Lipsește vaccinul antitetanos

Vaccinul antitetanos se administrează, de obicei, în Unităţile de Primiri Urgențe ale spitalelor (Foto: arhiva GdS)


Este criză de vaccin antitetanos în mai multe spitale craiovene. Dozele trebuie achiziționate din fondurile fiecărui spital, cabinet de medicină de familie sau centru medical de permanență. Spitalele spun că au făcut comandă, dar încă nu au primit serul. Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) susțin că problema a apărut din cauză că producătorul care punea pe piață vaccinul a refuzat preţul stabilit de minister. În această situație, unitățile medicale trebuie să reia procedurile, astfel încât să primească dozele de la noul producător acreditat.

Vaccinul antitetanic se administrează în cazul pacienților cu tăieturi, înțepături și mușcături pentru a preveni infecția cu tetanos, care poate fi mortală. La Spitalul Județean de Urgență Craiova, serul lipsește. Aici ar fi nevoie de 1.500 de doze lunar, având în vedere că de cele mai multe ori pacienții din Dolj sunt trimiși aici pentru administrarea vaccinului. „Am făcut comandă și așteptăm să primim dozele. Firma cu care spitalul are contract ne-a trimis o adresă prin care ne-a comunicat că nu poate livra deocamdată vaccinul pentru că dosarele pentru înregistrarea prețului sunt încă în lucru la Ministerul Sănătății. Până nu le dă ministerul avizul de confirmare de preț, nu pot să le aducă“, a declarat Gabriela Tănasie, director financiar al SJU.

De două săptămâni, vaccinul anatitetanos nu se mai gasește nici la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova. „Noi am făcut comandă de 20 de doze, am făcut licitație, dar problema este că firma care îl distribuie nu îl are pe stoc și de aceea nu l-am primit încă“, a spus  Elena Crăiniceanu, directoarea economică a spitalului.

Greu de găsit și în farmacii

Dacă la spitale nu găsesc vaccinul, pacienții se îndreaptă către cabinetele medicilor de familie, numai că și aici au parte de surprize neplăcute. „La noi nu se mai găsește de câțiva ani pentru că nu se mai distribuie de către Ministerul Sănătății. Îl administrăm dacă pacientul îl cumpără din farmacie și vine la noi să îl facem. Am înțeles și eu că nu se prea găsește. De obicei, se găsește în Unitățile de Primiri Urgențe. Acesta trebuie administrat în primele 72 de ore de la apariția plăgii tetanigene. Dacă nu este făcut la timp, pacientul riscă să facă tetanos, care este o boală mortală. Noi suntem vaccinați de mici împotriva tetanosului, dar după zece ani trebuie redeșteptată imunitatea. Trebuie făcut pentru, de exemplu, plăgi apărute după răni făcute cu sârmă ruginită, nu cele făcute cu cuțitul din bucătărie“, a spus Adriana Dogaru, medic de familie.

Spre disperarea celor care au nevoie urgentă de acest vaccin, și în farmacii dozele se găsesc cu greu. Marian a avut nevoie de vaccin antitetanos, dar nu a găsit serul în nici o farmacie. „Nu se găsește în farmacii. În situația în care auzi că spitalele nu îl au, ești dispus să plătești orice sumă numai să faci rost, însă nu l-am găsit“, a spus craioveanul. O fiolă costă în jur de 60 de lei.


Dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie și medic coordonator în Grupul de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), spune că în cabinetul medicilor de familie este mai greu de achiziționat, fiind costistor. „Totul a început în momentul în care s-a modificat Legea sănătății nr. 95/2006, care a specificat că vaccinurile sunt elemente de prevenire și se vor achiziționa din bani de la Ministerul Sănătății. Numai că la un moment dat au considerat că vaccinul antitetanos se administrează pentru tratament și nu pentru profilaxie, ceea ce nu este corect. Și fiind considerat tratament, au spus că nu mai poate fi distribuit gratuit și că ar trebui ca spitalele să îl cumpere din banii proprii. În cabinetul medicilor de familie este mai greu de achiziționat, pentru că medicul primește pentru un pacient zece lei, iar o fiolă de vaccin costă 60 de lei. Astfel că îl cumpără cine își permite și dacă este disponibil pe piață“, a precizat medicul.

Cum explică Ministerul Sănătății?

Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) spun că problema a plecat de la producătorul care punea pe piață vaccinul și care nu a mai fost de acord cu prețul stabilit de MS conform legii. „Producătorul care avea cerere de punere pe piață a vaccinului antitetanos trebuia să primească prețul stabilit de Ministerul Sănătății, conform legii în vigoare. Anul trecut au apărut modificări, în sensul că preţul oricărui medicament trebuie să fie la nivelul preţului minim din 12 ţări europene. Producătorul nu a fost însă de acord cu prețul stabilit de Ministerul Sănătății conform legii, voia un preț triplu. Așa că acesta a anunțat că retrage produsul de pe piață. În această situație,  MS și Agenția Națională a Medicamentului au acreditat alt producător care va aduce vaccinul prin procedura de achiziție specială aplicată de distribuitorul Unifarm, care va cumpăra de la acest nou producător și va distribui spitalelor care solicită doze de vaccin antitetanos“, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Directorul financiar al Spitalului Județean Craiova, Gabriela Tănase, spune că nu a primit nici o adresa oficială în care să fie comunicată unității medicale această situație.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 7 ianuarie 2016

Actualitate

» Ministrul justiţiei, despre cărţile scrise de deţinuţi: „Voi dispune măsuri deloc blânde dacă legea a fost încălcată“
» 4 premiere la 3D Colours
» Dezbateri publice în şcoli
» Medicamentele care ar putea salva vieti lipsesc
» Suspendări la DGASPC după sinuciderea celor doi tineri
» Ce riscă cei care nu dau zăpada de pe trotuare
» Mutarea târgului creează harababură
» Câţi bani vor primii pensionarii în 2016
» Încă un scandal la DGASPC Dolj
» Paris: Bulevardul Champs Elysees va fi închis pentru mașini o duminică pe lună
» Complexul Energetic Hunedoara intră în insolvenţă
» Un bărbat înarmat cu un cuțit, împușcat mortal în fața unui comisariat de poliție din Paris
» Cel puțin 40 de persoane au murit într-un atentat terorist în Libia
» CSM: Propuneri pentru modificare legii care reglementează reducerea pedepsei în funcție de publicarea unor lucrări
» Elevii şi preşcolarii se întorc de luni la cursuri
» Crăciunul pe stil vechi în Republica Moldova
» Un avion al Blue Air cu 116 pasageri a ieşit de pe pista la aterizare din cauza zăpezi pe aeroportul din Cluj

Dolj

» Doi angajaţi de la DGASPC Dolj – suspendaţi temporar din activitate
» Aruncat în stradă, în plină iarnă?
» Ceartă pe locurile din Târgul Municipal
» Craiovenii, trimiși la lopată
» Craiova – SRL pe roți și șine
» Craiova: Tânărul acuzat de propagandă teroristă pentru Stat Islamic rămâne sub control judiciar
» Craiova: 11 persoane fără adăpost au primit ajutor de la poliţiştii locali
» Revoltă la Târgul Municipal Craiova
» Dolj: Peste 150 de sancţiuni contravenţionale în 24 de ore
» Nivelurile râurilor din bazinul hidrografic Jiu, sub Cotele de Apărare

Gorj

» Nereguli la fermieri în urma controalelor APIA prin teledetecţie
» Tinerii care nu au construit locuinţe rămân fără terenuri
» Reţinut la doi ani de la producerea unui accident rutier mortal
» Proiect pentru promovarea turismului la Târgu Jiu
» Bani în plus la salariu pentru angajaţii CEO

Vâlcea

» Poliţia în acţiune pe şoselele din Vâlcea
» Vâlcea: Minor prins conducând fără permis un ATV neînmatriculat
» Vâlcea: Prinşi în flagrant în timp ce furau anvelope dintr-un tir

Sport

» Oficialii CSU se joacă cu nervii suporterilor
» Maria Gavrilă revine la SCM Craiova
» Ancuța Bobocel începe anul cu trei competiţii de cros
» Tenis (m): Tecău și Rojer, învinși în semifinala probei de dublu, la Doha
» Exclusiv: Handbalista Maria Gavrilă, aproape de revenire la SCM Craiova
» Fotbal – România se menţine pe locul 16 în clasamentul FIFA
» Fotbal – Teodora Albon, locul 7 în clasamentul celor mai bune femei arbitru în 2015
» Fotbal – Manea, Burlacu și Hreniuc, chemați la naționala U19

Sanatate

» Ministerul Sănătății a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal
» Bolile de inimă, marele inamic al doljenilor
» Ministrul Sănătăţii: Am suplimentat cu 143.000 dozele de vaccin gripal

Educatie

» Lavinia Craioveanu: „Vor începe dezbaterile publice în școli“

Magazin

» Horoscop
» Record de proceduri cosmetice
» Bancul zilei

Top