10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZi neagră pentru cardul de sănătate

Zi neagră pentru cardul de sănătate

Sistemul informatic continuă să dea rateu după rateu, spre disperarea medicilor şi pacienţilor (Foto: dr. Cristian Săndulescu)
Sistemul informatic continuă să dea rateu după rateu, spre disperarea medicilor şi pacienţilor (Foto: dr. Cristian Săndulescu)

Cozi în faţa cabinetelor medicale, erori ale sistemului informatic, medici și pacienți revoltați. Este tabloul care descrie funcţionarea cardului de sănătate la aproape un an de când a devenit obligatoriu. Vineri, sistemul s-a blocat din nou și bolnavii au fost nevoiți să aștepte ore bune sau să plece acasă fără rețete.

Cardul de sănătate continuă să creeze revoltă în rândul pacienților, medicilor și farmaciștilor. Vineri, sistemul informatic în care se lucrează s-a blocat din nou, preț de câteva ore. Neputincioşi în faţa reţelei blocate, sute de pacienţi au fost reprogramaţi la consultaţii şi analize. De când a devenit obligatoriu, sistemul informatic a continuat să dea rateu după rateu, spre disperarea medicilor şi pacienţilor. Zilele de luni și vineri sunt cele în care frecvent sistemul se blochează ore întregi. Teoretic, a apărut şi opţiunea de a folosi sistemul fără conexiune imediată, dar cu posibilitatea de validare a serviciilor medicale în 72 de ore. Practic, este o soluţie care nu poate fi pusă în practică. „Sistemul informatic în care lucrăm (SIUI) a fost blocat între 10.30 și 13.00. Unii pacienți au renunțat să mai aștepte și s-au reprogramat, alții au stat, dar au fost nemulțumiți de timpul lung de așteptare, au așteptat chiar și trei ore. Dacă lucrezi off-line apar două probleme: rețetele date off-line nu sunt eliberate de farmacii, iar luni dacă nu reușești să le urci dimineața, trec cele 72 de ore și nu le mai poți valida, iar noi sâmbăta și duminica nu lucrăm. Nu știu de ce se blochează mereu sistemul, ar trebuie să știe cei de la CNAS, care îl administrează. Săptămana trecută s-a blocat joi după-amiază și vineri dimineață“, a explicat Cristian Săndulescu, medic de familie.

„Am stat 30 de minute să validez o rețetă“

Dezamăgiți și rezvoltați, medicii nu au ce explicații să le mai dea pacienților și cer urgent rezolvarea problemei. „Am stat 30 de minute să validez o rețetă, deoarece SIUI s-a blocat din nou. Doar e vineri! Așa «funcționează sistemul», după cum declară mereu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătare (CNAS). Îi invit să vină la ușa cabinetului meu să discute cu «coada» de pacienți care s-a format“, a adăugat Cristian Săndulescu.
Sistemul informatic este incapabil să facă faţă folosirii simultane a atâtor carduri. Problema reapare periodic. De fiecare dată, reprezentanții CNAS dau vina pe suprasolicitarea sistemului, dar până acum nu au găsit nici o rezolvare. Dr. Adriana Dogaru spune că nu este normal ca activitatea să fie blocată și că cei care ar putea îmbunătăți lucrurile nu fac nimic. „Merge o perioadă, se blochează din nou și tot așa. Am avut cam 30 de pacienți ieri. Unii au stat și au așteptat, alții au plecat și au revenit mai târziu. Toată săptămâna au fost sincope în funcționarea cardului. Nu știm de ce se întâmplă acest lucru, nu este normal, dar nu avem ce să facem. De la CNAS, ni se tot spune că sistemul funcționează“, a precizat Adriana Dogaru, medic de familie și președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS