27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRegistrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem va fi acreditat internaţional

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem va fi acreditat internaţional

(Foto: romanialibera.ro)
(Foto: romanialibera.ro)

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice va fi acreditat internaţional şi interconectat cu instituţii similare internaţionale, Guvernul alocând în acest sens 5.480 de euro, respectiv suma necesară achitării contribuţiilor la instituţiile internaţionale, scriu jurnaliştii de la Mediafax. Potrivit Executivului, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice poate intra în proces de calificare şi acreditare de către Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă, după îndeplinirea unor criterii care au în vedere mai multe aspecte, inclusiv numărul de donatori, care trebuie să fie minimum 500.

În prezent, în Registrul Donatorilor sunt înscrişi aproximativ 21.700 de donatori voluntari. Prin interconectarea Registrului la Asociaţia Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP) şi Grupul European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă (GESTM) se extinde baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienţi români care au nevoie de transplant, în condiţiile în care, în martie, s-au înregistrat 25 milioane de persoane la nivel mondial înscrise ca potenţiali donatori voluntari de celule stem hematopoietice (CSH).

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii şi înfiinţată prin HG 760/2009. Rolul Registrului Donatorilor este de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili înrudiţi. Una dintre activităţile de bază ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice şi, în acelaşi timp, cu pacienţii care au nevoie de un transplant. Această bază de date este securizată, conform tuturor standardelor internaţionale existente în domeniu şi face posibilă procesarea cererilor, căutarea unui donator compatibil şi furnizarea celulelor stem hematopoietice, atât în ţară, cât şi în străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS