22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateArafat: Există deficit de doctori de urgență în mai multe județe din țară

Arafat: Există deficit de doctori de urgență în mai multe județe din țară

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat astăzi, la Târgoviște, că există un deficit de doctori de urgență în mai multe județe din țară. Acest lucru se întâmplă chiar dacă posturile au fost deblocate, iar fonduri de angajare există. Arafat a declarat că managerii de spitale ar trebui să facă eforturi mai mari în această privință, informează realitatea.net.

„Este o situație națională, din păcate. Nu mai este o problemă de blocare a posturilor, se pot angaja medicii, există și fonduri de angajare. Problema este să găsim medicii. Noi acum, în Comitetul tehnic interministerial între Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, chiar am discutat aceste aspecte și unitățile de primiri urgențe au prioritate împreună cu serviciile de ambulanță la angajări în limita, bineînțeles, a bugetului, care sper să avem un plan să creștem bugetul pentru personal să se poată angaja în plus”, a afirmat Raed Arafat.
Secretarul de stat în MAI a precizat că managerii de spital, împreună cu cei care coordonează unitățile de primiri urgență, ar trebui să facă eforturi pentru a atrage medici specialiști. ”Când faci concurs, trebuie să fie efort făcut de către șeful unității de primiri urgențe și de către managerul spitalului ca să atragă medici. Sunt județe care suferă foarte mult de lipsă de medici de urgență, sunt altele care stau mai bine. Din păcate au plecat mulți medici în ultimii ani din țară și încercăm cât mai mult să aducem înapoi și să îi ținem pe cei care acum sunt la pregătire”, a mai spus Arafat.
Totodată, secretarul de stat în MAI a făcut referire și la motivațiile care i-ar putea face pe medici să rămână, în sistemul sanitar românesc. ”Ținerea medicilor în țară nu se ține doar prin creșterea salariilor, nici chiar printr-o singură soluție, este una complexă care să îi arate medicului că poate evolua în carieră, poate să aibă loc de muncă care să îi asigure siguranța de muncă și aici în serviciile de urgență nu avem această problemă, dotare este, și bineînțeles plata la un nivel acceptabil pentru ei, nu neapărat cum sunt plătiți în Germania, că totuși în România costurile rămân altfel, dar la un nivel acceptabil pentru ei”, a afirmat Raed Arafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS