24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicii recomandă moderaţia alimentară la masa de Paște

Medicii recomandă moderaţia alimentară la masa de Paște

În perioada Sărbătorilor Pascale, este foarte posibil să se declanșează sau să se agraveze, în special, problemele digestive, dar se pot acutiza sau agrava și patologiile cronice asociate. Astfel, se poate ajunge până la dublarea numărului de pacienți cu probleme digestive, comparativ  alte perioade din timpul anulu. Așadar, medicii recomandă, în primul rând, consumul alimentelor cu moderație, mai ales pentru persoanele care au ținut post.  Cei mai predispuși la probleme digestive sunt copiii, vârstnicii sau gravidele.

Postul reprezintă, din punct de vedere alimentar, o dietă prin excelență vegetariană, cu un caracter de cruțare hepatică, adică pune în repaus secreția biliară și funcția hepatică. Meniul de sărbătoare tradițional este însă bogat în grăsimi animale,
gălbenuș de ou, grăsimi din lapte – procesate sub formă de smântână/ frișcă și diverse combinații sub formă de: friptură, prăjeli, drob, prăjituri. Apariția bruscă a acestor alimente coleretice (intens stimulante ale secreției biliare) duce la o agresiune hepatică și, în functie de sensibilitatea fiecărui organism, produce acutizări sau complicații ale diferitelor afecțiuni existente. Pentru a evita problemele de sănătate doctorul ne recomandă să introducem treptat alimentele de origine animală, după o perioadă de post, scrie csid.ro.

De asemenea, este important să combinăm corect alimentele: produsele tradiționale precum carnea de miel, drobul sau ouăle să fie întotdeauna acompaniate de cât mai multe vegetale și în special legume de sezon (proaspete, în salate, la grătar sau la cuptor).  Alimentele trebuie gătite, pe cât posibil, dietetic: la cuptor, abur, la grătar, prin fierbere și evitați prăjelile sau alimentele cu un conținut mare de grăsimi animale sau uleiuri.

În concluzie, Sărbătorile Pascale trebuie să se caracterizeze prin mese fără excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric, un consum mic sau moderat de alcool și mișcare între mese, pentru o digestie optimă. Mai mult, trebuie să continuăm să ducem un stil de viață sănătos și după terminarea Paștelui, pentru a ne bucura din plin de sezonul cald.

De asemenea, trebuie să facem cât mai multă mișcare. Această activitate crește oxigenarea la nivel muscular, iar efortul fizic devine de 2-3 ori mai eficient atunci când este realizat în natură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS