21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRadu Țibichi (CNAS): Aproape șase milioane de dosare electronice sunt funcționale

Radu Țibichi (CNAS): Aproape șase milioane de dosare electronice sunt funcționale

Aproape șase milioane de dosare electronice sunt funcționale în sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat astăzi directorul general al instituției, Radu Țibichi, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, dosarul electronic, împreună cu celelalte două instrumente informatice — cardul de sănătate și rețeta electronică, contribuie la înlăturarea birocrației din sistem.

Directorul CNAS a pledat pentru obligativitatea dosarului electronic și introducerea cât mai rapidă a biletelor de trimitere și a concediilor medicale în forma electronică, acest lucru urmând a duce la o eficientizare a cheltuirii banilor din sistemul de sănătate.

„Suntem în situația de a avea o contribuție la sănătate de 10,7%, suntem pe penultimul loc în Europa. Vorbim despre colectarea a 19 miliarde de lei, asta e prognoza pentru anul în curs. Vorbim de un nivel de cheltuieli anul acesta de 26 de miliarde de lei, față de 23,5 miliarde lei anul trecut. Avem o problemă — nu avem în momentul de față un plan național de servicii medicale. În contextul în care bugetul este limitat, nu ai altă posibilitate decât să îți stabilești niște priorități. Acum suntem în contract cu peste 600 de entități spitalicești și mă refer aici și la spitalele care oferă servicii în ambulator care nu consumă foarte mult buget, dar sunt într-un trend de creștere. Asistența medicală primară e privată. Asistența medicală în ambulatoriu clinic este 70% privată, în ambulatoriu paraclinic 90% privată”, a spus Țibichi.

El a precizat că Ministerul Sănătății, CNAS, Institutul Național de Sănătate Publică, Școala Națională de Sănătate Publică și Management Sanitar lucrează la acest plan național pe parcursul acestui an.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS