6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOftalmologia Spitalului Județean are nevoie de tomograf special

Oftalmologia Spitalului Județean are nevoie de tomograf special

Conf. univ. dr. Carmen Mocanu, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul SJU, spune că toate aparatele folosite în oftalmologie sunt extrem de scumpe și de aceea se obțin greu (Foto: GdS)
Conf. univ. dr. Carmen Mocanu, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul SJU, spune că toate aparatele folosite în oftalmologie sunt extrem de scumpe și de aceea se obțin greu (Foto: GdS)

Clinica de Oftalmologie a Spitalului de Urgență Craiova tratează, după București, cele mai multe cazuri de glaucom din țară. Peste 4.000 de doljeni suferă de această afecțiune. Clinica este și chirurgicală, iar, anual, aici se fac peste 2.000 de intervenții. Medicii mai au nevoie de aparatură performantă pentru a vindeca ochii pacienților.

Cei mai mulți pacienți care ajung în Clinica de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova sunt vârstnici. În Dolj, sunt diagnosticați cei mai mulți pacienți cu glaucom din țară, după București, iar Centrul de Glaucom care face parte din această clinică este al doilea din țară. Clinica de Oftalmologie este și una chirurgicală, 90% din cazurile care se internează aici se și operează. Intervenția cea mai frecventă este cea de cataractă, dar se operează și glaucomul. Numărul de intervenții pentru glaucom a scăzut, nu pentru că pacienții ar fi mai puțini, ci pentru că au apărut medicamente noi care îi feresc pe bolnavi de operație.
„Sunt mai mulți pacienți diagnosticați la noi decât în celelalte județe. Suntem al doilea centru de glaucom după București. Pacienții vin în mare parte din Dolj. În situații de excepție ajung și din alte județe, atunci când doctorul este depășit de complexitatea afecțiunii și îi trimite aici“, a spus conf. univ. dr. Carmen Mocanu, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul SJU.

„Numai Bucureștiul are mai mulți pacienți cu glaucom decât noi“

Mulți dintre pacienții care sunt diagnosticați cu glaucom ajung târziu la medic. Ar fi nevoie de un program de prevenție, însă la noi în țară nu există așa ceva. Puține țări din lume au reușit să implementeze un astfel de program. „Diagnosticul precoce în cazul glaucomului înseamnă singura metodă eficientă de a nu ajunge la orbire. Pentru a trata la timp, trebuie să facem screening în rândul populației, deoarece glaucomul nu prezintă nici o simptomatologie. Există o singură metodă de a lupta cu orbirea, diagnosticarea la timp. Pacientul nu poate să vină la timp pentru că afecțiunea nu dă simptome, decât pierderea vederii. În Dolj, există de două-trei ori mai mulți bolnavi decât în alte județe. Numai Bucureștiul are mai mulți pacienți cu glaucom decât noi“, a explicat dr. Mocanu.

Peste 1.000 de operații de cataractă

Majoritatea intervențiilor chirurgicale din clinică sunt făcute pentru cataractă. Peste 1.000 de intervenții chirurgicale se fac anual pentru această afecțiune. Operațiile de cataractă realizate aici sunt de cel mai înalt grad, pentru că de cinci ani medicii au primit aparatul de care au nevoie.
„Avem aparatura necesară pentru facoemulsificarea cristalinului, acel lucru pe care pacienții îl numesc laser. Este, de fapt, o intervenție cu ultrasunete, miniminvazivă, cu o incizie foarte mică. De cinci ani avem acest aparat în clinică și dă rezultate foarte bune“, a spus șefa clinicii.
Pentru intervenții chirurgicale este însă nevoie în permanență de aparatură. În prezent, clinica dispune în mare parte de gama necesară, dar aparatele trebuie schimbate. Pentru că aparatul achiziționat în urmă cu cinci ani este utilizat la maximum, medicii se gândesc că ar trebui înlocuit. „Deja pe piață a apărut alt tip și în maximum doi ani ar trebui să îl avem. Viața aparatelor noastre este de zece ani. Însă, utilizate la maximum, așa cum le folosim noi, nu țin atâția ani. Deja după șapte-opt ani trebuie să ne gândim să achiziționăm altele. Acum doi ani am avut aparatură care era la limită. Însă, am obținut două lasere de la consiliul județean. Laserul de la centrul de diabet trebuia reparat des și de doi ani avem un laser performant pentru retinopatia diabetică. Am primit un laser și de pol anterior“, a precizat dr. Carmen Mocanu

„Suntem centru universitar, dar nu avem OCT“

Aceasta este o parte din aparatura existentă în Clinica de Oftalmologie (Foto: GdS)
Aceasta este o parte din aparatura existentă în Clinica de Oftalmologie (Foto: GdS)

Clinica de Oftalmologie are mare nevoie de aparatul OCT, adică un tomograf în coerență optică. Acest aparat nu ar trebui să lipsească din clinică, după cum susțin chiar medicii. În plus, s-a stricat și perimetrul computerizat, un aparat primit prin donație.
„Suntem centru universitar, dar nu avem OCT. Acesta costă între 50.000 și 100.000 de euro. Toate aparatele folosite în oftalmologie sunt extrem de scumpe și de aceea se obțin greu. De-a lungul timpului am mai primit sponsorizări pentru că spitalul prea puțin a putut să facă ceva. Am făcut inclusiv expoziție de fotografie pentru strângere de fonduri. Perimetrul computerizat nu se poate repara deoarece cel care ni l-a donat nu poate să îl și repare. Iar spitalul din punct de vedere legal nu poate. Unul nou costă în jur de 20.000 de euro“, a declarat șefa clinicii.

În Clinică nu se face transplant de cornee

În general, medicii din clinică rezolvă toți bolnavii care ajung aici. Cazurile care sunt trimise în alte spitale se numără pe degete, susțin aceștia. În clinica din Craiova nu se face însă transplant de cornee. „În anumite situații, înțelegem că pacientul poate să fie tratat altfel în alt centru universitar. Există și situații în care pacientul cere singur să meargă în alt centru. Ca medici suntem pregătiți să facem și transplant de cornee. Spitalul trebuie să depună însă niște dosare pentru a fi acreditat în acest sens. Mai sunt niște plăcuțe de radioterapie care se pun numai la București în cazul tumorilor oculare, dar asta ține mai mult de radioterapie decât de oftalmologie. Mai sunt cazuri de neurochirurgie, de neurooftalmologie, care este mai bine să fie tratate de un medic care are dublă specializare, de oftalmologie și neurochirurgie, la București“, susține conf. univ. dr. Carmen Mocanu.

Ultimele lucrări de renovare, acum șase ani

În Clinica de Oftalmologie, ultimele renovări și igienizări au fost făcute în urmă cu șase ani. Urmează ca o echipă de muncitori să renoveze și această clinică în urma proiectului de renovare a Spitalului de Urgență.
„Ar fi bine dacă s-ar face igienizare dimineața, la prânz și seara. Așa trebuie să fie într-un spital. Ni s-a promis că se va vărui secția din nou și că se vor mai repara lucrurile. La noi lucrurile astea s-au întâmplat acum șase-șapte ani. Este o secție care se păstrează curățică prin profilul oftalmologiei. Dar nu trebuie să treacă șase ani. Într-un spital ar trebui mai des făcute lucrurile astea, dar nu ține de medici. De mine ține să fac referate“, a explicat dr. Mocanu.
Deficitul de cadre medicale este o problemă care se resimte și în această clinică. Problema apare în cazul infirmierelor și asistentelor care aleg calea străinătății. „Suntem mai puțini decât trebuie și, cu toate că posturile se spune că sunt deblocate, nu am primit personal suplimentar. Avem și posturi blocate prin plecări în străinătate. Avem și medici care au plecat și s-au întors. În general, avem probleme la asistenți și infirmiere“, a concluzionat conf. univ. dr. Carmen Mocanu, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS