8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCopiii care au suferit de sindrom hemolitic-uremic au şanse mari ca la maturitate să sufere de o boală de rinichi

Copiii care au suferit de sindrom hemolitic-uremic au şanse mari ca la maturitate să sufere de o boală de rinichi

Copiii care au suferit de sindrom hemolitic-uremic (SHU) au şanse mari să sufere de boală cronică de rinichi la maturitate şi să ajungă chiar la transplant de rinichi, spun nefrologii.

Sindromul hemolitic- uremic (SHU), boala care a ucis trei copii din judeţul Argeş, poate lăsa sechele pe viaţă, care în cazul unora duc până la transplant de rinichi, avertizează medicii specialişti, potrivit Agerpres.

„Este o boală care loveşte foarte puternic rinichiul, iar posibilitatea de recuperare completă a rinichiului este limitată. Când vor ajunge la vârstă adultă, copiii care au suferit de SHU vor putea să prezinte hipertensiune mai devreme, iar rinichii să nu filtreze urina eficient, adică să aibă albumine, proteine în urină, ceea ce înseamnă boală cronică de rinichi. De asemenea, ei pot ajunge mai repede în stadiul terminal de boală cronică de rinichi, care necesită transplant de rinichi”, a precizat Mihai Gafencu, specialist în nefrologie, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit medicului urmările sindromului hemolitic-uremic depind de tipul acestuia.
„Sindromul hemolitic-uremic este de două tipuri, cel cu diaree şi cel care este atipic, fără diaree. SHU cu diaree este cel infecţios, iar cel mai frecvent, infecţia vine de la grupul de bacterii E.Coli. Sunt cel puţin 20 de sub tipuri care au cauzat în ultimii 10 ani, în lume, cazuri de SHU. Dacă vorbim de SHU cu diaree, numărul de complicaţii ţine în special de hipertensiune şi de afectare renală cronică cu proteine în urină, ceea ce o persoană sănătoasă nu are”, a explicat Gafencu.

În ceea ce priveşte descoperirea sursei care a dus la îmbolnăvirea copiilor din Argeş, Gafencu nu crede că se va mai descoperi. „Nu cred că se va mai găsi sursa, e prea mare distanţa de timp. La epidemiile mari de SHU în lume, în mare parte, nu s-a găsit sursa, deci nu este o excepţie. Nu este o epidemie, e o agregare de cazuri. Sursa probabil este lactată, dar nu cred că mai poate fi depistată”, a mai declarat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS