienții obezi pentru care astfel de intervenții sunt singura soluție de a evita complicațiile“, explică șeful Clinicii de Chirurgie I din cadrul SJU.

Stilul de viață sănătos face ca rezultatele să fie cele dorite

Toți pacienții operați urmează să fie monitorizați de mai mulți specialiști o lungă perioadă de timp. Recuperarea medicală este esențială pentru obținerea rezultatelor dorite. În urma intervențiilor chirurgicale se așteaptă o pierdere ponderală între 70% și 80%, dar pentru acest lucru pacienții trebuie să adopte un stil de viață sănătos. „După operație, pacienții rămân în continuare sub supraveghere medicală. Periodic trebuie să vină la medic. Este practic nevoie de îngrijire multidisciplinară. Pacienții trebuie, după aceea, să aibă o colaborare strânsă cu medicii diabetologi, nutriționiști care le vor da un program riguros de alimentație. Altfel operațiile nu vor avea efectul scontat. Practic operațiile ajută la reducerea stomacului, dar pacienții trebuie să aibă un regim de viață sănătos“, completează chirurgul Valeriu Șurlin.
Pacienții care au fost operați anul trecut și care au urmat indicațiile medicilor se simt acum bine. „Cei care au respectat în întregime măsurile spuse de medici au reușit să se bucure de acea scădere ponderală pe care și-o doreau. De exemplu, o pacientă care avea 164 de kilograme a slăbit 84 de kilograme pentru că a urmat toate indicațiile medicale. Majoritatea pacienților au scăzut ponderal. Un pacient care suferea și de diabet nu mai are în prezent, analizele s-au normalizat imediat după operație“, conchide dr. Valeriu Șurlin, șeful Clinicii de Chirurgie I din cadrul SJU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS