14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum ajutăm organismul să lupte cu bacteriile

Cum ajutăm organismul să lupte cu bacteriile

Dr. Iulian Uța este medic primar medicină de familie cu specializare în pediatrie și spune că alimentația este arma principală care ne poate ajuta organismul să lupte cu bacteriile și virușii
Dr. Iulian Uța este medic primar medicină de familie cu specializare în pediatrie și spune că alimentația este arma principală care ne poate ajuta organismul să lupte cu bacteriile și virușii

Armura organismului este sistemul imunitar. Acesta ne apără de microbi, celule anormale și virusuri care ne pot îmbolnăvi. Dacă este bine îngrijit, sistemul imunitar face o treabă extraordinară. Însă, stresul, alimentația nesănătoasă pot duce la scăderea imunității și chiar la apariția unor boli.

Sistemul imunitar este bariera noastră de apărare. Acesta este compus din toate mecanismele care apără organismul de orice bacterii care îl atacă. Și nu se limitează doar la asta, ci distruge și celulele modificate care pot să devină canceroase. De aceea, este foarte important să știm cum să ajutăm sistemul imunitar să ne apere. Alimentația este principala armă pe care o aveam zilnic la îndemână. Dacă oferim organismului toate elementele nutritive de care are nevoie, sistemul imunitar va funcționa normal.
„Nu trebuie sub nici o formă să punem ca stimuli ai sistemului imunitar medicamentele sau alte substanțe. Alimentația sănătoasă este singura care poate să ducă la îndeplinirea unei bune apărări imunitare. Sistemul imunitar luptă cu arme împotriva agenților externi și aceste arme trebuie să fie în bune condiții ca să poată face față. În primul rând, organele sistemului imunitar luptă și trebuie întreținute la parametri optimi. Gândiți-vă la măduva hematogenă care este unul dintre principalii factori care luptă împotriva agresiunii externe. Dacă această măduvă nu ar mai furniza tipuri de celule care să lupte eficient, în momentul respectiv se poate spune că imunitatea este slăbită. De aceea, apar infecții repetate, afecțiuni virale, bacteriene“, explică dr. Iulian Uța, medic primar medicină de familie cu specializare în pediatrie.

„La sfârșitul iernii putem să avem carențe de vitamine și minerale“

În perioada de iarnă, din cauza alimentației bazate mai mult pe alimente conservate, imunitatea poate să scadă. Primăvara este momentul potrivit să profităm de cele mai importante surse de vitamine și minerale, legumele și fructele, și să punem sistemul imunitar pe picioare.
„La sfârșitul iernii putem să avem carențe de vitamine și minerale. Așa ajungem să avem un sistem imunitar mai slăbit care nu ne ajută să facem față infecțiilor. Sezonul rece poate să ne furnizeze și o cantitate mai mare de bacterii pentru că ele se dezvoltă cu precădere în această perioadă. Toate acestea fac ca la sfârșitul iernii și începutul primăverii să avem o imunitate ușor scăzută“, spune dr. Iulian Uța, medic primar medicină de familie.
Simptomele unei imunități șubrede sunt răspunsurile exagerate pe care le are organismul la agresiunea factorilor externi. Asta înseamnă lipsă de reacție a organismului în momentul în care facem o infecție și tratament pentru infecția respectivă.
„E posibil să avem un răspuns foarte slab în momentul în care un pacient se prezintă cu infecție bacteriană. Pot să fie mai multe medicamente administrate pacientului, dar corpul lui să nu reacționeze corespunzător și în acel moment se poate vorbi despre un sistem imunitar scăzut. Pacientul se poate întoarce peste câteva săptămâni cu o recidivă la boala respectivă, care trebuie neapărat să ne pună pe gânduri și trebuie continuate investigațiile“, atrage atenția dr. Iulian Uţa. Analizele de laborator sunt indicate în acest sens, dar și discuția cu pacientul legată de istoricul său medical.

Alimentația corectă ajută sistemul imunitar

Pentru stimularea imunității există și varianta suplimentelor alimentare care pot întări organismul. Medicul de familie spune însă că acestea sunt recomandate numai pacienților care
într-adevăr au nevoie. „Nu toată lumea trebuie să ia vitamine și minerale doar de dragul de a le lua. Urmăm un tratament de acest fel în cazul în care este nevoie cu adevărat, unde avem o infecție prezentă sau o imunodeficiență. Trebuie să mergem mai întâi la medicul de familie. Suplimentele de orice fel pot fi luate în cazul în care persoana se prezintă la medic cu infecții repetate, bacteriene, virale, cu tratamente efectuate cu rezultate nesatisfăcătoare. Trebuie depistată problema reală astfel încât să găsim soluții care să ajute organismul să nu mai aibă probleme“, adaugă dr. Iulian Uța.
Pentru a urma un tratament corect care să întărească lupta organismului cu bacteriile trebuie să știm că imunitatea este de două feluri. „Sunt două lucruri care deosebesc din start tipurile de tratament. Imunitatea nespecifică este cea cu care ne naștem și este proprie speciei umane. Este o imunitate generală, care acționează întotdeauna ca primă linie pentru apărarea organismului. Imunitatea specifică, în schimb, este cea dobândită după contactul cu agresorul. Imunitatea specifică are foarte clar medicamente sau vaccinuri, unele injectabile, care sunt administrate în organismul copiilor ca să se formeze imunitate împotriva agresorilor“, explică medicul de familie cu specializare în pediatrie.

Vitamina C și echinacea sunt recomandate

Există și câteva tratamente pentru imunitatea nespecifică. Vorbim aici de vitamina C, echinacea. Sunt recomandate și produsele pe bază de plante al căror proces de fabricare este cunoscut și care respectă anumite standarde. „Produsele care au anumite studii în spate și a căror eficiență este dovedită sunt și de calitate. Dar trebuie avută foarte mare grijă. Este bine să se ceară părerea medicului de familie sau a farmacistului înainte de a cumpăra produsul“, conchide dr. Iulian Uța.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS