11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateServicii medicale validate cu cardul de sănătate

Servicii medicale validate cu cardul de sănătate

În prima zi lucrătoare în care sistemul cardului de sănătate a fost funcţional, furnizorii au acordat servicii medicale şi farmaceutice validate cu cardul de sănătate, pentru pacienţii care l-au prezentat şi fără card de sănătate acelor pacienţi care încă nu au intrat în posesia lui.

Actele normative în vigoare la această dată permit acordarea serviciilor medicale asiguraţilor care încă nu au primit cardul de sănătate. Este vorba despre aproximativ 500.000 de asiguraţi care pot accesa servicii medicale în baza verificării calităţii de asigurat efectuată în sistem de către furnizori.

„Şi astăzi continuă să sosească sesizări de la asiguraţi despre faptul că unii furnizori, în mod nejustificat, refuză să le acorde servicii medicale fără cardul de sănătate. Echipele de control din cadrul CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate se află în teren pentru a rezolva fiecare caz în parte. Solicităm în continuare pacienţilor să ne sesizeze eventualele disfuncţionalităţi pentru a le rezolva şi a ne asigura că au acces neîngrădit la serviciile medicale”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Serviciile acordate fără a fi validate cu cardul vor fi decontate furnizorilor, dar monitorizate separat la nivelul CNAS pentru a facilita predarea cardurilor către asiguraţii, care încă nu au intrat în posesia lor.

La nivel naţional, pe parcursul zilei de luni, 4 mai, au fost acordate 224.470 servicii medicale şi farmaceutice, dintre care 136.556 de servicii fără card de sănătate şi 87.914 servicii validate cu cardul de sănătate.

Dintre aceste servicii, la nivel naţional, au fost eliberate 70.892 de reţete fără card de sănătate şi 24.693 de reţete validate cu cardul.
Menţionăm că suma serviciilor acordate fără card de sănătate conţine şi serviciile de care au beneficiat copiii, care se acordă necondioţionat şi fără card de sănătate, conform legii.

Din analiză CNAS, rezultă că numărul serviciilor medicale şi farmaceutice validate cu cardul de sănătate a crescut în a două parte a zilei. O posibilă explicaţie ar fi aceea că unii furnizori au utilizat ieri pentru prima oară sistemul cardului şi în prima parte a zilei au întâmpinat greutăţi la accesarea lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS