10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicii vor participa la încă o rundă de negocieri la Ministerul Sănătății

Medicii vor participa la încă o rundă de negocieri la Ministerul Sănătății

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” din România se întâlnesc astăzi, la ora 14.00, cu ministrul sănătății, delegația fiind compusă, în majoritatea ei, de reprezentanții medicilor membri ai federației.
Pe ordinea de zi figurează în primul rând o serie de probleme ale medicilor, împreună cu soluțiile a căror implementare o susținem, la care se adaugă cele mai importate probleme ale tuturor categoriilor de personal din Sănătate, pe primul loc situându-se cele privitoare la salarizare.

Delegația este mandatată să negocieze un set de măsuri care să asigure în primul rând creșterea calității vieții profesionale a medicilor și celorlalte categorii de personal precum și creșterea calității serviciilor medicale, vizând în primul rând:
– Creșterea semnificativă a salarizării medicilor și celorlalte categorii de personal.
– Creșterea finanțării unităților sanitare publice.
– Reglementarea situației timpului de lucru al medicilor în acord cu prevederile U.E., cu un accent deosebit pe situația gărzilor.
– Scoaterea medicilor și a celorlalte categorii de personal din spitalele publice care realizează venituri din contract cu CNASS din categoria funcționarilor publici.
– Asigurarea gratuității formării profesionale continue pentru specialiștii din sănătate.

Aceste puncte de negociere constituie o reiterare a unei serii de solicitări pentru a căror implementare am acționat în ultima perioadă, ele fiind adaptate noului context social, caracterizat de creșterea disponibilității participării medicilor la acțiunile de protest, care generează condițiile necesare pentru o grevă de amploare în sistemul public de sănătate.

În situația în care se mențin opțiunile guvernanților pentru o lege unică de salarizare sindicaliştii din sănătate solicită o corectă așezare a  medicilor și celorlalte categorii de personal din Sănătate în ierarhia salarială. Durata foarte mare de formare a medicilor, nivelul foarte ridicat al investiției personale în activitatea profesională și importanța socială a muncii angajaților din Sănătate constituie criterii suficiente pentru a asigura o creștere semnificativă a locului ocupat în grila de salarizare. Punctul de referință trebuie să-l constituie medicul primar, el trebuind să fie situat pe primul loc în ierarhia funcțiilor de execuție din sectorul bugetar. Raportat la medicul primar trebuie reașezate toate funcțiile și profesiile din sectorul sanitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS