22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDoljul, codaş la eliberarea cardului de sănătate

Doljul, codaş la eliberarea cardului de sănătate

asigurati2

Cardul național de sănătate creează în continuare haos. Cardurile rămase nedistribuite de către Poșta Română au ajuns la casele de asigurări de sănătate din județele Olteniei. La CAS Dolj au fost returnate de Poșta Română 33.800 de carduri, dar nu se știe când vor ajunge la asigurați. Asta, deși alte case de sănătate din regiune au început deja distribuția.

Un proiect de hotărâre de guvern spune că, începând cu 1 februarie 2015, românii trebuie să beneficieze de asistenţă medicală doar în baza cardului de sănătate. În sistem este însă în continuare haos. În Dolj nu se știe când și cum vor ajunge la asigurați cardurile care acum se află la sediul CAS. Din cele aproximativ 450.000 de carduri, 10% nu au intrat în posesia doljenilor fie pentru că aceștia nu au fost găsiți acasă, fie pentru că au refuzat să le primească.
Deși inițial s-au purtat discuții ca acestea să ajungă la asigurați prin intermediul medicilor de familie, acum s-a hotărât ca oamenii să se prezinte la sediile CAS din fiecare județ pentru a le ridica. În Dolj, reprezentanții CAS nu au început încă distribuția. „Oamenii trebuie să aibă puțină răbdare pentru că vor primi cardurile în curând. Nu vrem să creăm aglomerație. În perioada următoare, Casa va elabora procedura de eliberare a cardurilor naţionale de asigurări de sănătate nedistribuite. Odată cu finalizarea procedurii, vom comunica data de la care asiguraţii se vor putea prezenta la sediul instituţiei noastre pentru ridicarea cardurilor“, a declarat Cristina Mândreci, purtătoare de cuvânt a CAS Dolj.

Casele de Asigurări din Olt și Râmnicu Vâlcea eliberează cardurile

Dacă în Dolj reprezentanții CAS caută de câteva zile soluții, în Olt, procedura a fost stabilită, iar Casa a început deja distribuirea cardurilor. 9.004 carduri de sănătate au fost returnate de agenții poștali în Olt. În mediul rural, cardurile sunt distribuite prin intermediul medicilor de familie, iar cei care locuiesc în orașe merg la CAS Olt.
Și la CAS Râmnicu Vâlcea au fost returnate 8.621 din cele 234.291 de carduri emise pentru acest județ. Pentru a evita aglomerația, pe site-ul CAS a fost publicat intervalul orar în care se eliberează cardurile. Lista cu numele asiguraților ale căror carduri se găsesc la sediul Casei de Sănătate Vâlcea, precum și documentele necesare obținerii cardului național pot fi văzute și descărcate de pe site-ul CAS Valcea, http://www.casan.ro/casvl/, meniul Informații pentru Asigurați.
Craiovenii sunt nemulțumiți de faptul că la noi în județ nu este nimic stabilit. „E ciudat că în alte județe se poate și la noi nu. Nu știu cât le trebuie să pună la punct procedura. Probabil că nu este atât de complicat“, a spus craioveanca Eugenia Badea.

În Gorj da, în Dolj ba!

La sediul CAS Gorj, cardul se eliberează fiecărui asigurat pe baza buletinului și a semnăturii acestuia sau reprezentantului legal al acestor persoane, în baza actului de identitate și a declarației pe proprie răspundere. Casa Gorj a stabilit clar zilele și orele în care asigurații pot merge la sediul instituției, iar acest lucru este comunicat pe site-ului instituției. A fost întocmită chiar și o listă a asiguraților ale căror carduri se regăsesc la Casă, iar fiecare poate verifica on-line dacă figurează sau nu pe listă.
Și în Mehedinți, în jur de 3.000 de carduri au fost returnate la CAS și urmează să ajungă la asigurați.

Sistemul actual și cardul de sănătate vor funcționa în paralel o perioadă

Toate persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani trebuie să intre în posesia cardului naţional de sănătate. Copiii cu vârstă de până la 18 ani beneficiază de servicii medicale gratuite, conform legii. În februarie va începe procesul de implementare a cardului de sănătate. Asta înseamnă că persoanele asigurate, posesoare ale cardului naţional de asigurări de sănătate, au obligaţia să prezinte cardul la furnizorii de servicii medicale, medici, farmacii, laborator, de fiecare dată când solicită un serviciu medical. Cardul de sănătate este activat prin schimbarea PIN-ului format inițial din trei cifre (000) cu un PIN personalizat, format din patru cifre, iar asta se face la prima vizită la un medic de familie sau medic din ambulatoriul de specialitate. Până în momentul în care cardul de sănătate va fi complet funcțional, sistemul actual și cel nou vor funcționa în paralel. Asiguraţii trebuie să știe că activarea cardurilor se face eșalonat și nu trebuie să aglomereze cabinetele medicale sau  să facă drumuri speciale la medic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS