16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum ținem colesterolul sub control

Cum ținem colesterolul sub control

Athersclerosis in artery

Colesterolul este unul dintre cei mai controversați factori care influențează sănătatea. Nivelul ridicat de colesterol din sânge poate duce la boli grave, precum infarct miocardic, accident vascular cerebral și chiar la deces.

Conform statisticilor, aproape jumătate dintre români se confruntă cu nivelul crescut al colesterolului. Creşterea nivelului de colesterol în cazul multor persoane are legătură cu alimentaţia. Se mănâncă prea multă carne, grăsimi de origine animală, dulciuri, cafea şi aditivi alimentari (E-uri). La acestea se adaugă un exces de tutun, alcool şi medicamente de sinteză chimică, pe un fond de stres. Colesterolul este esențial pentru supraviețuire. În organismul uman, colesterolul se fixează în membranele celulare. Colesterolul reprezintă un anumit tip de grăsimi care se regăseşte în sânge. Fiecare persoană are nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru buna funcţionare a celulelor corpului şi pentru a produce hormoni importanţi. În cazul în care există prea mult colesterol în sânge, acesta se depune pe peretele interior al arterelor și duce la formarea plăcilor de aterom. „Colesterolul este esențial pentru supraviețuire, face parte din una dintre cele trei clase de lipide care intră în componența membranelor celulare. Nici un organism nu poate trăi fără colesterol. Acesta este un precursor pentru dezvoltarea diverselor tipuri de hormoni, inclusiv hormonii sexuali, pentru vitamina D și pentru acizii biliari. Ca aspect macroscopic, colesterolul apare ca o ceară, nu se dizolvă în apă, de aceea în sânge este transportat de lipoproteine (combinații de proteine și grăsimi -n.r.)“, a spus dr. Adrian Petrișor, medic specialist în medicină internă.

Consumați cu moderaţie alimente care conţin colesterol

Colesterolul este produs în organism, în principal de ficat. Creşterea nivelului de colesterol din sânge poate fi cauzată de probleme de sănătate genetice sau de alimentaţia bazată pe grăsimi, fie că sunt de origine animală sau provin din produsele de tip fast-food. Ouăle, ficatul, crustaceele conţin colesterol. Puteţi consuma cu moderaţie alimente care conţin colesterol.
Trebuie știut că există două tipuri principale de colesterol. HDL colesterolul, lipoproteine cu densitate mare, care mai este cunoscut și drept colesterol bun. Și LDL colesterolul, lipoproteine cu densitate mică, cunoscut sub denumirea de colesterol rău. „În general, creșterea colesterolului se numește dislipidemie. Este foarte important să ne axăm nu doar pe valoarea colesterolului total. În general, se consideră că valoarea normală a colesterolului este sub 200, dar nici o valoare cuprinsă între 200 și 240 nu reprezintă motiv de mare îngrijorare. În general, valorile peste 240 sunt considerate crescute. Trebuie însă să individualizăm situațiile pentru că un pacient cu boli cardiovasculare severe este bine să aibă sub 200 valoarea colesterolului. Dacă este un pacient tânăr care nu are nici un factor de risc putem să acceptăm o valoare până la 240, cu recomandarea de a face exerciții fizice și de a respecta o dietă sănătoasă. LDL colesterolul este bine dacă este sub 100. Este considerată o valoare normală dacă este între 100 și 130.  Peste 160 indică anumite probleme. În schimb, HDL colesterolul, cu cât este mai mare, cu atât este mai bine. Dacă este peste 60, este perfect“, a explicat dr. Adrian Petrișor.

Activitatea fizică este esențială

Un regim alimentar bogat în grăsimi saturate poate fi o cauză a colesterolului mărit. Grăsimile nesănătoase se regăsesc în carnea de vită grasă, carnea de porc, lapte, ouă, unt sau unele tipuri de margarină, pișcoturi, chipsuri. Pe de altă parte, multe studii demonstrează legătura dintre nivelul de stres și creșterea colesterolului din sânge, stresul afectând direct anumite obiceiuri și stilul de viață. „Creșterea valorii colesterolului are cauze primitive și cauze secundare. Prima cauză este dieta. Este bine să consumăm și carne albă, nu decât carne roșie. Sunt importante și tipurile de grăsimi. Grăsimile saturate, de origine animală, prezintă un factor de risc pentru creșterea colesterolului față de grăsimile nesaturate care au origine vegetală și care reprezintă un factor de protecție. Exercițiul fizic este important pentru scăderea nivelului colesterolului și pentru combaterea obezității“, a atras atenția dr. Petrișor.
În unele situații, hipercolesterolemia poate fi prezentă în cazul unor pacienți tineri, nu din motive ale unei stări permanente de sănătate precară, ci din cauze genetice. Creșterea colesterolului poate să fie legată și de alte afecțiuni prezente în organism. „Creșterea colesterolului poate avea și o cauză genetică. Sunt modificări chiar și la persoanele care au o dietă normală. Practic, aceste persoane moștenesc un defect genetic ce duce la creșterea colesterolului. Există și factori secundari, precum bolile endocrine și, în special, hipotiroidia, diabetul zaharat, bolile renale, precum sindromul nefrotic“, a completat dr. Adrian Petrișor.
Aportul mediu zilnic de colesterol al bărbaților europeni este în jur de 390 mg, iar al femeilor în jur de 290 mg.
Pentru reducerea colesterolului este nevoie de activitate fizică și de un stil de viață sănătos. Numai așa se poate reduce riscul îmbolnăvirii de cardiopatie ischemică şi hipertensiune arterială şi se combate excesul ponderal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS