14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOperaţie realizată în premieră naţională la Craiova

Operaţie realizată în premieră naţională la Craiova

Aceasta este echipa de medici craioveni care a realizat operația în premieră națională la Craiova
Aceasta este echipa de medici care a realizat o operație în premieră națională la Craiova

Câţiva tineri medici din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova au realizat o intervenție chirurgicală în premieră națională. Este vorba de o operație de lobectomie toracoscopică uniportală realizată de cadrele medicale cu aparatura existentă în acest moment în unitatea spitalicească olteană, dar, mai ales, cu voința de a arăta că se poate și la noi.

Într-un sistem medical măcinat de probleme mai există și exemple de medici care luptă să demonstreze că lucrurile bune se pot întâmpla și în România, chiar în Craiova. Alin Demetrian, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică a SJU Craiova, împreună cu echipa sa, a arătat că imposibilul devine posibil dacă trăiești pentru a salva viețile pacienților. În 20 martie, echipa condusă de dr. Demetrian a realizat în premieră națională operația de lobectomie toracoscopică uniportală. Aceasta este, în fapt, o operație de îndepărtare a unui lob pulmonar, parte a plămânului, realizată de cele mai multe ori în cazul tumorilor pulmonare maligne precum cancerul bronhopulmonar. Operația clasică se face printr-o toracotomie, deschidere pe cale chirurgicală a cavității toracice, cu o incizie de circa 10-14 centimetri, care presupune și depărtarea a două coaste alăturate pentru a asigura accesul în cavitatea toracică. Noutatea în intervenția chirurgicală realizată la Craiova constă în faptul că operația s-a realizat printr-o unică incizie de trei-patru centimetri care permite recuperarea mult mai rapidă a pacientului.

Alin Demetrian, șeful Clinicii Chirurgie Toracică a SJU Craiova, este un medic tânăr care dorește să arate că și în Craiova se pot realiza multe dacă există voință
Alin Demetrian, șeful Clinicii Chirurgie Toracică a SJU Craiova, este un medic tânăr care dorește să arate că și în Craiova se pot realiza multe dacă există voință

„Durerile pacientului sunt mult diminuate“

Tânărul medic Alin Demetrian a învățat cum se face acest gen de intervenție chirurgicală de la un celebru chirurg, spaniolul Diego Gonzales Rivas. Medicul spaniol a venit în Craiova în ianuarie 2013, să le arate medicilor craioveni cum se realizează o astfel de operație. Pentru a putea face acest gen de intervenție, doctorul a adus un întreg arsenal de aparatură, care valora zeci de mii de euro. Pentru tinerii medici din Craiova părea un vis. Fascinat de ceea ce a putut să facă medicul spaniol și mânat de pasiunea pentru chirurgia toracică miniminvazivă, dr. Demetrian și-a dorit să învețe să aplice acest gen de intervenție și în Craiova. Pentru a aprofunda, a luat drumul Spaniei, unde a participat la un curs practic privind lobectomia toracoscopică uniportală, susținut de Diego Gonzales Rivas. Așa a reușit să învețe și să pună pe picioare pacienții olteni fără ca aceștia să mai treacă prin mari dureri și să stea zile întregi în spital pentru recuperare. Acum vorbește despre acest gen de intervenție cu lejeritatea omului instruit și sigur de ceea ce a învățat. „Lobectomia toracoscopică este echivalentul colecistectomiei laparoscopice. Asta înseamnă că intri cu o cameră video într-o cavitate și reușești să faci toate gesturile de chirurgie privind pe un monitor și nu direct. Noi ne uităm pe un ecran și reușim să facem toate gesturile de disecție, de ligatură a arterelor privind în ecran. Așa nu eşti foarte agresiv cu organismul bolnavului. Totul se realizează printr-o incizie mică. Recuperarea pacientului este rapidă. Aspectul estetic este foarte important, iar durerile pacientului sunt mult diminuate“, a explicat dr. Alin Demetrian.

Dovada că se poate și în România

În operație, medicul Demetrian a fost însoțit de doi medici rezidenți. Împreună au reușit pentru prima dată în România ca pe o singură incizie să scoată un lob pulmonar. De asemenea, este prima dată când o astfel de intervenție este făcută de o echipă exclusiv românească şi cu materiale pe care medicii le au în acest moment în Spitalul Județean Craiova. „Nu am fost sprijiniți de nimeni, nu am fost sponsorizați. Demonstrăm în felul acesta că se poate efectua această intervenție și în România, cu ceea ce avem acum. Am realizat această intervenție însoțit de doi colegi rezidenți. În echipă avem și o anestezistă excepțională, medicul Monalisa Enache. Ne-a susținut în tot ceea ce am vrut să întreprindem în domeniul chirurgiei toracice miniminvazive. Are un curaj formidabil și încredere“, a adăugat dr. Demetrian

„În Craiova am realizat trei operații în premieră națională“

În Clinica de Chirurgie Toracică a SJU Craiova, intervențiile chirurgicale toracoscopice au început să fie realizate în urmă cu cinci ani. Medicii de aici au la activ peste 300 de intervenții, dar de anvergură mult mai mică decât cea realizată la sfârșitul săptămânii trecute. „Până acum, în Craiova am făcut trei operații în premieră națională. Și toate cele trei au fost realizate toracoscopic, sunt legate de această pasiune a mea, dacă pot să spun așa, pentru chirurgia toracică miniminvazivă. Este normal să operezi pacientul cât mai puțin invaziv. În anul 2011 a avut loc, tot aici, o intervenție pentru pectus carinatum, o malformație de perete toracic pe care am realizat-o tot toracoscopic. Pacientul este bine și acum, după patru ani. A mai avut loc, tot în premieră, o operație de implantare toracoscopică a unui electrod în epicard. Și a mai avut loc și operația realizată de medicul Diego Gonzales Rivas de lobectomie toracoscopică, în 2013, operație care acum a fost realizată de noi“, a explicat dr. Alin Demetrian.

Pacientul are 65 de ani și se simte foarte bine

Pacientul care a beneficiat de curând de operația realizată în premieră de medicii craioveni are 65 de ani și prezenta o tumoră de lob inferior stâng. Bolnavul s-a pretat la acest tip de intervenție. Datorită acestei noi tehnici, pacientul s-a recuperat foarte repede după operație. „După experiența doctorului Diego Gonzales Rivas, noi am încercat să realizăm acest tip de operație, dar, din nefericire, atunci nu s-a putut. De data aceasta, însă, s-au întrunit toate condițiile și am reușit să ducem la bun sfârșit operația. Pacientul este acum foarte bine. Miercuri a plecat acasă. Recuperarea a fost foarte rapidă, a doua zi după operație se plimba deja pe lângă pat. Este un avantaj al acestui tip de operație“, a precizat medicul primar în cadrul Clinicii de Chirurgie Toracică.

Au voință, dar nu și o sală de operație proprie clinicii

Într-un moment în care tot mai mulți medici tineri aleg calea străinătății, mai există și o mână de doctori care se luptă să facă performanță în orașul în care au învățat, cu aparatura pe care sistemul de sănătate șubred le-o poate oferi. Medicii care au realizat această operație unică în România nu beneficiază de o sală de operație proprie clinicii în care lucrează. Au însă multă voință și dorința de a arăta că se poate. Își doresc o sală unde să poată salva viețile oamenilor. Au promisiuni și se hrănesc cu ele. „Ne dorim o sală de operație și am aflat că avem susținere și din partea conducerii spitalului. Din păcate, în momentul de față nu avem o sală proprie de operație și operăm într-o sală comună cu Clinica de Chirurgie III, și asta doar două zile pe săptămână, ceea ce este nefiresc. Avem promisiuni să amenjăm o mică sală operatorie strict pentru Chirurgie Toracică, aici, la etajul nouă, în extremitatea secției. Aceasta este cea mai mare doleanță a noastră, în prezent. Deocamdată, putem să facem ceea ce trebuie cu ce avem, însă sunt lucruri de care avem nevoie. Ne dorim un aparat de anestezie, o masă de operație și o lampă pentru blocul operator“, a spus dr. Demetrian.

Operațiile de acest fel reprezintă viitorul

Chirurgia toracică minim invazivă reprezintă viitorul, consideră șeful Clinicii de Chirurgie Toracică. „Merg destul de des în afara țării și constat că peste 50 la sută din intervenții sunt realizate minim invaziv. De aceea, a fost dorința mea să implementez această tehnică și în Craiova“, a spus medicul. Cancerul  bronhopulmonar este cel mai frecvent şi mai grav tip de cancer. Este tipul cel mai des întâlnit în România. Peste 11.000 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an, majoritatea la bărbaţi (8.500 de cazuri din 11.000). Medicul Demetrian spune că populația trebuie conștientizată în legătură cu această maladie și își dorește să implementeze în Oltenia un program de screening. „Cel mai trist este faptul că pacienții se prezintă la noi în faze foarte avansate. Chirurgia toracică minim invazivă se adresează în special stadiilor încipiente de cancer pulmonar pe care putem și trebuie să le operăm. Este nevoie de conștientizarea populației, în sensul că orice pacient fumător peste 40 de  ani care are ceva probleme pulmonare trebuie să știe să se prezinte la medic cât mai repede, măcar pentru investigațiile de bază. Cancerul bronhopulmonar este pe primul loc în lume la bărbați și devine din ce în ce mai frecvent și la femei, astfel că trebuie diagnosticată din timp orice problemă respiratorie pentru a nu ajunge prea târziu la medic“, trage un semnal de alarmă Alin Demetrian, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică a SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS