11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePreşedintele Societăţii de Neurologie din România: Căldura excesivă poate agrava bolile preexistente, pot apărea edeme cerebrale

Preşedintele Societăţii de Neurologie din România: Căldura excesivă poate agrava bolile preexistente, pot apărea edeme cerebrale

Medicii neurologi atenţionează că temperaturile extreme pot afecta starea de sănătate a oamenilor, în special dacă au boli preexistente, iar expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 17.00 poate provoca insolaţie şi chiar edem cerebral. „În principiu, este cunoscut faptul că temperaturile extreme pot afecta starea de sănătate, în special la cei care au suferinţe preexistente sau comorbidităţi, cum mai sunt denumite. Există foarte multe studii, mai ales pe animale, care demonstrează că hipertermia, în combinaţie cu diverse alte tipuri de patologi, poate creşte efectul respectivelor patologii”, a declarat profesor dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, la Şcoala Internaţională de Vară de Neurologie de la Eforie Nord, potrivit Mediafax.

Hipertermia poate duce la alterări la nivelul sistemului nervos, la nivelul creierului, putând genera edem cerebral. „Toate aceste lucruri pot afecta imediat şi pe termen lung persoana care are patologii pe termen lung. Aici mă refer la patologii care ar putea fi agravate, cum ar fi hipertensiunea arterială. La rândul ei, hipertensiunea, împreună cu hipertermia, poate genera o problemă mai mare la nivelul sistemului nervos. De asemenea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, prin cumul de comorbidităţi, pot accentua leziuni la nivelul sistemului nervos central”, a mai spus Dafin Mureşanu. Potrivit specialistului, creşterea temperaturii corpului poate fi benefică, dar cu condiţia să fie pentru un interval de timp limitat. „Creşterea temperaturii organismului când avem febră este un mecanism de apărare, deoarece stimulează mai mult imunitatea. Dar, aşa cum ştim, toate mecanimsele de apărare funcţionează într-un anumit interval, iar dacă depăşim acele limite, respectivul mecanism se transformă într-un element nociv. Inflamaţia, care în esenţă este un mecanism de apărare, când depăşeşte un anumit nivel, deja ne confruntăm cu o patologie de tip inflamator”, a explicat profesorul Mureşanu.

El a mai spus că atunci când o persoană are febră, este un semnal că există un bun răspuns din partea organismului şi se mobilizează mai mult imunitatea. „În condiţiile în care ne gândim doar la o situaţie patologică la nivelul sistemului nervos central, temperatura crescută facilitează anumite procese patologice. Ştim că într-un accident vascular cerebral (AVC) trebuie să fim foarte atenţi să nu avem situaţii de creştere a temperaturii pacientului, pentru că agravează boala”, a mai spus preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

Profesorul Dafin Mureşanu a mai arătat că insolaţia este o suferinţă generală acută, apărută ca urmare a unui exces brutal de radiaţii solare. Factorii care favorizează insolaţia sunt umiditatea aerului, expunerea îndelungată la razele solare, în special a capului, activitatea fizica intensă, hainele groase şi deshidratarea. Predispuse la insolaţie sunt persoanele care suferă de boli cardiace, acute sau cronice, persoanele supraponderale şi cele care se confruntă cu probleme endocrinologice sau de metabolism. Insolaţia apare mai frecvent la vârste extreme, la copii sau la persoanele în vârstă, dar şi la persoanele care lucrează timp îndelungat sub razele solare, în special între orele 11.00 şi 17.00. Aceste manifestări sunt expresia vasodilataţiei la nivel cerebral produsă de căldura excesivă. Dilatarea vaselor cerebrale poate avea ca urmare edemul cerebral sau chiar hemoragia cerebrală. Persoana cu insolaţie trebuie să fie dusă de urgenţă într-un loc răcoros sau la umbră, stropită cu apă şi rehidratată.

Medicii recomandă ca, în perioadele cu temperaturi care depăşesc 37 de grade şi cu indice de temperatură-umezeală peste pragul critic, oamenii să consume zilnic cel puţin doi litri de lichide, fără să aştepte să apară senzaţia de sete, respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, trebuie să se consume cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS