5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicii de familie cer specialişti IT care să deblocheze cardurile de sănătate blocate

Medicii de familie cer specialişti IT care să deblocheze cardurile de sănătate blocate

Medicii de familie reclamă, într-o scrisoare deschisă adresată şefului CNAS, derapaje privind folosirea cardului de sănătate. Ei solicită să nu fie sancţionaţi dacă acordă servicii medicale persoanelor fără card operaţional şi să fie desemnaţi specialişti IT care să deblocheze cardurile blocate, potrivit Mediafax.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Angela Mazdrag, odată cu implementarea cardului de sănătate au apărut derapaje în sistemul medical, care continuă să se producă. Conform sursei citate, problemele ivite în funcţionarea cardurilor de sănătate sunt numai responsabilitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, de aceea niciun medic nu trebuie sancţionat dacă, în continuare, acordă servicii în afara cardului. În consecinţă, medicii de familie cer, printr-o scrisoare deschisă adresată conducerii CNAS, adăugarea la legislaţie a unei prevederi referitoare la acest aspect.

„Din cauza multiplelor probleme apărute ca urmare a blocării frecvente a sistemului informatic e-Card al CNAS, cu imposibilitatea de a acorda servicii medicale asiguraţilor şi a declaraţiilor în contradicţie cu prevederile legislative, vă solicităm completarea Ordinului nr. 388/186/2015 la art.1 alin. 3 cu specificaţia că <<medicii de familie nu vor fi sancţionaţi>> prin imputări sau neplata serviciilor în cazul acordării serviciilor medicale persoanelor fără card operaţional”, se arată în scrisoarea adresată de medicii de familie conducerii CNAS.

Potrivit documentului, toţi medicii de familie şi-au respectat obligaţia contractuală privind achiziţia de cititoare de carduri, schimbări de token-uri pentru semnarea electronică, acces la internet corespunzător, plătind sume importante în acest scop. „Funcţionarea sistemului informatic e-Card este în totalitate în responsabilitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Vă solicităm să dispuneţi către toate Casele Judeţene de Asigurări aflate în subordinea CNAS să stabilească persoane de contact din cadrul departamentelor IT responsabile cu aceste atribuţii de a debloca toate cardurile blocate din judeţ. De asemenea, solicităm ca programul şi datele de contact ale persoanelor desemnate să fie trecute pe site-ul fiecărei case judeţene şi la intrarea în aceste instituţii, spre informarea tuturor pacienţilor asiguraţi. Medicii oferă pacienţilor servicii medicale programate de care au nevoie, nu trebuie să piardă timpul cu deblocări de carduri”, se mai arată în scrisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS