11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFemeile însărcinate din România vor putea face teste gratuite pentru depistarea trombofiliei

Femeile însărcinate din România vor putea face teste gratuite pentru depistarea trombofiliei

Femeile însărcinate din România, suspecte de trombofilie, vor avea şansa să nască un copil sănătos şi la termen, fără să-şi pună viaţa în pericol.

Trombofilia este o boală care aduce foarte mari riscuri unei sarcini, darcă nu este tratată la timp. Investigaţiile sunt extrem de scumpe aşa că multe femei pierd sarcină după sarcină fără să ştie că pot suferi de trombofilie. Spitalul Universitar din Capitală va deschide un centru prin care orice gravidă poate afla, fără bani, dacă suferă sau nu de trombofilie. Proiectul îşi propune testarea pentru trombolfilie a peste 1500 de paciente, în primă fază, şi creşterea cu 50% a numărului de femei însărcinate care să beneficieze de ecografii cu aparate moderne pentru depistarea eventualelor anomalii. Dacă boala este descoperită la timp, poate fi tratată, astfel încât naşterea să decurgă normal. Dacă nu este monitorizată, trombofilia poate duce la blocarea cu cheaguri de sânge a cordonului ombilical, prin care fătul se hrăneşte, şi astfel pruncul moare.

Trombofilia este o anomalie a coagularii ce creste riscul de tromboza (formarea de trombi in vasele sangvine). Se mai denumeste ca stare de hipercoagulabilitate sau stare protrombotică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS