16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAmbulatoriul de la Neuropsihiatrie își așteaptă pacienții

Ambulatoriul de la Neuropsihiatrie își așteaptă pacienții

Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova poate trata acum pacienții care suferă de boli neurologice și în ambulator. Aici există un cabinet de consultații și un compartiment de explorări funcționale. Este o șansă în plus ca spitalul să fie inclus în programul național pentru scleroză multiplă, de care mulți pacienții doljeni au nevoie.

Inaugurarea Ambulatoriului Integrat de Neurologie a avut loc vineri și este de mare importanță pentru pacienții Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, pentru că starea lor de sănătate va putea fi urmărită mult mai ușor și după externare. Doi medici neurologi lucrează aici. Ambulatoriul este dotat cu un aparat Doppler, ce permite o diagnosticare clinică precisă a bolilor vasculare, și un ecograf, urmând să fie aduse și alte dispozitive medicale pentru aprofundarea investigațiilor pe care pacienții le necesită.
Pentru punerea în funcțiune a acestui ambulatoriu a fost nevoie de reorganizarea spațiului din spital.
„Această clădire nu a fost destinată pentru a fi unitate medicală și din această cauză problema noastră permanentă este lipsa de spațiu care să ne permită asigurarea circuitelor funcționale prevăzute de legea sanitară. De-a lungul timpului s-au desființat spații care nu aveau o destinație medicală strictă, s-au reorganizat holuri, s-au înființat saloane pentru că am urmărit și scăderea numărului de paturi în saloane. În Secțiile de Neurologie și de Recuperare Medicală de la cinci-șase paturi, câte erau până acum doi ani, am lăsat patru paturi, iar în secția de Terapie Acută au rămas trei paturi care să permită amplasarea aparaturii de monitorizare a pacienților“, a spus dr. Luiza Popa, managerul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.

Acces mai ușor la tratament

În ambulatoriu vor putea fi consultați pacienții care nu sunt internați în spital, pentru că nu prezintă urgențe neurologice, și pacienții care sunt externați din secțiile de neurologie și care nu mai trebuie să meargă în oraș să caute un cabinet prin care să continue tratamentul și să fie monitorizați. „Este foarte important pentru că se va putea face o echipă terapeutică între medicii care asigură asistența spitalicească și medicii din ambulatoriu. Așa se va întocmi mai ușor dosarul medical. Amenajarea ambulatoriului și faptul că de doi ani avem și spitalizare de zi ne va permite să ne adresăm Ministerului Sănătății să solicităm pentru 2016 includerea spitalului în programul național de scleroză multiplă. În Dolj sunt destul de mulți pacienți care suferă de această afecțiune și nu ar mai fi nevoiți astfel să meargă la București să fie incluși în program și să se deplaseze lunar acolo să li se facă tratament“, a mai spus dr. Luiza Popa.

„Am încercat să asigurăm permanent medicamente“

Spitalul de Neuropsihiatrie a fost acreditat în 2014 pentru că s-a reușit creșterea gradului de confort și siguranță al pacienților internați, dar și a calității actului medical. Spitalul a intrat de ceva timp într-un proces total de modernizare. Acum reabilitarea se apropie de sfârșit. Mai sunt însă anumite investiții de făcut precum înlocuirea acoperișului și renovarea aleilor de la Unitatea de la Parc care s-au deteriorat în urma schimbării întregii rețele de conducte. Acestea vor fi realizate cu bani de la bugetul local. 90 la sută din banii veniți din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate se duc pe salarii, din restul se cumpără medicamentele și parțial investigațiile paraclinice.
„Am încercat să asigurăm permanent medicamente. Este greu să asiguri tratamentul în totalitate pentru pacienți în spitalele de monospecialitate, dar legea a devenit permisivă și pacientul poate pentru afecțiuni care nu țin de specialitatea spitalului să continue cu medicația pe care o are ca bolnav cronic de acasă. Iar pacienții care au afecțiuni mai deosebite, cum sunt cele psihice, au voie să își ia rețeta de unde ei sunt dispensarizați, spitalul nemaifiind obligat să asigure medicația specială. Pe specialitatea spitalului medicamentele există“, a precizat managerul spitalului.

„Sunt investiții mari pe care le-am făcut, dar și oamenii trebuie să întrețină“

Primăria Craiova a alocat fondurile necesare pentru construirea ambulatoriului. Spitalul se descurcă mult mai bine și la capitolul medicamente și hrană. Problemele, din păcate, nu lipsesc, dar sunt de altă natură. Săpunul, hârtia igienică și chiar capacele de toaletă dispar zilnic.
„Sunt investiții mari pe care le-am făcut, dar și oamenii trebuie să întrețină. Îi rog pe aparținători să nu mai vină cu mâncare în spital pentru că din această cauză se face mizerie. În spital se mănâncă foarte bine“, a spus Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.
Totodată, primarul a precizat că își dorește să ia în administrare și Spitalul Căi Ferate Craiova. „Luni voi avea o discuție cu ministrul transporturilor, în sensul că noi nu putem să asigurăm plata medicilor, este un buget anual de șase milioane de lei, ceea ce ar însemna o presiune uriașă pe umerii municipalității, dar, din câte am înțeles, ar putea să își asigure salarizarea din contractul cu Casa de Asigurări. Însă, numai au medicamente, mâncare pentru bolnavi, mobilierul nu este schimbat de 40 de ani și sunt lucruri pe care noi am putea să le facem, dacă găsim înțelegere la Ministerul Transporturilor“, a adăugat Lia Olguța Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS